Ботев гони 8-о място с голобради момчета

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:00 / 03.08.2005
1704
Нахъсани хлапаци, култов вратар и плей-мейкър мечта. Това са козовете на завър-налия се в елита Ботев през започващото на 6 август първенство. Младоците, които натрупаха опит в "Б" група, са жадни за изява. Но дали ще стигнат до славата, ще се разбере още в първия кръг. Тогава те ще имат първото тежко изпитание - да победят шампиона ЦСКА. Саидходжа, Урумов, Куртев, Кръстев, Тимонов и другите хлапета в отбора, воден от Ясен Петров, не смятат да се предават без бой срещу армейците. Най-малкото клубът има традиции как се побеждават Левски и ЦСКА. Това е една от причините да започнем представянето на новаците в елита с пловдивския отбор.

Вчера футболистите получиха и допълнителен стимул, на който трябва да служат за пример. Това е женският тим Ботев. Фенове и играчи еднакво полудяха от радост, след като научиха за това решение на ръководството. В женския отбор ще играят девойки между 14 и 18 години, които се селектират от Илия Кунов. Подполковникът от резерва досега водеше старшата възраст в детско-юношеската школа, която взе сребърните медали в първенството. Няколко момчета от този тим вече са в първия отбор, чийто девиз е "Младостта не е порок". Но никой не трябва да се заблуждава с ЕГН-тата на играчите от Ботев. Някои от тях може и да са деца, но вече от четири години защитават честта на най-стария отбор в България. Става въпрос за Георги Андонов, Даниел Божков, Стефан Костадинов и Емил Урумов. Присъствието им се отразява добре на новобранците от школата, защото те им помагат да се адаптират по-лесно. В ролята на учител е другият голям жокер в състава на Ботев - 100-килограмовият вратар Лилчо Арсов. Той е видял всичко в родния футбол. Нищо не може да го учуди или стресне. "Ще сбъркат тези, които ни подценяват. В никакъв случай тази година няма да се борим за оцеляване. Реалистично е да финишираме в средата на таблицата", твърди 33-годишният Арсов. Той знае добре, че голямата тежест ще падне върху неговите мощни плещи и тези на другия ветеран в отбора - Костадин Видолов. 35-годишният халф не само че организира играта на Ботев, но е и голямата разлика от повечето конкуренти в "А" група. Не са малко специалистите, според които Видолов е най-добрият футболист в България на своя пост въпреки годините. Опитът му и пасовете са безценни, а формата му ще реши до известна степен съдбата на жълто-черните.

На Ботев обаче са му необходими още две неща, за да може да се задържи в елита - успешен старт и спокойствие. Победа или равен срещу ЦСКА в първия кръг ще вдъхнат самочувствие и още по-голям мерак за изява в младите футболисти. Загубата може да се окаже фатална. Отборът в момента се радва на привидно спокойствие. Куп "съветници" и зложелатели обаче вече са наточили ножовете и само чакат първата грешка, за да разкъсат Ясен Петров и футболистите. Време е президентът на клуба Димитър Христолов да спре да се влияе от приказките на външните хора и да даде на тима свобода на действие. Все пак предстоящото първенство ще се окаже преломно и за него. Сега ще се види дали политиката на Христолов е правилна. Къде от безсилие, къде от безпаричие, но той трябваше да залага на младите. Ако Ботев се представи прилично в "А" група, Христолов ще се бетонира на поста. Освен това клубът ще се радва и на пълна каса, тъй като ще може да продаде за двойни пари младите си таланти. И в момента на стадион "Христо Ботев" има куп запитвания за Божков, Костадинов, Урумов и Въргов. Христолов обаче бе категоричен: "Без пари няма да дадем никого." Освен това мечтата му е да пробие на пазара в чужбина.

На нашенския обаче Ботев бе пас и при купуването. Клубът взе само един нов играч - Георги Какалов от Литекс. Новобранецът показа доста интересни неща в първото полувреме на мача срещу Нафтекс, в което тимът бе официално представен пред своята публика. Разгромната победа с 4:0 обаче не бива да лъже никого. Ботев има и силни страни, но и много пробойни. Тимът е най-силен в атака, където конкуренцията е страхотна. В средата на терена нещата също изглеждат добре, но в защита има много неща за изчистване. Бранителите изпадат в паника при статични положения, а и често правят непринудени грешки. Ясен Петров трябва да работи здраво, за да отстрани проблемите.
Иначе Ботев картотекира безпроблемно 28 играчи. Без права останаха Петко Аргилашки и нападателят Тошко Тодоров. Вратарят Стефан Стойчев пък е единственият, който все още има проблеми с контузия. Той ще носи още две седмици шина около коляното. Това обаче не е фатално за тим, чиято врата се пази от изпечен ветеран като Лилчо Арсов.

Анализът е на вестник "7 дни спорт"

Виж коментарите (3)
Още новини от Аналитични новини:
Безумие: Родител пусна детето си чисто голо в Пловдив пред поглед...
Да довършим стадион "Пловдив" или да го направим според новите из...
Защо спечели Пловдив?
Младежи зарадваха пловдивчани с флашмоб с кубински танци
Плевнелиев: Няма да преработя указа си за ЦИК
Светлина в тунела за разкопките в южното подножие на Трихълмието


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).