ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Месецът се оказа Бъдеще за европейското културно наследство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:20 / 16.04.2005Коментари (2)1245
©
Месецът на европейското културно наследство в Пловдив, придобил голяма медийна популярност в града ни, а и в цяла България, се оказа, че е няколкомесечен проект, наречен “Интерактивно културно наследство (Chi:Kho)”, както обясниха Стойка Бакалова и Зина Любенова от Национален форум АПИ специално за Plovdiv24.com. Той се реализира от АПИ, от българска страна, и неговите партньори: Университетът за информационни технологии, Генуа, Италия, Агенцията за развитие на културните индустрии, Лондон, Великобритания и Регионалният музей в Кедайни, Литва.
Крайният продукт ще бъде компютърна игра за деца до 16 години, носеща името Chi:Kho, чиято цел е да насърчи и доразвие разбирането и опазването на културното наслество с общоевропейско значение, както и на културното наследство, получено в резултат на миграциите на различните народи с техните традиции и бит из цяла Европа. Нещо повече, интернационалната обмяна на данни ще бъде допълнителен стимул за по-активно влючване на млади хора, както и създаването на стабилна взаимовръзка между бъдещето и настоящето.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейската Комисия – Програма Култура 2000, българското Министерство на младежта и спорта и Централната Европейска Инициатива.
В момента все още се изгражда игровият софтуер, но след осъществяването на целия проект играта Chi:Kho ще бъде качена в Интернет и ще могат да я играят деца от целия свят. Официалната й презентация за България ще бъде на 13 юни в Евро-Български културен център - Министерство на културата и туризма в София, а на 15 юни ще започне двуседмична интерактивна изложба в Старинен Пловдив, където на поставени за целта компютри деца от града ще могат да се запознаят с Chi:Kho.
В играта е включен внушителен снимков и аудио материал, съдържащ изгледи от Пловдив и региона и записи на традиционни за района фолклорни музикални инструменти. В проекта е заложено и заснемането на видеоклип за Пловдив, който също ще бъде световно разпространен. Chi:Kho представлява комплекс от 13 игри с по 2 нива, играе се с натрупване на точки, а побеждава не най-бързият, а най-знаещият, което е допълнителен стимул в интерактивното обучение в европейска културна история.
Преди официалното презентиране ще бъде организиран уъркшоп с пловдивски ученици, които ще изпробват играта, за да бъдат избегнати всички пропуски на авторите й. На 24 юни от 14 часа ще се проведе и международно състезание с отбори от четирите страни-партньори, в което ще има и награди.
Чрез Chi:Kho Пловдив ще се утвърди като една от люлките на европейската и световната цивилизация, като много важна точка на картата на културното наследство. Децата от целия свят ще могат да се докоснат до неговите съкровища и ще го опознаят детайлно чрез един много достъпен за съвременното младо поколение начин.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.04.2005 г.
0
 
 
Vladi, mnogo blagodaria za pozdravite i podkrepata.Naistina otceniavam dobroto otnoshenie na vsichki hora kam deinostta na Sdrujenie Nationalen Forum API. I spmiatam, che naistina zaedno mojem poveche.
Pozdravi,
Zina
Aнонимен
на 17.04.2005 г.
0
 
 
Moite pozdravleniya na Zina za postignatoto!
Moga da pomogna.Nie se poznavame dobre i gelaya da e po- dobre!!
Moya e-mail: powervl@yahoo.ca ...
S Yvagenie :
Vladi
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: