ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Защо да похапваме лапад? | ||||||
| ||||||
Той е познат още от античността. Римските войници предпочитали зеленчука, защото намалявал чувството на жажда по време на военни походи. Листният зеленчук се консумира най-вече през пролетта. Богат е на витамини и минерали, като помага да надвием пролетната умора. Лападът подобрява храносмилането и понижава кръвното. Полезен е в борбата с диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката, при колити и затлъстяване. Освен витамини и минерали, съдържа още белтъчини и въглехидрати. Не съдържа мазнини. Богат е на витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения, минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора, яблъчна, оксалова и лимонена киселина, както и магнезий. Желязото го прави добър помощник в борбата срещу анемия. Богатото съдържание на хлорофил превръща лапада в средство в борбата с рака. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
14:51 / 24.11.2024
"УниКредит Булбанк" предупреди клиентите си
14:08 / 25.11.2024
Нов хитов турски сериал завладява ефира
15:59 / 24.11.2024
Ново нападение в столичен мол
19:56 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета