Жегата е напът да изпие водата на седем язовира у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
22:02 / 09.07.2024
24162
Тревожна тенденция свързана с меките зими и сухите лета и отказът ни да приемем, че климатът се променя. Жегата е напът да изпие водата от язовирите у нас. Министерството на околната среда и водите предупреди, че нивата на 7 водоизточника са по-ниски спрямо минали години.

Сред тях и на такива, които се ползват за питейни и битови нужди. А земеделци са притеснени, че няма с какво да напояват реколтата. Ползваните основно за битово водоснабдяване язовири Тича, Камчия и Асеновец са по-празни, отколкото са били по това време на изминали години, алармират от Министерството на околната среда и водите.

На този етап режим на водата за питейни нужди не се предвижда. В Камчия, който захранва близо 1 милион души във Варна, Бургас, морските курорти и част от Сливен, количества има за половин година напред. Въпреки това подаването на вода към морската столица е намалено с близо 20%.

"От няколко месеца предвид засушаването, което е в цяла България и малкият вток на вода в язовир Камчия, МОСВ е вземало мерки, така щото се отпуска лимитирано водоснабдяване. Примерно за този месец, ако сме имали заявка за 4 млн. куб. са ни отпуснали 3,5. Недостигащите водни количества ги компенсираме с доста скъпото сондажно водоснабдяване от Девински извори", заяви за БНТ инж. Благовест Крачев, главен инженер на ВиК - Варна.

Язовир Тича се ползва, както за питейно битови нужди, така и за напояване и производство на електроенергия, ВЕЦ-овете обаче са изключени от началото на годината.

Заради сушата притокът към водоема през последните дни е около 50 литра в секунда, разходът - 3 хил. литра в секунда. Язовирът е пълен на 46% и захранва с вода Шумен, Велики Преслав и Търговище.

"Приоритетът е питейно-битовото водоснабдяване, след това идва напояването, екологичният отток в река Камчия и на последно място е за енергийни цели. Към момента няма намаляване на количествата, които се подават по сключени договори за напояване, ако по-нататък през поливния сезон има някакво редуциране на количествата, месечните от страна на МОСВ, тогава евентуално може да се премине към график за водоподаване", коментира Николай Николов, Напоителни системи - Шумен.

От МОСВ отчитат "обезпокоително" ниски нива в 7 язовира, които се ползват за напояване. Като пред опасност от пресъхване са изправени 2 водоема "Пясъчник" и "Домлян". Свилен Милев напоява стопанството си от язовир Ястребино, който също е сред тези с малко оставаща вода.

"Нямаме алтернатива и точно там е проблемът, че в стопанствата специално с малини водата е жизненоважна, там не говорим за загуба от една година на реколтата, там говорим за тотално изсъхване на малините и за пълен фалит на фермерите", допълни Свилен Милев, земеделски производител.

Синан Вейсал отглежда 700 декара с плодни дървета в района на Русе. Засушаването е предизвикателство и за него, въпреки че е до най-големия воден ресурс в Европа - река Дунав.

"Последните няколко години засушаването в нашия регион е сериозно и без напояване земеделие не може да се прави, не може да става дума за това. Лично ние като стопанство сме инвестирали страшно много пари, но предстои и още да инвестираме, не сме си решили проблема напълно. В момента успяваме около 30% от площите си да напояваме", коментира Синан Вейсал, земеделски производител.

Стопанството му се намира в непосредствена близост до Дунав, но водата от реката не може да се ползва. Причината - няма действаща инфраструктура.

"Ние сме принудени единствено и само чрез кладенци да поливаме, един разрешителен режим продължава минимум 2 години, докато се стигне до края на административната процедура. И това за нас е убийствено", добави Синан Вейсал.

Земеделците са изправени и пред друг проблем - пилеенето на вода.

"Близо 16 милиона кубика тръгват отгоре от язовир Ястребино, а потреблението е около милион и половина. Представете си за какви загуби говорим тук", каза още Свилен Милев, земеделски производител.

За проблемите с язовирите и напоителните системи у нас се говори от години. И докато само говорим, държави като Израел и Кралство Саудитска Арабия направиха от пустинята плодородни градини.

Със съвременни системи за напояване и вода от сондажи. Догодина вносът за европейския пазар на пресни зеленчуци от Саудитска Арабия се очаква да достигне 12 тона на ден.

Голяма част от авокадото, което се консумира в България, пък е внос от Израел въпреки конфликта и пустинния характер там.

Виж коментарите (2)

Още по темата (469):
17.10.2024 Ударила ни е силна магнитна буря
17.10.2024 Плитко земетресение удари Централна Турция
16.10.2024 Очаква се да ни удари магнитна буря
14.10.2024 Удрят ни магнитни бури
13.10.2024 Още земетресения на Балканите
13.10.2024 Две силни земетресения на Балканите, усетени са и в България
Още новини от Национални новини:
Доц. д-р Евелина Христова: Глоба за тези, които не гласуват
Проф. Михаил Константинов: Ако имат малко акъл, да вземат да напр...
Случаят с "бактерията-човекоядец" в България: Опасна е, защото за...
Коварен капан в банкоматите, може да загубите пари
Meteo Balkans: Издадено е предупреждение за 22 октомври!
Земетресение много близо до София


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).