ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Знаем ли как ще плащаме в евро?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:20 / 21.06.2024Коментари (1)2219
©
Зачестяват мненията в публичното пространство, че гражданите не получават постоянна и актуална информация за въвеждането на еврото у нас, за проблемите, с които могат да се сблъскват и начините за тяхното решаване, посочват от Асоциация "Активни потребители“.

 

Междувременно е разработен Национален план за въвеждане на еврото в България, който обхваща всички области на живота у нас. Какво се предвижда в него за правата и защита на потребителите в процеса на подготовката и живота ни в еврозоната?

 

Отговорна на оперативно ниво за защитата на потребителите в процеса на подготовката на България за членство в еврозоната е работна група "Защита нa потребителите“, с водещи институции Министерството на икономиката и индустрията и Комисията за защита на потребителите. Работната група ще фокусира своята работа в следните направления:

 

Правилно преизчисляване на цените

 Точното и правилно изчисляване на цените от левове в евро при "превалутиране в евро“ е основно средство за предотвратяване на риска от покачване на цените в резултат на въвеждането на еврото. Поради тази причина органите, работещи в областта на защитата на потребителите, следва да следят стриктно за спазването на правилата за превалутиране.

 

Двойно обозначаване на цените

 

С цел улесняване на адаптацията към новата валута и предотвратяване на злоупотреби и спекулативно нарастване на цените, в Закона за въвеждане на еврото в България ще бъде регламентирано задължение за двойно обозначаване в левове и евро на цените и другите парични суми за плащане, кредитиране и дебитиране, придружено от изрично посочване на фиксирания обменен курс.

Съгласно Препоръка на ЕК от 10 януари 2008 г. относно мерките за улесняване на бъдещо преминаване към еврото, периодът на двойно обозначаване на цените следва да започне възможно най-рано след официалното приемане от Съвета на неотменимо фиксирания обменен курс между лева и еврото и да остане в сила за срок от най-малко шест месеца и най-много една година след въвеждането на еврото.

След изтичането на този срок двойното обозначаване следва да бъде прекратено, за да се даде на гражданите възможност да свикнат напълно с новата валута. Планирано е в България задължението за двойно обозначаване на цените да започне да действа 30 календарни дни след решението на Съвета относно фиксирания обменен курс между лева и еврото и да остане в сила 12 месеца след приемането на европейската валута.

 

Опитът на държавите членки, последно въвели еврото, показва, че това задължение е дало много добри резултати. То е спомогнало за предотвратяване повишаването на цените, позволявайки на потребителите да идентифицират лесно търговци и други бизнеси, неправомерно завишили цените. Специално внимание ще се обърне на търговците и доставчиците на услуги, които следва да показват цените на своите продукти и/или услуги в двете валути по време на периода на двойно обозначаване на цените.

В същия период обозначаването на цените в левове и в евро следва да се прави и в търговските съобщения, съдържащи информация за цените на стоките и услугите. Търговците и доставчиците на услуги ще имат известна свобода по отношение на формата и средствата за двойното обозначаване на цените, при условие, че то е лесно разбираемо, не подвежда, изписано е с еднакъв шрифт, показва фиксирания обменен курс и не съдържа ненужна информация, която може да обърка потребителите.

 

Двойното обозначаване на цените ще важи и за публичните органи. По време на този период всички суми, дължими от българските граждани на държавата, включително данъци, такси и др., следва да се обозначават в левове и в евро. Същото важи и за сумите, дължими от държавата на гражданите. Публичните органи следва също да изготвят информационни материали във връзка с двойното обозначаване на цените и ценови листи, в които цените са изписани в двете валути.


Още по темата: общо новини по темата: 407
27.06.2024 »
27.06.2024 »
26.06.2024 »
26.06.2024 »
26.06.2024 »
26.06.2024 »
предишна страница [ 1/68 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 21.06.2024 г.
0
 
 
успокойти си важинити е, няма да плащаме никво евро. Вижда му се края..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: