ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Защо големите компании заобикалят България и отиват Румъния, Гърция и Сърбия?
©
Нобеловата награда по физика отиде при Джефри Хинтън и Джон Хопфийлд, но това е по-скоро маркетинг, защото и двамата са свързани с развитието на изкуствения интелект. Тази тема става все по-централна в ежедневието ни и тепърва ще се отрази както на обществата ни, така и на бизнеса. Трансформацията ще е тежка за обществата, които не са подготвени и изостават в развитието на технологиите. Това каза Илия Кръстев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Представете си революция, при която една държава има коли, а други коне. Едната държава ще стане символична пустиня, защото трудно ще задържи хора и бизнеси. Всъщност, ситуацията на пазарите никога не е била толкова конкурента, колкото сега. В момента не просто компаниите, а цели държави се стремят да постигнат някакво предимство. В България може да се каже метафорично, че сме с триколки. Нямаме стратегия за това как привличаме, задържаме и развиваме хора.

"Преди дни OpenAI обяви, че ще спре да е неправителствена организация, а ще се стреми към това да постигне печалба. Ако държавата не участва активно в тези процеси, компаниите в България не могат да компенсират неучастието или саботажът от страна на държавата“, коментира гостът. Множество инвеститори имат интерес да влязат в България, но накрая избират други държави – най-вече Румъния и Гърция, които имат стратегия за привличане на стратегически инвеститори в секторите с висока добавена стойност.

Според събеседника последните няколко години ние сме в една постоянна предизборна кампания. Темите, по които се работи и се говори, са електорални. Това са теми, които се обясняват лесно. По-сложните теми, от които зависи как ще живеем след 10 години, изискват по-детайлен разговор, за който политиците не са готови.

БРАИТ и Института за пазарна икономика наскоро направи изследване, което показва връзките между образованието и икономическия просперитет. Около 25% от хората, които работят в българската икономика, са на възраст над 55 години. Делът никога не е бил толкова висок. В следващите 25 години населението между 20 и 69 години ще намалее с 800,000 души. България е на последно място в Европейския съюз по брой възрастни хора, които преминават през някакъв тип обучение за усвояване на нови умения. Едва 1/3 от хората в България са дигитално грамотни. Притеснително също е, че средният български ученик е под средното ниво за грамотност. В България има 128 училища, които имат оценка под тройка на зрелостния изпит по български език.

"Предвид тези данни е много трудно да привличаме сериозни инвеститори. Това е и политически проблем, защото третираме нещата, които ни се случват, като случили се неща“, категоричен е гостът. Търсим виновник, но не правим нищо, за да променим ситуацията. Много е грешно да обвиняваме работодателите, че не са склонни да плащат високи заплати, защото този въпрос е свързан с това какво има на този пазар. За да продължи икономиката да расте със същите темпове, трябва сериозно да повишим производителността си.

"Образованието и демографията са най-големите проблеми“, отбеляза гостът. Нужни са ясен план и стратегия, които всички заинтересовани страни да следват. Например, преди 10 години Гърция изобщо не беше на картата на технологичните компании. Разговорът в България не е за промяна на учебните планове и начините на оценяване, а за всевъзможни други теми, които нямат добавена стойност. Тази ситуация ще продължи да бъде такава, докато липсва съгласие в обществото.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
преди 7 ч. и 26 мин.
+1
 
 
"По-сложните теми, от които зависи как ще живеем след 10 години, изискват по-детайлен разговор, за който политиците не са готови." Как да са Готови? След като за това се иска Интелект! Откъде да го Вземат? Нито Господ! Нито Образованието им го е Дал!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Почина Кирил Маричков
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Процедурата за избор на нов главен прокурор
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (1847) 58%
Не (1055) 33%
Не мога да преценя (287) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: