ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Пловдивският Джанини възкръсна край морето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:26 / 14.04.2006Коментари (8)2473
©
Мнозина фенове на Черно море приеха назначаването на Ясен Петров с голяма доза песимизъм. И имаха пълното право да са такива - бившият футболист на Ботев, Левски и Локо (Сф) имаше твърде малък треньорски опит и абсолютно никакъв успех. Сега същите тези запалянковци са готови да понесат Ясен на ръце - след идването му на „Тича" Черно море няма загуба, включително и елиминиране на Левски от турнира за купата на България, пише “Меридиан мач”.

Първото нещо, което прави впечатление в треньора на „моряците", са интелектът, възпитанието и разбиранията за живота. Върху думите му: „Никога не се взимам прекалено много насериозно" може би трябва да се замислят много треньори у нас, които иначе смятат, че футболът започва и свършва с тях. Роденият през 1968 г. в Пловдив Ясен Петров твърди, че във Варна се чувства повече от добре. Разполага с апартамент в центъра на града, даден му от спонсорите на отбора, но му липсва нещо много важно - семейството.

Според „пловдивския Джанини" дъщерите му се намират в много важен момент на обучение и не иска да ги мести от града под тепетата във Варна. Другото, което му липсва, е прекрасната домашна пица, която прави жена му, тъй като освен китайската храна пицата е любимото ястие на Петров. На чаша шуменско пиво, специално поръчана от Ясен Петров с мотива, че си пожелава Шумен за съперник в полуфинала за купата на България, спецът сподели вижданията си за футбола и живота, които според него до голяма степен се препокриват. „Футболът и животът са колективна идея, в която всеки работи за останалите. Когато даваш всичко от себе си за другите, нещата се получават и всичко идва на мястото си", е мотото за футбола и живота на Ясен.
Той възстанови една традиция в Черно море отпреди 40 години, а тя е преди всеки мач отборът да посещава църква и да пали свещ. „Аз съм доста суеверен и вярвам в Бог. Има хора, които не вярват, но според мен няма нищо лошо в това да запалиш свещ за здраве и късмет не само за предстоящия мач, но и въобще за късмет в живота", сподели Ясен Петров, според когото в нито една област от живота не можеш да направиш нещо, ако нямаш късмет.

От само себе си разговорът минава към Черно море. Според него това е един напълно изграден отбор, който в спортно-техническо отношение е бил много добре подготвен. Единственият проблем е психологически. Младият специалист довери, че се е опитал да предаде на футболистите своите виждания за футбола. Той успя да ги отърси от обхваналото ги чувство на страх от евентуални грешки. "Футболът е игра на грешки и не бива човек да се притеснява от тях, защото след това винаги имаш възможност да се поправиш. Но каквото и да е, това е само един спорт, не е война, че да зависиш изцяло от това да не направиш грешка. Няма отбор на света, както и няма такъв човек, който да не греши", отсече Ясен Петров. Той допълни, че ще се стреми освен опитни футболисти в състава да налага и млади момчета. В момента Ясен Петров залага в отбора си на доста млади футболисти като Александър Александров, Донижо Индзаги, Владимир Костадинов и Атанас Пашкулев, които още нямат навършени 20 години. В полезрението му са още двама юноши на Черно море, които са 16-17-годишни - Димов и Граматиков.

Иначе досега треньорската кариера на Ясен Петров е твърде противоречива, въпреки че той никога не е страдал от липса на доверие. През ноември 2002 г. той застава начело на Локомотив (Сф) след загубата от Литекс с 0:4. Тимът от „Надежда" се намира в много труден период - голямата звезда Емил Гъргоров е продаден на ЦСКА, но пари за скъпа селекция няма. Въпреки всичко това младият специалист успя да покаже не лоши качества. През първия сезон Петров стабилизира Локомотив и в крайна сметка „железничарите" се спасиха от унижението да играят в „Б" група. Следващия сезон вече очакванията към младия специалист са много по-високи, а най-важната му задача е да наложи в първия състав футболисти от шампионския състав на Локомотив при юношите старша-възраст. Петров в действителност пробва да направи подмладяването, като именно при него за Локомотив дебютираха Христо Марков, Георги Долмов, Младен Стоев, Димо Атанасов. Тази политика обаче не даде сериозни резултати. През единствения му пълен сезон като старши треньор на Локомотив отборът се представи повече от посредствено, завършвайки на девето място в „А", група само на шест точки пред изпадащите. В турнира за националната купа Локомотив отпадна от ЦСКА. Именно през периода на Петров бяха и поредицата от тежки поражения, които „червените" нанесоха на Локомотив.

