ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
каскадьор: Животът е интересен и дълъг, когато умееш да го рискуваш.
Автор: ИА Фокус 17:06 / 23.06.2024Коментари (0)1136
© Фокус
Животът е интересен и дълъг, когато умееш да го рискуваш. Това каза легендарният проф. Светослав Иванов – ядрен физик, каскадьор, шампион по джудо и бокс, преподавател и ректор, в предаването "Сториборд“ на Радио "Фокус“ с водещ Благой Д. Иванов.

Казва, че дели каскадите условно на две категории. "Едните не зависят от теб. Ти си "куфар“, даваш точната газ и правиш точната скорост. Но трябва да създадеш в себе си тишина, за да не се поддадеш на емоциите, защото те са страшни. При другия вид реагираш на базата на подготовката, която имаш. Тогава зависи от теб“, обясни професорът.

При каскадьорството вътрешната мотивация е най-важна, смята проф. Светослав Иванов. "Когато правя каскади се опитвам да съединя личното си аз със своя демон, със страховете си. Тогава наистина е удоволствие, но е необходима вътрешна мотивация“, подчерта той.

Първата му каскада обаче не е във филм, а истинска. Случва се, когато постъпва в казармата. Тогава той е един от петимата в страната, които тренират джудо – било е забранено. "Качиха ни на влака една нощ – новобранци, остригани, и се намерихме в една казарма в Плевен с огромен плац и сгради наоколо. Слязохме и някой казал, че аз съм джудист. 800 човека направиха един кръг и излезе един бабаит, трябваше да се бием и нямаше отстъпване. Аз съм се пренапрегнал, за да не се изложа, и удуших човека до безсъзнание. И досега ми стои усещането как припадна и се отпусна на земята. Тогава станах като бог в казармата, всички ме гледаха, не ми даваха да марширувам“, разказа Светослав Иванов.

Пак в казармата, за да се докаже, последва примера на друг новобранец и скача през прозореца на третия етаж, обръща се във въздуха и се хваща за перваза. "На нокти влязох. След това го правех редовно, но първия път бях излетял“, призна той.

Впоследствие се оказва, че другият “каскадьор" е освидетелстван с жълта книжка. "Тогава си дадох сметка, че човек понякога трябва да е по-умен“, допълни Светослав Иванов.

Казва, че човек трябва да цени времето. "Времето ни за живот не е малко, но ние го пилеем“, смята той.

Удължаването на времето може да се случи само в екстрени ситуации, каза каскадьорът. Той разказа за една от каскадите си, в която е трябвало да падне с мотор. "Аз не съм моторист, но умея да падам и по-важното е, че съм се научил да ставам, след като падам. Трябваше да ме блъсне една кола и да се хвърля в една урва. Не можах да се отделя от мотора и тръгнахме заедно да се търкаляме в урвата, дълга 70-80 метра. Докато летях съм си мислел задно кълбо ли да направя, че ако натисна степенката, моторът ще се завърти и може да ме затисне. И всичко това съм го мислел в рамките на една секунда. Това, което съм запомнил от тази каскада, е моторът, който седи над мен на стоп кадър. Това е траело хилядна от секундата и в тази хилядна от секундата аз виждам мотора над мен с резките от счупеното стъкло на фара. След това можех да ги възпроизведа, все едно съм ги гледал на стоп кадър. Това е психологичното време“, обясни той.

Като каскадьор той вярва на всичко, което прави. "Всичко изчислявам, преизчислявам – математика, физика, механика, и обикновено не става това, което си мисля“, допълни Светослав Иванов.

Според него каскадьорите заслужават да има отделна категория в наградите "Оскар“. "Но това е PR. Трябва да е внимателно, защото за да надскочат себе си и за да вземат статуетка, хората могат да направят маса щуротии. Трябва да се внимава с амбицията да се покажеш. Най-опасно е при хора, които знаят малко и си въобразяват, че могат всичко. Виждал съм такива хора да правят каскади. Най-страшното при каскадите е да не се страхуваш“, допълни проф. Иванов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: