ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Затвор за всеки, укрил осигуровки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:03 / 27.07.2010Коментари (1)2969
© Plovdiv24.bg
Всеки, който укрие осигурителни вноски, да лежи в затвора, все едно дали е работодател или служител. За това настояха вчера при срещата си със синдикатите работодателските организации. След като миналата седмица КНСБ и КТ "Подкрепа" напуснаха демонстративно заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество поради несъгласие с част от предложените промени, те поискаха среща и с премиера Бойко Борисов. Той им препоръча да търсят консенсус и да работят дори през август, но да стигнат до общи решения за пенсионната реформа. Вчера беше първата среща между синдикалисти и бизнеса, а днес вече ще бъдат представени и обобщените позиции на двете страни.

Според бизнеса осигуровките трябва да се приравнят с останалите данъци. По този въпрос вече си има законодателно решение, коментира след заседанието шефът на Българска стопанска камара Божидар Данев. Той настоява лихвите за всички непокрити задължения да се изравнят и да станат 10%. Докато в момента за данъците те са 10%, за вноските са в размер на 20 на сто. След приемането на необходимите поправки в Наказателния кодекс със затвор пък трябвало да се наказват само укритите осигуровки. Решетките трябва да са както за работодателя, така и за работника, понеже той също внася 40% от социалните плащания, коментира Данев. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал криминализирането върви в пакет с въпроса за кого се отнася то.

Работник, работодател, самоосигуряващ се - законът трябва да важи еднакво за всички, смята той. Осигуровките са вид данък и както има санкции за всеки човек, който не си плаща задълженията, така да има и за скритите осигуровки, настояват от асоциацията. От МТСП вече предложиха санкцията да е 3 г. лишаване от свобода за суми над 3000 лв. и до 10 г. за дълг над 12 000. Отделно се планират и глоби. До края на седмицата работодателите и синдикатите ще изготвят общо предложение за необходимите реформи в пенсионната система, което ще представят на правителството.

Според БСК в досегашните предложения на социалното министерство има пропуснати теми. Те не отговарят нито на синдикалните позиции, нито на работодателските, коментираха вчера участниците в преговорите. Например в тях е "забравен" въпросът за отделянето на социалните плащания от осигурителната система. Божидар Данев смята, че мястото им е в Агенцията за социално подпомагане, а не в НОИ. Сега държавата маскира тези разходи чрез трансфери към НОИ. Така се натаманяват и бюджетите на редица министерства, твърдят от БСК.

И бизнес, и синдикати настояват осигуровките да се плащат върху целия доход. Сега голяма част от хората се осигуряват на минимален праг, а останалите пари получават под масата. В туризма, който е основният сектор за баланса на валутните ни плащания, в един петзвезден хотел заплатата на главния готвач е 3600 лв., а в друг - 600 лв., твърди Божидар Данев. При доходите на камериерките съотношението често е 1:5. Едните очевидно лъжат, а другите не, и в момента НАП не се занимава сериозно с вноските, твърди шефът на БСК. Бизнесът настоява да се затегне контролът на държавата, понеже това е част и от грижата за лоялната конкуренция. Засега той не е склонен и осигурителните вноски да се връщат на миналогодишното си ниво, понеже няма достатъчно надеждни разчети и анализи, които да покажат какъв ще е ефектът от това.

Вдигат заедно възрастта и стажа

Паралелно да се вдигат и възрастта за пенсиониране, и осигурителния стаж. За това настояват от работодателските организации. От КНСБ вече се обявиха категорично против скока на стажа с 3 г. Според проекта на МТСП от догодина жените вече ще се пенсионират след 37 г. осигуряване, а мъжете при 40 г. Но синдикатите напомнят, че вече в страната беше проведена реформа, която драстично вдигна възрастта за пенсиониране при дамите с 5 г., а при мъжете с 3 г.

Според Божидар Данев от БСК новото качване е неизбежно, но то трябва да стане достатъчно плавно, за да няма "поколения жертви". Не може човек, роден само ден по-рано, да се пенсионира при съвършено различни условия от връстниците си, твърди той. След срещата с премиера миналата седмица социалният министър Тотю Младенов призна, че синдикатите не одобряват дори предложението му за плавно вдигане на възрастта за първа и втора категория труд с 2-3 г. и заради това ще се мисли за по-разтегнат във времето график. В цяла Европа правителствата решиха да вдигат възрастта за пенсиониране, но в повечето от тях процесът ще продължи до 2027-2029 г. Великобритания, която въвежда 65 г. възраст и за двата пола, планира това да стане между 2010 и 2046 г.

Вчера синдикати и работодатели подготвиха общи теми, които ще обсъждат днес. Но понеже сред 6-те организации на бизнеса има разнобой, вероятно една част от тях ще изпаднат от общите преговори, прогнозира д-р Иван Кокалов от КНСБ.

Ако не се разберем, ще се върнем към положенията, които обсъждахме при премиера Бойко Борисов, коментира и Мика Зайкова от КТ "Подкрепа".

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Електрически тротинетки в Пловдив
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: