ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Бисер Киров за Руската империя, българската култура и историческите обиди
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:17 / 24.05.2005Коментари (1)1745
©
Популярният български естраден певец и композитор Бисер Киров е роден през 1942 г. в София. Той е наследник на стар родопски род, основател на смолянското село Чокманово. Майка му е пловдивчанка. Завършва естрадна режисура в Москва. Кариерата на Бисер Киров започва през 1967 г. , притежател е на редица международни отличия.
Днес руското списание "Политический журнал" публикува интервю с певеца, в което той споделя вижданията си за българската и руската култура и история, за миналото и настоящето в отношенията между България и Русия.

- Вие сте много популярен в нашата страна вече няколко десетилетия, напоследък също много често сте в Русия.

- Да, може да се каже, че това е моята работна територия: собствени концерти, участие в концерти на мои приятели. Наскоро, например, имахме голям концерт в Ледения дворец в Санкт-Петербург - "Звездите на ХХ век". Но за мен Русия не е само страна, в която ме помнят и обичат. Русия за мен е нещо повече, много ме свързва с нея. Младежките спомени - учил съм в Москва, завърших ГИТИС (Държавния институт за театрално изкуство). Семейната история - братът на моя дядо е участвал в руско-японската война, бил е герой от Порт Артур. Може би затова никога не съм споделял широко разпространения на Запад страх от "руската мечка" - страха пред огромната страна, от която не знаеш какво да очакваш. Според мен Русия е благословена земя. Ненапразно Бог й е дал такава огромна територия - от Полша до Аляска. Мисля, че и Руската империя е била империя от съвършено различен тип от този на Римската ли Британската империи. Руснаците по природа не са завоеватели. Те са тръгвали към нови земи не за да поробват, а да се заселят, да построят църква, да ограмотят и направят децата си местни жители. Последното е много важно - точно заради смесването на гените в Русия се раждат толкова гении. Човек от далечно сибирско село започва да пише книги и пише така, сякаш разговаря с Бога. В коя друга страна е възможно такова нещо? Това е благословия. И не случайно след падането на Константинопол през 1453 г. Русия става център на православието.

- Но нали българите са станали християни почти 200 години по-рано от руснаците?

- Това е друго. Пред България е стояла задачата за духовно и териториално оцеляване. Тогава страна, намираща се само на петстотин километра от Рим, столицата на империя, едва ли би могла да запази своята самостоятелност, но България я е запазила. В следващите векове кой ли не е нападал България - печенеги, кръстоносци, руски князе - но България е оцеляла. Но думата ми беше за Русия. Нито една имперя не е просъществувала толкова дълго, както Руската империя - на практика нейното разпадане се състоя чак в края на ХХ век. Всъщност, аз даже се радвам, че благодарение на това разпадане Русия избегна усложненията с републиките от Средна Азия - тяхното отделяне от Русия създава проблеми само на управляващите в средноазиатските републики. За времето на съществуването на Руската империя и после на Съветския съюз Русия вля в тези републики такава култура, каквато вече няма в нито една средноазиатска страна. Благодарение на Русия бившите средноазиатски републики на СССР са европеизирани, в техните столици (и не само в столиците) има театри, опери, симфонични оркестри…

- Не се ли страхувате, че в родината ви могат да ви вземат за русофил?

- Аз не съм маниакален русофил, просто познавам и отчитам руската душевност, руската история. А в България винаги е имало, сега също има различни течения - и русофили, и русофоби. И това е добре. Но това, че в последно време русофобите "побеждават", е абсолютно емпирично заключение. Разбирате ли, всичко опира до политиката. Някой някому иска да се хареса и затова започва да плюе съседа. Отношението на българите към Русия се е формирало в течение на не едно столетие. Между другото, тези, които днес оплюват Русия, доскоро не криеха, че добре знаят руски език - по-рано го преподаваха във всички училища и това не беше случайно. През петте века турско иго, ако е имало някаква светлина в България, това е била Русия. Аз се прекланям пред руската култура, пред руската литература.

- Но в България също има забележителни писатели - Павел Вежинов, например...

- Не трябва да ме обвинявате в неуважение към родната култура. Аз обичам много български писатели и в същото време разбирам, че българската литература се измерва с други мерки. Ние сме малка страна, умна, много интелигентна, много индивидуална. Ние имаме собствено мнение за себе си и много наши забележителни културни дейци аз поставям в първата редица на българския Пантеон, но не и на световния. А руската литература е ценна за целия свят. България е неразривно свързана с Русия не само в културен, но и в чисто практически, икономически план: нефт и газ ние получаваме от Русия, голяма част от приходите на туристическия бизнес идват от руските туристи. И това прекрасно се разбира както от нашия президент, так и от министър-председателя Симеон Саксобургготски, царя на България.

- Защо тогава отношенията между нашите страни през последните десет години толкова се промениха? Може би за това, че българо-руската дружба забележимо охладня, известна вина има и вашето правителство?

- Сигурен съм, че нашият премиер Симеон Втори цени вашата страна по достойнство. И когато "отмести" Русия от преден план, той се е ръководел от политически мотиви. Но и Русия, на свой ред, не направи нищо, за да запази своето влияние в България. Тя решаваше своите проблеми, забравяйки за нашето съществуване, и това е грешка на руското правителство. По-рано петъкът в България беше руски ден - всеки петък по телевизията и радиото вървяха руски програми. Тогава предавателите, излъчващи за България, бяха държавна собственост. После, когато започнаха да преминават в частни ръце, трябваше да бъдат изкупувани, при това на смешна цена - от сорта на около 20 хиляди долара. Вашето правителство не направи това. В резултат сега в България излъчват две немски радиостанции, две английски, една френска, испанците си откриват радио. А в България, между другото, само 4% от хората разбират западни езици. А руски разбират повече от 30%, само че не остана нито едно руско радио. В училище също не изучават руски език. В България останаха само четири руски гимназии - нали сме европейци, трябва да учим английски, френски, испански - европейск езици! И ако по-рано пред нас, българите, беше открита ограмната територия на Русия - от Европа до Тихия океан, за следващите поколения всичко това ще се промени...

– Може ли по някакъв начин да се промени ситуацията? Да бъде запазена Русия за следващото поколение?

Необходими са меки, деликатни стъпки. Ето, например, сега на нашите деца им предлагат да учат в Англия, Германия, Австрия, а какво остава за Русия? Аз самият съм учил в Москва и знам, че да си студент в Русия е фантастично! Добре би било да се организират за българските студенти летни семинари. Не разбирам защо "Газпром", който има маса предприятия в България, не прави това. Толкова ли е сложно да поканят 40 човека, които биха изучили администрирането и технологиите на "Газпром"? Така се работи за бъдещето!
Абсолютно задължително е също отново а бъде открита руска радиостанция. Ако не го направите, това ще бъде престъпление.
Или пък скорошното честване на Победата. Та България е участвала в последния етап от войната и много българи са загинали в тази война!

- Извинете, но нали България е воювала на страната на Германия?

- Това е още една лъжа. Да, цар Борис Трети подписва тристранния пакт, според който на германците се разрешава да минат през територията на България. Но нито един български войник не отива на руския фронт. Нито един български евреин не попада в Освиенцим. Руската армия влиза в България на 6 септември, а война на Германия България обявява два дни по-рано, на 4 септември. Тогава в страната се извършва преврат - прогресивни офицери вземат властта и канят партизаните да участват в правителството. Към момента, когато руснаците влизат в България, в страната няма нито един германец, съветската армия не е загубила нито един войник на българска територия. В България са умирали ранени, които са докарвани от Румъния. Знаменитият Альоша - "в България руски войник" - е ранен, умрял в България. Това винаги се крие, работят технологиите на контрапропагандата - още от времето, когато на Сталин му е било нужно да представи Съветския съюз като държава-освободителка. Когато руснаците идват в България, те изземват целия исторически архив и той до ден днешен се намира в Русия. Тоест, вие по-добре от нас знаете как точно е било.

- Тоест, в случая с България не бива да наричаме руската армия освободителка?

- Руснаците са освободители в смисъл, че са подкрепили държавния преврат в нашата страна. Българската войска тогава е наброявала 160 хиляди души, във войната срещу хитлеристите са загинали 38 хиляди. Затова за нас 9 май също е ден на победата и ден за почит към паметта на загиналите. Но нито един български генерал-ветеран, воювал тогава (от тези, които сега са живи), не получи от вашия президент Путин отличителен знак. И това е обидно!
Знаете ли, това е като неразбирането на любовта - обичаш някого, но той не ти отговаря със същото. Днес, изглежда, с любовта на българите към руснаците е същото - любов без взаимност.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
toy e
на 27.05.2005 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: