ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Журналист за мизерията по време на соца: За дъвки и бонбонки похарчих надницата за три дни на майка ми
©
От фейсбук страницата на журналистката и гражданска активистка Татяна Кристи, която има особени спомени от детството й по време на социализма в България.

"Непрекъснато във фийда ми се навират глупавите снимки от "селото на баба“ и какво "щастливо“ детство сме имали. Хвалят ми се с бруталната бедност, с унижението да нямаме неща, които в Западния свят съществуваха от десетилетия, преди селото на баба да разбере, че ги има! Толкова се дразня от всичко това!

Бях на около 13 г., когато открих в гардероба на родителите ми, 9 долара – по един долар. Бяха скрити и увити много грижливо. Нямах представа откъде са се появили, но веднага си ги прибрах. Качих се на първия автобус и отидох в Корекома, в който никога не бях влизала преди, а гледах само витрините отвън. (защото родителите ми нямаха валута).

Миризмата на Запада (на Имането) ме зашемети с уханието на парфюми, шоколади, бонбони и какво ли не още, които миришеха на далечен и непостижим прекрасен (и вкусен) свят! Без да се колебая си купих голям Тоблерон, дъвки и бонбони ТИК-ТАК и едно шоколадово яйце! Исках да си взема и гланц за устни, който миришеше на ягода, но парите не стигнаха. Прибрах се горда от себе си и показах на майка ми какво съм накупила. Тя ме погледна тъжно и каза "Тази малка торбичка с неща всъщност е заплатата ми за 3 дни!"

Стана ми много съвестно. Да, тя получаваше около 300 лв. на месец и при курса на долара едно към три, излизаше, че работи за към 3 долара на ден, а аз влязох за малко в Корекома и за няколко дъвки и бонбонки похарчих надница за три дни на един социалистически работник! Наистина изпитах срам от постъпката си. По-късно, разбрах че този срам не трябва да изпитвам аз, а тези, които ни докараха мизерията на соца!

Затова, не ви искам чугунените печки на баба! Не ви искам вълнените черги, чорапи и гоблени, не ви искам хурките, преждите, саждите, външните тоалетни! Не ви искам филиите с мас, не ви искам зарзаватите и варените компоти, които заробваха летата на домакините! Не ви искам домашната ракия, не ви искам каруците, пърцуците и джибрите, не ви искам селската простотия и ретроградност! Не ви искам хоремага на село, където нямаше нищо! Не ви искам забрадените отрудени баби, които не са видели нищо в живота си! Не ви искам, защото идеята за свобода ви е чужда! Дори и да ви я дадат, вие не знаете какво да правите с нея! Тя по-скоро ви плаши, защото предразполага вие да не сте пасивни наблюдатели на това как минава вашия живот под диктовката на някой друг.

Свободата може да ви накара да мислите, да действате, да анализирате да рискувате, да променяте нещо…И най-вече да ви накара да сравнявате и да избирате! А за това се иска малко усилие и безстрашие! И затова като видя поредната филия с меродия върху вестник от "селото на баба“ – ми се повръща! От нея и от вас - соц носталгиците!"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Марица в Трета лига, сезон 2024/2025
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да (1281) 49%
Не (1132) 44%
Не мога да преценя (179) 7%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: