ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Наводнен, обгазен, затрупан от сняг и стачкуващ – Пловдив през 2005 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 01.01.2006Коментари (3)2554
©
Безспорно най-важното събитие за годината е разливът на река Марица, какъвто не е имало от десетилетия
В дните преди и след Нова година на много места ще срещнете анализни статии за най-значимите събития, случили се в България през изтичащата 2005 година. Като изцяло пловдивска медия Plovdiv24.com ще се опита да обобщи и анализира най-значимите за града ни събития през годината.

Може би най-значимото събитие през изминалата вече година за града, предизвикало и най-голям интерес сред нашите читатели, бяха наводненията. Проливните дъждове причиниха много по-сериозни щети в други райони на България, но не подминаха и Пловдив. Достатъчен факт е да споменем, че река Марица преля. За всички, минавали поне няколко пъти по мостовете на една от най-големите реки в България, им е ясно колко сериозно събитие е само по себе си това. Вярно че излизането от коритото на Марица бе краткотрайно и с малък разлив, но предизвика множество косвени поражения. Най-болезнено пловдивчани понесоха прекъсването на водоподаването за повече от денонощие. Всеобща паника и истерия обхвана града. Минералната вода бе разграбена от търговската мрежа буквално минути след аварията. В крайна сметка паниката се оказа в повече и само затрудняваше работата на така наречените „отговорни органи”, които обаче не излязоха пред обществото да поемат вината за случилото се, а се изпокриха по дупките си. Човек е безсилен пред стихията, ще кажете вие. Принципно е така, но когато се установи, че разлива е можел да бъде избегнат, ако не беше пословичната немърливост на управниците ни, пловдивчани си зададоха въпроси, на които обаче никой не посмя да отговори. Факт е, че коритото на Марица отдавна бе затлачено с пясък и клони, но градоначалниците ни се сетиха да го почистят веднага след стихията и дори заявиха, че ако това бе сторено преди това, то до разлив нямаше да се стигне. Естествено вината бе прехвърляна между бившите и настоящят кмет. В крайна сметка цената я платиха обикновените граж
©
Снегът отново ни изненада и Пловдив заприлича на зимна приказка
дани, както се случва в повечето случаи. Факт е и друго нещо. Пълното информационно затъмнение, което съпътстваше цялата истерия с преливането на Марица. Plovdiv24.com достигна абсолютен бум в рейтинга си благодарение на адекватното отразяване на събитията минута по минута и пълното информиране на гражданите за всичко, което се случва в Пловдив през най-критичните дни по време и след наводнението. Така нашият сайт спечели доверието на хиляди пловдивчани, които се информираха чрез него в драматичната нощ и след това.

От второто по значимост и драматизъм събитие в града ни пазим пресен спомен. Незапомненият от години снеговалеж свари със свалени гащи градоначалници и снегопочистващи фирми, въпреки че дни преди това те парадираха колко са готови за предстоящия зимен сезон. Снеговалежът продължи едно денонощие, но бе достатъчен да блокира града ни за седмица. Внушителната за Пловдив 40 сантиметрова снежна покривка парализи
©
Ремонтът на Главната улица е едно от значимите събития, поради важността и посещаемостта на улицата
ра напълно движението в града и околоята първите дни след валежите и го затрудни за още седмица след това. Снегопочистващите машини почистваха единствено главните пътни артерии ан града, но и те си оставаха заснежени. Репортерска проверка на Plovdiv24.com установи, че незнайно защо повечето снегорини обикалят безцелно градските улици с вдигнати гребла. Малките квартални улици така и си останаха непочистени, което направи невъзможно използването на автомобили от страна на повечето граждани. Не малко поражения предизвикаха и големият брой рухнали дървета под тежестта на мокрия сняг. Те изпокъсаха кабелите за интернет, ток и кабелна телевизия, затвориха множество улици. Дърветата и клоните си останаха все така рухнали, защото за всяко едно дърво от Общината очакваха обаждане на граждани или медии за да реагират, което забави иключително много процеса по отстраняването им. На фона на всички тези проблеми, които сполетяха пловдивчани в резултат на снеговалежа, дойде изказването на кмета ни, че е доволен от снегопочистването и работата на ангажираните за това органи. Това изказване няма да коментираме, като само се надяваме господин Чомаков да не е чел коментариите на нашите посетители относно неговото мнение.

