Земеделец: Загубите ще се смятат тепърва, но ще бъдат за стотици хиляди левове

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:12 / 03.09.2024
2435
За последните 10 години зърнопроизводителите отчитат най-лошата реколта на царевица и слънчоглед. След лошата 2023 година, 2024-та ще бъде втората поред с изключително ниски добиви и производство на царевица.

Жегата и високите температури през последните месеци са унищожили зърнените култури, като се наблюдават загуби с цели 30%.

Очакванията при нормален сезон са около 700 кг царевица от декар нива. В Русенско обаче очакваният добив е 450-500. Това не е от на-тежките случаи, тъй като има места, където килограмите не достигат и 100.

"По-силно сме засегнати към Силистра, там добивите се движат масово между 200 и 300 килограма. Загубите ще се смятат тепърва, но ще бъдат за стотици хиляди левове, тъй като рентата все още не е калкулирана", обясни пред Българската национална телевизия Станимир Станчев, земеделец.

Сушата е основният проблем, а вторият е липсата на напояване в страната като цяло.

"Има колеги, които са си решили частично проблеми чрез кладенци, но това не е кардинално решение. Трябва нова инфраструктура за напояване, но за това трябва и силна държавна политика, а живеем в нестабилни времена. Земеделието е стратегически отрасъл, съответно трябват стратегически решения от нашите управници. Без напояване българското земеделие ще затъва".

Прекалено рано е да се говори за внос, за това трябва да кажат преработвателите. Има и резерви от миналата година, посочи още Станчев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).