Защо големите компании заобикалят България и отиват Румъния, Гърция и Сърбия?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:38
957
Нобеловата награда по физика отиде при Джефри Хинтън и Джон Хопфийлд, но това е по-скоро маркетинг, защото и двамата са свързани с развитието на изкуствения интелект. Тази тема става все по-централна в ежедневието ни и тепърва ще се отрази както на обществата ни, така и на бизнеса. Трансформацията ще е тежка за обществата, които не са подготвени и изостават в развитието на технологиите. Това каза Илия Кръстев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Представете си революция, при която една държава има коли, а други коне. Едната държава ще стане символична пустиня, защото трудно ще задържи хора и бизнеси. Всъщност, ситуацията на пазарите никога не е била толкова конкурента, колкото сега. В момента не просто компаниите, а цели държави се стремят да постигнат някакво предимство. В България може да се каже метафорично, че сме с триколки. Нямаме стратегия за това как привличаме, задържаме и развиваме хора.

"Преди дни OpenAI обяви, че ще спре да е неправителствена организация, а ще се стреми към това да постигне печалба. Ако държавата не участва активно в тези процеси, компаниите в България не могат да компенсират неучастието или саботажът от страна на държавата“, коментира гостът. Множество инвеститори имат интерес да влязат в България, но накрая избират други държави – най-вече Румъния и Гърция, които имат стратегия за привличане на стратегически инвеститори в секторите с висока добавена стойност.

Според събеседника последните няколко години ние сме в една постоянна предизборна кампания. Темите, по които се работи и се говори, са електорални. Това са теми, които се обясняват лесно. По-сложните теми, от които зависи как ще живеем след 10 години, изискват по-детайлен разговор, за който политиците не са готови.

БРАИТ и Института за пазарна икономика наскоро направи изследване, което показва връзките между образованието и икономическия просперитет. Около 25% от хората, които работят в българската икономика, са на възраст над 55 години. Делът никога не е бил толкова висок. В следващите 25 години населението между 20 и 69 години ще намалее с 800,000 души. България е на последно място в Европейския съюз по брой възрастни хора, които преминават през някакъв тип обучение за усвояване на нови умения. Едва 1/3 от хората в България са дигитално грамотни. Притеснително също е, че средният български ученик е под средното ниво за грамотност. В България има 128 училища, които имат оценка под тройка на зрелостния изпит по български език.

"Предвид тези данни е много трудно да привличаме сериозни инвеститори. Това е и политически проблем, защото третираме нещата, които ни се случват, като случили се неща“, категоричен е гостът. Търсим виновник, но не правим нищо, за да променим ситуацията. Много е грешно да обвиняваме работодателите, че не са склонни да плащат високи заплати, защото този въпрос е свързан с това какво има на този пазар. За да продължи икономиката да расте със същите темпове, трябва сериозно да повишим производителността си.

"Образованието и демографията са най-големите проблеми“, отбеляза гостът. Нужни са ясен план и стратегия, които всички заинтересовани страни да следват. Например, преди 10 години Гърция изобщо не беше на картата на технологичните компании. Разговорът в България не е за промяна на учебните планове и начините на оценяване, а за всевъзможни други теми, които нямат добавена стойност. Тази ситуация ще продължи да бъде такава, докато липсва съгласие в обществото.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Бизнесмен: Пенсиите в България са прекалено щедри
Борисов: Ще положим всички усилия да направим правителство
Тристранният съвет не постигна съгласие за увеличаването на миним...
Колко ще получават чисто хората, ако МРЗ се увеличи на 1077 лева?...
Много силна магнитна буря удари Земята
Д-р Бацелова: Ваксината срещу грип няма висока ефективност, но ще...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).