Единственият по-сериозен резултат на тима бе равенството 1:1 с Левски през есента на 2003 г. Не можем да не споменем и един куриозен случай. В Локомотив дойде на десетдневни проби Калоян Караджинов, но не е одобрен, за да се завърне в родния тим при Стефан Грозданов и стигне до националния отбор. Слабият старт през сезон 2004/2005 и конкретно нулевото реми в София с Пирин доведе до уволнението на Петров. Месец по-късно той наследява Трифон Пачев като старши-треньор на родния си клуб Ботев (Пд), който по това време е в „Б" група. Поема „канарчетата" в зоната на изпадащите и накрая ги класира в „А" група с нападателна и резултатна игра. В турнира за купата на България Ботев отпадна на 1/4-финалите от местния си съперник Локомотив след драматичен и скандален мач, завършил 1:2. През лятото на 2005 г. обаче ръководството на Ботев така и не направи стойностна селекция, при все че бе ясно, че само с юноши в „А" група не се оцелява. И въпреки това отборът продължава да се представя на ниво. Непостоянните резултати на тима обаче довеждат до конфликт между Ясен Петров и президента на Ботев Димитър Христолов. Бизнесменът набеждава специалиста, че налага дефанзивен футбол и логичната раздяла идва през декември. След реми 2:2 в Пловдив срещу друг аутсайдер Нафтекс Петров е уволнен. За кратко той бе селекционер в юношеския национален отбор, за да се стигне до пристигането му на стадион „Тича".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
botev_girl
на 08.05.2006 г.
0
 
 
Qsen jivee za futbola...vsi4ki trqbva da uvajavat takiva hora...Da toi nqma samo4uvstvieto na Stoi4kov koito nemoje da obeli edna svqstna duma, ne e bil strahoten futbolist kato nego no toi ima sarce posveteno na futbola,toi e prosto dobar...prosto e strahoten 4ovek i kakvoto i da govorite s gadnite si komentari Qsen 6te ostane edin ot nas i nqkoi den toi 6te se varne,za6toto Botev e otbora na sarceto mu...moje da ne e nai-golemiq trenior,moje dori da ne e dobar vseki ima pravo da si misli kakvoto iska oba4e sas sarceto si toi moje da pobedi vsi4ki...hubavo 6te e ako pove4e hora ne samo vav futbolnata sreda se zamislqt kakvi trqbva da badat za da badat obi4ani...vzemete primer ot Qsen...toi e prejivql mn. no e ostanal predi vsi4ko 4ovek...Dano nqkoi den se varne mqstoto mu e tam kadeto e izrasnal i nito Hristolov nito zlobnite komentari na fenovete na Lokomotiv nqma da go sprat... ZA6TOTO UMEE DA OBI4A I DA PRO6TAVA...
Aнонимен
на 20.04.2006 г.
0
 
 
vkara ni i Ten4o 6to ne go xvalite i nego.vseki znae kak se vliza ili ostava v a grupa-s kinti.kato be6e takav golqm trenior 6to ne napravi ni6to s loko sofiq a razpolaga6e sas sa6tiq sastav,vijte gi sq esenniq xit,proletniq xit.EVALA QSENE 4E SA MAXNA-pri teb pobedata v A grupa be6e ximera
Invader_1912
на 19.04.2006 г.
0
 
 
"И имаха пълното право да са такива - бившият футболист на Ботев, Левски и Локо (Сф) имаше твърде малък треньорски опит и абсолютно никакъв успех." Абе вие луди ли сте бе. Това да вкараш отбор в елита, веднага след като е изпаднал за вас не е успех, така ли? Редактора да си подава оставката. Само Ботев и евала на Яската !
Invader_1912
на 19.04.2006 г.
0
 
 
"И имаха пълното право да са такива - бившият футболист на Ботев, Левски и Локо (Сф) имаше твърде малък треньорски опит и абсолютно никакъв успех." Абе вие луди ли сте бе. Това да вкараш отбор в елита, веднага след като е изпаднал за вас не е успех, така ли? Редактора да си подава оставката. Само Ботев и евала на Яската !
Веси
на 16.04.2006 г.
0
 
 
Ясен ми е бивш съученик и мога да кажа, че е израстнал с футбол. И като момче беше готин и сега страхотен мъж и съпруг. Напред и да не ти пука от глупави коментарии.Здравето, семейството и вътрешната ти хармония са най-важни!!!Лошото е, че по принцип българите са злобни и завистливи и се радват на нещастието на другите. Но всяко чудо за 3 дни....
Aнонимен
на 15.04.2006 г.
0
 
 
След реми 2:2 в Пловдив срещу друг аутсайдер Нафтекс-da va eba v draska4ite 3:3!ne na 2:2 Mn ste zle
Brutal1912
на 15.04.2006 г.
0
 
 
Golqm zarazlika ot prezidenta ni,nqma6e da go mrazq tolkova Hristola,dori i ako ne naliva6e pari,a be6e zadarjal horata koito var6eha ne6to za toq klub!!!
канар
на 14.04.2006 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Български национален отбор по футбол
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Марица в Трета лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: