ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Самолет "Желание"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:29 / 17.08.2005Коментари (1)1867
©
Още в първия ден след избирането на новото правителство започнаха притесненията сред управляващото мнозинство. Депутатът Георги Кадиев, който се очертава като най-критичният говорител на левицата, изрази тревога заради нарушения баланс в качеството на участие на тримата партньори в кабинета. БСП участва с най-силните си фигури, а НДСВ и ДПС пуснаха резервни играчи - констатира Кадиев. Основания за подобни притеснения има. Коалиция за България наистина излъчи премиер, който всъщност е лидера на БСП Станишев. Неговите партийни заместници Румен Петков и Румен Овчаров оглавиха две от ключовите министерства. По всичко личи, че левицата наистина тръгва с амбицията да емблематизира новото управление. Ще съумее ли обаче БСП да обезпечи поетите отговорности с необходимото влияние в управлението?

Още след изборите социалистите болезнено осъзнаха, че не са победители във вота. С техните 82-ма депутати те не бяха в състояние да излъчат самостоятелен кабинет. Нещо повече - те се провалиха и в опитите да изберат правителство в коалиция само с ДПС. Учудващо бе настояването на "Позитано 20" министър-председател на всяка цена да бъде Сергей Станишев. Ако в очите на левите избиратели новият премиер олицетворява наложена представа за победа, то от политическа гледна точка избирането на Станишев на този пост ще носи на партията му само негативи. Левицата се отказа от ключовите си социални обещания, свързани с увеличаването на заплатите в бюджетната сфера и на пенсиите.

БСП по неволя ще трябва да премълчи истинската си оценка за досегашното управление на НДСВ и ДПС. Антикорупционното говорене ще се превръща в абстракция, а антикорупционни действия така и няма да бъдат предприети. Само за сравнение - през 1996 г. влиятелни кръгове в социалистическата партия се обърнаха срещу тогавашния премиер и лидер на БСП Жан Виденов, въпреки че тогава левицата имаше абсолютно мнозинство. Недоволството бе продиктувано от неубедителната политика на правителството. Как ще реагира днес БСП, след като ще бъде принудена да направи компромис с най-важните си характеристики - природата си на социална пратия и антикорупционната си реторика.

Социалистическата партия навлиза в период за правене на "политика на вързаните ръце". Правителството с премиер Станишев ще може да върши само онова, което му позволят партньорите в коалицията. А НДСВ и ДПС едва ли ще позволят на социалистите твърде много. Сблъсъкът помежду им още отсега изглежда неизбежен. Развръзката след подобни сблъсъци обикновено е или предсрочни избори, или сложно и разстърсващо вътрешно преструктуриране. Едно от нещата, които са най-обезпокоителни за левицата е въвличането със сериозна отговоронст и на президента Първанов.

"Социалният президент" се принуди да използва непропорционален ресурс, за да осигури в крайна сметка сглобяването на трипартийната коалиция. Това даде повод да се заговори, че образно казано левицата е качила всичките си най-силни играчи на борда на един самолет. А през последните дни всяко политическо сравенине, свързано със самолет, предизвиква по-скоро ужас, отколкото оптимизъм. Но това си го избраха самите социалисти. Тройната им коалиция с НДСВ и ДПС е техният самолет "Желание". Анализът е на Георги Коритаров с е публикуван във vsekiden.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
анонимен
на 17.08.2005 г.
0
 
 
В последните 2-3 дни слушаме за самолетните катастрофи по света. Сигурен съм че този самолет "Желание" ще катастрофира и дано целият екипаж заедно с пътниците бъдат единтифицирани от тяхни роднини и близки!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: