Случаят ''Ванко 1''

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:59 / 02.05.2005
10858
На 19 април Върховният касационен съд е постановил решението си, с което опроверга слуховете, че Ванко 1 (Иван Главчев) скоро ще бъде на свобода. Публична тайна беше създаденото обществено мнение, че върховните магистрати ще пуснат рапъра. Подобни слухове се коренят най-вече в недоверието на хората в съдебната система и твърдото убеждение, че имащите пари имат и власт и се измъкват от наказание.

Дали решението на върховните магистрати възвестява победа на правосъдието или тук се крие нещо друго? Според запознати рапърът ще стане изкупителна жертва на други по-големи риби, замесени в трафика на хора, проституция и наркотици. Стоп - Ванко 1 няма обвинение за наркотици, но публична тайна беше, че е замесен, защото големите пари са там и защото печалбата от проституция в повечето случаи е свързана и с наркотрафик.

Според защитата на рапъра, остава недоказано обвинението поради неявяване на момичетата свидетелки в съда. Тук, ако си спомняте, беше замесен бившият контраразведчик Илия Тачев, който попречил на две от тях да се явят на съдебните заседания. Той в момента е подсъдим.

Припомням, че рапърът Ванко 1 и братовчед му Димитър Рачелов бяха признати за виновни за това, че от началото на 1999 до месец март 2003 г. са склонявали към проституция момичета, включително и непълнолетни, като деянията са извършвани в Пловдив, Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел. Петър Главчев (бащата на Ванко 1) беше признат за виновен за това, че на 6 март 2003 г. е превел през границата на България лице с цел проституция. Неговата присъда е потвърдена от Върховния касационен съд - три години лишаване от свобода. На Иван Главчев беше наложена и глоба от 120 хил. лв., на Димитър Рачелов глобата е 100 хил. лв., на Петър Главчев - 5 хил. лв.
Решението на Пловдивския апелативен съд е отменено само в частта, в която са намалени наказанията на Иван Главчев и Димитър Рачелов и делото е върнато за ново разглеждане. Върховният касационен съд не приема изложеното особено мнение на апелативния съдия Станко Кидиков при подписването на присъдите. Жалбата на тримата подсъдими е определена като "неоснователна". Уважен е протестът на Апелативна прокуратура за по-високи присъди. Задължителните указания на Върховния касационен съд са да се увеличат наказанията на двамата подсъдими с оглед на високата обществена опасност на извършените деяния, които уронват престижа на българската държава в Европа, както и да се отчете ръководната роля на Иван Главчев и страхът на свидетелките от него, задължението им да са в постоянна връзка с него, да му носят печалба и изключителните мерки, взети от рапъра, за да не бъде разкрит.

Адвокат Иван Радичев отказа интервю с думите: "Решенията на Върховния касационен съд не се коментират, те се изпълняват." И така - следва втори рунд от случая "Ванко 1". Как ще се развият събитията, предстои да видим.



/Стефка Тотева - радио Пловдив/

Виж коментарите (0)
Още новини от Аналитични новини:
Безумие: Родител пусна детето си чисто голо в Пловдив пред поглед...
Да довършим стадион "Пловдив" или да го направим според новите из...
Защо спечели Пловдив?
Младежи зарадваха пловдивчани с флашмоб с кубински танци
Плевнелиев: Няма да преработя указа си за ЦИК
Светлина в тунела за разкопките в южното подножие на Трихълмието


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).