ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Журналист: На морето ни продължава да е цар манталитетът "ден година храни"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:49 / 21.07.2023Коментари (0)4526
© Plovdiv24.bg
Журналистката Капка Тодорова публикува дълъг текст в страницата си във фейсбук, в който обяснява защо според нея обслужването по българското Черноморие е под всякаква критика.

"Два дена чета за тия три пържоли за 600 лева и много неща ме учудват, че са си като отпреди 20 години. На морето продължава да е цар манталитетът "ден година храни".

Да им вземем парите на тия, па те и да не се върнат, ще дойдат други. Това е туризмът, който се развива масово по Черноморието и причината хората от чужбина да не повтарят, а софиянци да ходят в Гърция. Не само софиянци, де, аз просто като софиянка казвам.

Не ходя от 15 години на българското Черноморие по две причини - известният само в България "летен вирус", с който наричат мърлявщината и коки бактериите в храната, които попадат там от немити след ползване на тоалетна ръце - няма какво да го украсяваме като "летен вирус". Може и от водата да се хване, щото не съм сигурна, че канализационните системи улавят всичко от това презастрояване.

И другата причина е, че може да попаднеш на добро обслужване, ма може и да попаднеш на ужасно. Аз за 10 дена нямам нито парите, нито нервите, да търся къде никой не го мързи да си измие ръцете, да си свърши работата и да не ме наругае, че си върши работата.

Имам всякакви истории - от нахлул хазяин в 6 сутринта през последния ми ден в Созопол, който вече води новите туристи и ме гони буквално, през десерт с дебел слой мухъл отгоре, който като го върнах, ми го донесоха отново с изгребан слой мухъл просто, до компания мухи, загинали заедно в таратора, който ни сервират, а като ги посочихме, келнерът ни кресна: "Какви са тия интриги сега?"

И клиентите понякога ме смайват, както и сега реакциите срещу измамения човек с пържолите. Веднъж бях в доста скъп ресторант на мини мини масичка, уж за двама души, тя едва побра две чинии и две чаши. Дойде семейство татко, мама, дебело детенце на поне 10 години и поискаха да седнат при нас.

Отказах, защото нито сме в стола, нито в автобуса, а цените в ресторанта си предполагаха, че ако дадеш тия пари, трябва да изкараш приятно. И таткото много възмутено ми заяви: "Гаднярка гадна стисната!"

Същата като неговата реакция са тия нападки срещу човека, измамен с пържолите. Месо на такива цени се продава в ресторанти, които са стек-ресторанти. Както суши по принцип не се яде в "Хепи", а ако се яде там, си е на цени за "Хепи", не за японски ресторант на брега на океана.

Ако порциите в менюто са на грамаж, келнерът задължително трябва да те попита колко грама искаш или да ти каже колко грама е пържолата или рибата. Доколко има истински рибай стек в кръчма с ракии, супи и салати е отделен въпрос.

Клиентът не е длъжен да проверява, да пита, да се пази от измами и ако не успее, всички да му викат, че е прост. Не, това не е туризъм, драги, нито пък нормално ресторантьорство. Клиентът има право да е прост или да не може да смята, той не е там на олимпиада по математика, а да си изхарчи парите и да прекара добре. Не да го измамят, за да му вземат парите и той да изкара зле.

И не, не е прост той, а тези, които ще платят 600 лева за три пържоли, без преди това да си ги предупредили, да са им предложили, да са си избрали лично пържолата и размера й, а те да приемат цената безропотно и да оправдаят даже ресторанта. Видях и много нападки ,че бил бачкатьор в Холандия и се правел на богат. Човекът работи, изкарва пари и това е достатъчно да го уважавате.

Що плащал в брой - щото, предполагам аз като живееща в чужбина и също идваща често в България, е извадил пари от картата си в Холандия и е обменил в България. Че ако платиш с чужда карта, българските банки те одрусват такива такси...

Сигурно и те са окей според вас, но в ЕС не са окей. Затова е хубаво да се влезе в еврозоната, че поне тя от това да ви предпази. Аз от Германия превеждам в чужбина за 1,50 евро такса, от България за същото ви взимат процент от сумата и още някакви - абе едно 15-20 евро отиват. И да, аз съм за 15 евро. Не съм видяла богати хора в Германия или Нидерландия, които да не гледат къде им отиват 15-те евро или 300-те евро. Да не те интересува какво плащаш не е признак на богатство, а на тъпота и безотговорност.

И последно - знам, че има много работливи, свестни, чисти и загрижени за продукта си хотелиери и ресторантьори по Черноморието, обаче тия тарикатлъци унищожават и тяхната работа така."


Още по темата: общо новини по темата: 1248
27.06.2024 »
03.01.2024 »
17.12.2023 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
предишна страница [ 1/208 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Зима 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
В столичния кв. "Младост 1" откриха труп на жена, има следи от насилие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: