ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Защо животновъди имат слаб интерес към екосхема и какво налага орязването на бюджета й с 88%?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 00:39 / 12.10.2023Коментари (0)395
©


Със 120 млн. евро да бъде орязан бюджетът по екосхемата за биологично разнообразие и екологична инфраструктура (Еко-БРЕИ). Това е една от промените в Стратегическия план, които Министерството на земеделието представи по време на изслушване в парламентарната Комисия по земеделие.

Oтворена врата на оградено с електропастир общинско пасище - кой ще е виновен, ако нещо се случи?

Намалението е значително - с 88%, от предвидените за Кампания 2023 137 млн. евро. От ресорното министерство отчитат малък брой подадени заявления и “слаб интерес” по думите на Аделина Стоянова - директор на Дирекция “Директни плащания”. Според животновъди обаче не там се крие разковничето на проблема.

Нека припомним, че по екосхемата се осигурява допълнително плащане за следните видове екологична инфраструктура: живи плетове или редици от дървета; отделни дървета; дървета в група; дървесни противоерозионни пояси; синори; влажни зони; зелени зони около водни течения; тераси; ивици по краищата на гори; буферни ивици.

За това, че тези ландшафтни елементи осигуряват местообитание на живите организми и не са постоянно третирани с химически препарати и почвообработки, е преценено да бъде дадено допълнително подпомагане, от което могат да се възползват и животновъди. 

Един от малцината, подали заявления, е Пламен Якимов - председател на Областния съвет по животновъдство в Ловеч. В писмо до земеделския министър Кирил Вътев той изрежда няколко причини за т.нар. „слаб интерес“:

1. Ландшафните елементи, подпомагани по тази мярка, биваха години наред изключвани при споразуменията по чл. 37 на ЗСПЗЗ. За стопанската 2022/2023 година също бяха изключени. За да бъде заявен такъв елемент, е нужно стопанинът да има правно основание. Тъй като елементите по Еко-БРЕИ бяха изключени при споразуменията за комасация, нямаше как да бъдат заявени.

2. Служителите в Общинските служби по земеделие съветваха, направо директно отказваха земеделци, желаещи да заявят тази мярка. Основанията им бяха, че мярката е много трудно изпълнима и никой не я е заявявал. Наблюденията ми са от две ОСЗ в Ловеч и Угърчин! Консултирах и подпомагах в кампанията по заявяване десетина животновъди. Всички съветвах да заявяват такива ландшафни елементи в ползваните пасища, тъй като така или иначе пасящият добитък поддържа в годно за подпомагане състояние тези площи. Пасящият добитък премахва до височина 1,50 м сухите клони и растителността по синори, слогове, тераси и т.н. Допълнителни усилия не се изискваха освен да пасем добитъка си в заявените по еко-БРЕИ площи.

3. Служителите в ОСЗ не знаеха, че всеки стопанин сам по своя инициатива може да заяви елементи, различни от предварително изготвения слой в seu.dfz.bg. Разбира се, след като служителят в ОСЗ каже, че не може, земеделецът се отказваше да заяви своите ландшафни елементи. 

4. В предварително изготвения слой по мярката Еко-БРЕИ за землището на община Ловеч, за което имам наблюдение, липсваха над 90% от годните за подпомагане ландшафни елементи.

5. Мярката Еко-БРЕИ бе и е лесно изпълнима за стопаните с пасящ добитък. За всички останали беше трудно изпълнима. Предвидените компенсации нямаше как да покрият допълнителните усилия. От горното следва, че тя основно бе предназначена за животновъдите с пасищни животни.

Според него предложението за пренасочване на бюджета буди съмнения за неправилно преразпределяне на ресурса от мярката Еко-БРЕИ, предназначена основно към животновъди с пасищни животни, към екосхемите за запазване и възстановяване на почвения потенциал (Еко-ЗВПП) и за намаляване използването на пестициди (Еко-НИП). 

“Мерките Еко-ЗВПП и Еко-НИП са предназначени основно към зърнопроизводството. Зърно в страната ни се произвежда в пъти повече от нужното за собственото потребление за разлика от всички други отрасли в селското стопанство и не е нужно те да бъдат допълнително подпомагани с парите за екологично производство”, призовава в писмото си Пламен Якимов.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 



 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: