Изборът на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:20 / 20.06.2005
2140
Пловдив, в града вековен, там далеч... От средище на банките, бизнеса, изкуството и културата през 90-те, днес Пловдив е град със затихващи функции. Този град сега може да се похвали основно с плановите инвестиции на световни вериги от хипермаркети и тук-там с някой нов фонтан или градинка. Днес Пловдив е едва на 11-о място сред областните центрове у нас по индекса на човешко развитие. В този тъй специален ориенталски град времето е спряло.
Чува се само усиленото бръмчене на политиците, хукнали в неистова надпревара да облъчват местните с обещанията си. А местните не се лъжат лесно - вече са обръгнали.
Бившата синя крепост отпреди месец е облечена в шарената дрешка на различните предизборни плакати. По постерите, билбордовете и транспарантите лъщят образите на усмихнати щастливи политици, големи букви обещават над Пловдив едва ли не да се излее рогът на изобилието.
Първи облепиха града политиците от БНС - далеч преди началото на предизборната кампания. После някой бандит бръкна в касата на БНС в предизборния щаб и отмъкна 13 000 лева, документи и печати. Седмица по-късно полицията хвана двамата крадци, но парите - не.
Предизборният десант стартира неофициално на 9 май, когато с мощен правителствен десант бе открит Пролетният международен панаир. Изложението бе превърнато в удобна трибуна пред големите електорални маси - участници и посетители. Такива метани към пловдивчани панаирът не помни. Изложението бе лично открито от премиера Сакскобургготски, речи държаха министрите Ковачев, Кунева, Велчев и Христова.
После се отпочна драматургията с реденето на листите.




БСП излязоха най-хитри -




не се чу караха ли се, биха ли се, но рано-рано наредиха листата и първи я регистрираха в РИК. При НДСВ родилните мъки продължиха дълго. За огромна изненада, председателката на бюджетната комисия Нина Радева, спрягана за кандидат в челните позиции, изпадна тотално от градската листа, която е водена от Милен Велчев, Владимир Дончев, Валери Цеков и Цонко Киров. В областната листа на Пловдив първи от НДСВ е Бойко Борисов. Главният секретар си е довел от София и своя личен лекар и приятел д-р Лъчезар Иванов, който е четвърти.
По-голяма драма, с повече фабули и сюжетни нишки, се разигра с градската листа на ОДС, където водач е Петър Стоянов. До последно сините са разцепени на групички, лобита и клубове по интереси. ДПС тихомълком нареди градската си листа, където водач стана Фикрет Сепетчи, който 10 г. бе областен лидер на ДПС под тепетата. Конкуренцията в лицето на Азис, като водач на листата на Евророма, вдигна известен шум край себе си с отказа на избирателната комисия да регистрира ромския Майкъл Джексън под името Азис. Сравнително стройно се подредиха в листата трите партии от БНС като просто на квотен принцип си разделиха кандидатите. Иван Костов написа листата си в Пловдив след мъчителни противоречия. Очаквано, втори след Костов е дясната му ръка д-р Васил Паница.
Специалните жестове и символиката са любими инструменти в ръцете на кандидатите в тази предизборна кампания. Например, преди няколко дни вторият в областната листа на НДСВ доц. Пламен



Моллов яхна бял кон



малко преди да открие конен турнир във Войводиново.
Галина Русева-Соколова, осма в жълтата листа за Пловдив, е индоложка и знае как да разчита знаците на съдбата. Нейният номер 8 далеч не бил случаен, защото според индийската митология съответства на посоките на света. Едва ли е случайно присъствието в градската листа на НДСВ на алпиниста и планински спасител Кирил Гузгунов, както и на скулптора Цвятко Сиромашки - Хомбре. Самият Сиромашки казва, че плътно застава зад Милен Велчев, защото самото му име означава човек на хилядолетието. Милен-Милениум. Със символиката се заиграха и нововремци. Те учредиха специален приз за колата, която финишира 13-та на ретро ралито "Розова долина".
Извън семиотичните прояви на кандидатите, по време на кампанията ярко се откроява захващането им с проблеми, които седят неразрешени от години, но времето им явно е дошло точно сега. Пак нововремци, начело с Юлияна Дончева, в началото на месеца написаха "кърваво писмо" до военния министър Николай Свинаров, в което разказват за драматичната съдба и неиздължените заплати на работниците от пловдивския военен завод "Терем". Само за сведение, първите стачки за заплати и осигуровки в авиоремонтния завод започнаха в края на 90-те години.




