ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Франция-България: необходимото приятелство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:50 / 22.06.2005Коментари (2)2145
©
Някъде в края на Югоизточна Европа има малка страна, която следи боязливо всяко кихане на Брюксел, най-малкото “покашляне” на Париж, всяко съмнение за хрема на Берлин. Тази страна мери собственото си кръвно налягане с това на Европейския съюз, с горчивината на хапчето, наречено “разширяване”; и дали европейският данъкоплатец ще преглътне това хапче или то ще остане заседнало в гърлото му?

Тази страна, моята страна, подписа на 25 април на официална церемония договор за присъединяване към Европейския съюз. На фона на всеобщото веселие и Одата на радостта моите сънародници отпразнуваха бурно това историческо подписване. На следващия ден след тържествата те най-накрая приеха това, което е неоспорим факт - този “билет за вход” не означава неизбежно присъединяване към ЕС.

Български политолог, който не е лишен от известно чувство за хумор, наскоро заяви: “България се държи като човек, който намира цялата си къща наводнена, но основната му грижа е за мокрия му панталон”. Действително, готов съм да приема всякакви обвинения за национален егоизъм, но ви моля да се опитате да проявите разбиране към нас. България положи значителни усилия с цената на многобройни жертви и упорит труд в продължение на шест години и донякъде е логично българите да гледат на сегашната криза, разтърсваща Европейския съюз, без да изоставят собствените си цели и интереси.

България е древна страна с над 1300-годишна история, с богата култура и вековни традиции. Нашата страна е изтърпяла многобройни поражения, била е дълго време под чужда власт, преживяла е национални катастрофи и тоталитарни режими. И всеки път тя е възкръсвала като феникс от пепелта, готова отново да застане лице в лице с бъдещето. Днешните значителни промени ни направиха още по-решителни и ентусиазирани.

При все това е необходимо едно уточнение. Колкото и объркана да е България, тя не е непредвидима. След три дни ще бъдат произведени изключително важни парламентарни избори. И макар на този етап резултатът от тях да е несигурен, още отсега можем да направим една сигурна прогноза: ще има приемственост във външната и европейската политика без значение от правителството.

По отношение на икономическата ситуация, ако днес трябва да дам определение за България с една-единствена дума, то тя ще е: динамична. Благодарение на стриктната макроикономическа дисциплина, която си наложихме, постигнахме забележителна и завидна стабилност. Радваме се на увеличение на притока на чуждестранни инвестиции, намалихме външния дълг - този голям бич за посткомунистическите държави - с повече от 3 милиарда евро. Всичко това би било невъзможно без изключителна строгост и “затягане на колана”.

Всеки динамичен процес изисква понякога някои непопулярни мерки. Невъзможно е значително и всеобщо покачване на доходите за толкова кратко време без използването на известна доза финансов “илюзионизъм”. Или както ни беше посъветвал преди години тогавашният еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген - това не би било възможно само “чрез усилия, без да се използва методът “Хари Потър”. Действително въпросът с бедността е твърде болезнен за нашата страна, в която доходите са едни от най-ниските в Съюза. Причина за това е и фактът, че дълго време не успяхме да убедим достатъчно нашите съграждани, че България се придвижва напред в икономически план. Трудно е да се разсъждава в макроикономически мащаби, ако не се усещат промени в собствения ти джоб.

Но въпреки всичко, въпреки продължаващия ни стремеж към една по-богата България, към по-многобройна средна класа и значително покачване на доходите, моите сънародници са настроени все по-оптимистично. Те работят без почивка, при това все по-добре.

Би било некоректно от моя страна да не призная, че България все още е изправена пред многобройни предизвикателства, сред които незавършени реформи в съдебната система, в системата на здравеопазването и образованието. Още по-нечестно би било да се похвалим и с пълен успех в борбата срещу злите посттоталитарни демони: корупцията и престъпността. Но също би било нечестно, ако не отбележа факта, че благодарение на усилията и работата на правителството на Симеон Сакскобургготски, както и благодарение на помощта, която получихме от европейските и американските ни партньори, тези демони започнаха да изживяват последните си мигове.

По традиция България е франкофонска държава. За нас винаги е било важно да се ползваме с подкрепата и приятелството на Франция. Българите знаят, че негативният вот на референдума във Франция не е бил насочен срещу самите тях, нито срещу тяхното присъединяване към Европа. Когато имаш проблеми вкъщи, в собствения си дом, може би е нормално да поставиш на заден план интересите и надеждите на чужденеца, който тропа на вратата, за да влезе. Но не се ли получава често така, че именно чужденците са тези, които внасят свежест и динамичност? Франция е велика държава, защото знае как да оцени народите и културите в зависимост от амбициите и усилията им. Най-малко заради това България заслужава вашето доверие.

Авторска статия на министър Милен Велчев във френския в-к “Фигаро

Превод: focus-news.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.06.2005 г.
0
 
 
Убедихте ли се най сетне, че всеки глас различен от този за НДСВ е пагубен за Пловдив и пловдивската демокрация?Ако все още се двуомите, то имате още малко време до събота дай боже да осъмнем в неделя и се поздравим с успех !
ДА ЖИВЕЕ ЦАРЯ!
Aнонимен
на 23.06.2005 г.
0
 
 
Статията на г-н Велчев ме убеди нй-после в може би очевадното,че той е от малкото БЪЛГАРИ, на които наистина им пука и за
нас и за България.Въпреки,че съм убедена в геноцида,на който той и правителството му подложи поколението,родено след 1960 год.,въпреки,че знам ,че утре с всичкото ми образование и знания ще бъда 44 годишна безработна,защото съм "стара",може би си струва за пореден път да тръгна към урните и този път да гласувам,защото години не съм го правила нито веднъж,особено по времето на Живков,когато не пожелах да упражня " правото",а не задължетието си да гласувам и това ми струваше едва ли не живота и мястото в измисленото "общество",в което живеехме./Все пак бях член на БКП!/,но и четях това-онова,опитвах се и да мисля,което беше скъпо удоволствие. Позволете си лукса да изберете за кого да гласувате!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: