ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Защо цацата в Черно море е по-малко и по-дребна в последно време? | ||||||
| ||||||
Д-р Радослава Бекова, хидробиолог и ихтиолог в Института по океанология към БАН, обясни пред "Deutsche Welle", че по-светлият цвят на Черно море се дължи на цъфтежа на фитопланктон. Това са микроводорасли, които не могат да се видят с просто око. Затова от плажа може и да не откриете ясна разлика - такава може да се наблюдава само от значителна височина, например от дрон или сателит. Явлението е характерно за Черноморието в средата на лятото, но промените в климата и по-високата температура на водата през зимата водят до все по-ранен цъфтеж всяка година. И макар фитопланктонът да не представлява пряка опасност за човека, появата му е сигнал за някои сериозни проблеми в Черно море. Изследователката отбелязва, че органичните отпадъци в резултат от човешката дейност създават благоприятна среда за популацията на фитопланктона. А това съвсем не е безобидно. Когато фотосинтезира, фитопланктонът черпи кислород от водния слой, в който живеят риби, бентоси и миди. В Черно море богатото на кислород пространство е ограничено до дълбочина от 150 метра, а вследствие на цъфтежа на фитопланктон то става още по-малко, обяснява д-р Бекова. Според изследователката това може да доведе до драстично намаляване на рибната популация в морето. Черноморските обитатели са изправени и пред друго сериозно предизвикателство - климатичните изменения. Сигурно сте забелязали, че напоследък цацата е по-малко и по-дребна. Това се дължи на по-топлата вода през зимата. "Колкото по-висока температура имаме, толкова по-рано се случва половото съзряване при рибите. А колкото по-малка е рибата, толкова по-некачествен материал дава тя за следващото поколение“, казва д-р Бекова и обяснява, че затоплянето не позволява на междинния воден слой в Черно море да стане достатъчно студен и да спира сероводорода от дълбоките води да прониква нагоре при живите организми. Хидробиоложката предупреждава, че ако затоплянето продължи с бързи темпове, има голяма вероятност да се стигне до масова смърт при рибите. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
14:51 / 24.11.2024
Ново нападение в столичен мол
19:56 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (5587) | 59% | |
Не (3057) | 32% | |
Не мога да преценя (900) | 9% |