Балсам капна на душата на железничарите,




след като се срещнаха с Петър Стоянов. Работниците се оплакаха от ниските си заплати и нечистите интереси за приватизация в БДЖ. Не стана ясно как точно Стоянов ще им помогне, но поне се разбра, че регионалния синдикат "Подкрепа" ще подкрепи ОДС на изборите. Някои партии, като ВМРО например, изкараха стара артилерия и чрез дъвканата много пъти скандална продажба на Автомотоцентъра в Пловдив, който бе изтъргуван от военното министерство, шумно атакуваха ДПС.
Върху проблемите в образованието сложиха ръка левите кандидат-депутати. Особено директорът на Математическата гимназия доц. Кирчо Атанасов, който за нула време се срещна с учители в 15 училища. Само за няколко дни червените кандидат-депутати навестиха фабрика за велосипеди, пазара в ж.р. "Тракия", хора с увреждания, борса "Ритон" и т.н.
Ако трябва с по едно изречение да се характеризират стратегиите на основните играчи за изборите в Пловдив и областта, може да се каже, че НДСВ води интелигентна кампания. Като играч вляво Коалиция за България залага основно на социалните теми, кампанията е премерена и пази бон тон. ОДС са най-масирани, кампанията на ДСБ прилича на




one-man-show на Иван Костов,




чиято всяка трета дума е БСП; БНС заложиха на серия турнири по стрелба и футбол, конкурс за есе, идея за храм на всички религии, а ДПС един път се изпусна, но се чу в цялата страна - Доган ще пуска тока на "Столипиново".
Доста ще се помни кампанията на Бойко Борисов. Преди да научи за злокобния план на мафиота Сретен Йосич, главният секретар обяви пред младежи в Асеновград, че ще бъде каратист в предизборната надпревара.
"Ще спазвам основния принцип на каратистите - никога да не гледаш загревките на противниците. Готвиш се сам, сетне се биеш и побеждаваш", обяви ген. Борисов. Младежите повече от час го разпитваха по всякакви теми. Докато отпиваше от чаша таратор, главният секретар даде съвет: "Ясно е - или искаш да стигнеш Истанбул, или Париж. Не може едновременно".
Впрочем, децата изкушиха всички политически играчи. Милен Велчев сякаш бе най-активен в детските мероприятия, може би защото е млад татко. Даже когато царските хора решиха да боядисат разклатения мост на Гребната база със сива боя, заедно с Велчев, Соломон Паси и Йордан Лечков бояджийската четка развъртя и Любка Качакова, въпреки напредналата си бременност. В тази връзка Соломон Паси се пошегува: "Хората за един мандат по две деца направиха"!
Културните изяви на кандидат-депутатите биха впечатлили дори и заклетите културтрегери. Галериите се оказаха едно от любимите места на Петър Стоянов и Иван Костов. НДСВ пък се зае да събира пари за изграждане на нова градска галерия по идея на художника Димитър Киров. Министрите Велчев и Чилова откриха първия у нас център за култура и туризъм. ОДС подари на пловдивчани концерт на световноизвестния цигулар Васко Василев. Втората в синята листа



Мария Капон лично посрещна музиканта от Лондон



Искрено или не, ключова дума в речника на Петър Стоянов и колегата му от областната листа Йордан Бакалов е "човещина". "За да свършиш някаква работа като народен представител, първо трябва да си човечен, и ние ви предлагаме точно това", обяви пред избирателите си в Карлово Бакалов. Стоянов наблегна на човечността, само че в кампанията си в Смолян, където също е водач на листа. Родопите са сантиментално свързани с бившия президент, защото детството му е минало при баба и дядо в село Манастир.
"Видният политик сърдечно се здрависа с изумените настанци и на чаша кафе подхвана да ги разпитва за болките и проблемите им. Из един път стари и млади отпускат души, разбирайки, че и "големият човек" е нормално същество" - така смолянският вестник "Родопи вест" цветно описва предизборна среща на Петър Стоянов в с. Настан.
ОДС направи още един жест към пловдивчани. Сините решиха да спестят част от парите за предизборни плакати и да похарчат сумата за борба с кърлежите.
Пита се, откъде да спестят избирателите за борба с политиците?


Анализа е на вестник "Сега"

Виж коментарите (2)
Още новини от Аналитични новини:
Безумие: Родител пусна детето си чисто голо в Пловдив пред поглед...
Да довършим стадион "Пловдив" или да го направим според новите из...
Защо спечели Пловдив?
Младежи зарадваха пловдивчани с флашмоб с кубински танци
Плевнелиев: Няма да преработя указа си за ЦИК
Светлина в тунела за разкопките в южното подножие на Трихълмието


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).