Затлъстяване, инсулинова резистентност и нарушена нервна система - само част от рисковете при енергийните напитки

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:47 / 31.08.2024
3066
Певицата Диона предизвика напрежение след клип в социалните мрежи за енергиен прах, който се смърка. Той беше представен като безвредна енергийна напитка и повдигна много въпроси.

Оказва се обаче, че всяко второ дете в България между 7 и 18 години е консумирало енергийни напитки. Това показва национално представително проучване за хранителните навици на децата у нас. В него не са включени тонизиращите напитки.

При тийнейджърите от 14 до 18-годишна възраст тенденцията показва, че се употребяват енергийни напитки няколко пъти седмично.

"Това вече е доста заплашителна тенденция поради дългосрочните негативни ефекти", коментира пред bTV д-р Олга Антонова от Националната асоциация "Практическа диетика и интегративна медицина".

поред психолога Яна Алексиева - директор на асоциация "Родители", колкото и понякога да критикуваме родителите, те са загрижени и здравословното хранене е здравен приоритет за тях.

"Но да не забравяме, че освен с родителите си, децата живеят в една доста по-обширна среда, която пък от училище нагоре, става и доста по-автономна. Те растат, порастват и идва тийнеджърството", коментира Яна Алексиева.

"Забраната не трябва да бъде забрана да пиеш. Забраната трябва да бъде с много повече програми, които уведомяват децата, говорят им за здравето, децата ни са интелигентни, те чуват", допълни още тя.

Според д-р Олга Антонова проблемът с енергийните напитки е във високата дозировка на енергийните вещества в тях.

"Те могат да имат краткосрочен негативен ефект - като дехидратация, повишаване на сърдечната чистота, повишено кръвно налягане. Дългосрочният ефект е хронично нарушение на съня, нарушения на надбъбречната хормонална ос, нарушения на метаболизма, появява се риск за затлъстяване, инсулинова резистентност, нарушения на нервната система", обясни специалистът.

"Енергийната напитка е вредно и опасно нещо. Неслучайно пише, че за лица под 18 години е забранена", смята Яна Алексиева.

Според нея до голямата степен трябва да се завиши контрола.

Виж коментарите (0)

Още по темата (21):
11.09.2024 Директорът на КЗП: Изтегляме спешно тези продукти от пазара
01.09.2024 Надя от "Ергенът" скочи на Диона: Изключително притеснена съм!
31.08.2024 Вики от "Мастило" коментира Диона
30.08.2024 12 обекта в Пловдив продават прахчетата на Диона
30.08.2024 Проверките продължават: Изземат енергийните прахчета от рекламата с Диона
29.08.2024 Откриха от енергийния прах на Диона в Пловдив и още 8 области
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия"
След полицейско преследване хванаха нелегални мигранти в Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево ще бъде раз...
Пожар в локомотива спря влака София-Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).