Третото по значимост събитие засягащо пряко пловдивчани е мистериозното трикратно обгазяване на Пловдив със серен диоксид. Драматизмът се крие в наивното обяснение от страна на властите и ненавременната им реакция. Те категорично заявиха, че обгазяването е опасно за хората и те трябва да се приберат и да затворят плътно прозорците си. До тук добре, но гняв у обикновенните жители и представителите на масмедиите предизвика политиката на информиране от страна на отговорните органи. 3 часа след като първото обгазяване бе установено и засечено в лабораториите от регионаланата агенция за опазване на околната страна уведомиха средствата за масова информация за инцидентите. Това доведе до късн
©
Затварянето на моста на Герджика за ремонт също се отрази пряко върху доста пловдивчани и предизвика обърквания и задръствания по другите мостове
ото уведомяване на жителите на Пловдив и дори до паника сред населението. Пловдивчани 3 часа на воля дишаха серен диоксид. Прогнозите са, че има вероятност обгазяванията да продължат и в следващите дни, а отговорните органи заявиха, че са безсилни. Ние пък си задаваме въпроса необходими ли са ни тези органи, чиито заплати плащаме от нашия джоб, след като не ни информират на време и са безсилни да направят каквото и да било, за да се спре обгазяването, необходимо ли е тези инспекции изобщо да съществуват.

Четвъртата дилема пред която трябваше да се изправят плводивчани през изминаващата 2005 година е как да се придвижват из града. Служителите на общинската фирма “Градски транспорт” стачкуваха на няколко пъти и то за повече от седмица. Причината бе неизплатени с месеци заплати. Не можем да виним хората, но можем да виним тези, които допуснаха това да се случи. В обществото плъзна слух, че всичко е умишлено и целенасочено с цел приватизация на общинския превозвач на изгодна за някои групи цена. Пловдивчани трябваше да платят част от цената, защото бяха принудени да се движат с таксита или по алтернативни маршрути. Приватизацията на общинския превозвач обаче се провали. От Пловдивската общинска агенция по приватизация реагираха светкавично и преди дни бе прието решението за нова цена, по-ниска с 2 млн. лв. и започна новата процедура по приватизация.

Като бонус на всичко природни бедствия и други несгоди, случващо се в града ни, в края на учебният срок учителите решиха да стачкуват. Стачните действия бяха национални, но активно участие в тях взеха и пловдивските представители на образованието. Много училища и детски градини преустановиха работа за няколко дни. Дали учителите са прави или не оставяме на всеки от уважаемите читатели да прецени сам. Само ще добавим, че след споразумението на национално ниво за увеличение на заплатите пловдивският синдикат на учителите заяви, че е недоволен от договорката с правителството.

Като обобщение на всичко написано ще добавим и една малко обнадеждаваща информация. Оказа се, че в края на годината Пловдив е градът с най-голям ръст в икономиката. Макар и незначителен. Дано това е пробуждането на заспалия икномически лъв, както кметът д-р Чомаков оприличи града ни.

За градът ни се очертават някои нови и не до там нови предстоящи възможности. Мащабният ремонт на главната улица продължава. През пролетта трябва да приключи започналият ремонт на моста на Герджика. Очаква се развитие по кандидатурата на града ни за Експо 2012. Още в началото на годината ще следим и развитието по предложението Сточна гара да се превърне в модерен сити-център с атракциони и модерни сгради.

За новата 2006 можем да си пожелаем повече положителни емоции и съвест у управляващите ни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.01.2006 г.
kir4o kirkata ot kir
на 01.01.2006 г.
0
 
 
eeee tvaaaa eeee,brausss,mnogo ubavo sa go pisali ueee,tooo plovdivvv saaa staneee mnoooo ubavv i togava site cigan4eta sha iskat v plovdiva,ama njma da ima mestooo za site v stolipenovo ta kmeto da dade mesto na nekoe tepe da stroim barakite,ako ne dadee nie pak sha stroim,nie mnogo obi4a raboti i oste pove4e obi4a stroi...pozdravi ot men kir4o kirkata ot kirkovo...samo ciganite sha va opraim vas...idvameee
avrora
на 01.01.2006 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: