Зрелостниците пишат по "Разни хора, разни идеали" на Алеко

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:51 / 17.05.2009
1891
Вариант 1 на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература беше изтеглен преди минути в Министерството на образованието и науката. Над 78 200 абитуриенти от цялата страна ще пишат аргументират текст по фейлетона "Разни хора, разни идеали" от Алеко Константинов. За първи път тази година училищата в страната научиха изтегления вариант по електронен път чрез парола, която съобщи образователният министър Даниел Вълчев. Отговорността да изтегли варианта на матурата се падна на репортера на Дарик радио Гергана Тодорова.

„Проблемът с подмяната на ценностите във фейлетона „Разни хора, разни идеали" от Алеко Константинов ще разглеждат зрелостниците тази сутрин. Освен аргументирания текст, учениците ще отговарят на тест с 41 задачи.

Всички училища в страната, в които се провежда матурата, вече са получили паролата, с която да разкодират изпитния Вариант 1. А самата парола е „Аз съм българче", изписана по думите на Даниел Вълчев, по малко по-различен начин - с популярното сред учениците маймунско @ и главни букви БГ.

Зрелостниците имат четири астрономически часа, за да решат поставените задачи. Матурата ще се проведе в над 6200 класни стаи в 1054 училища в страната. Поведението на квесторите, които са над 15 000, и на учениците ще се следи от повече от 800 камери. Тази година 35 университета у нас ще признават оценките от матурите за вход.

Втората задължителна матура е по предмет по избор и ще се проведе във вторник.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
Пореден инцидент на "Тракия": Автомобилни гуми се разпиляха на ау...
Отляво на фалшивите банкноти е залепено холограмно фолио, предназ...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...
ЕК отпуска спешно близо 11 млн. евро за българските фермери


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).