ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
В магазина - с количка или мрежичка?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:53 / 07.09.2004Коментари (17)2913
©
Няколко позитивни последствия:
1. Пловдивчани ще могат да пазаруват накуп всичко, което им е необходимо.
2. Търговската площ е много по-голяма, съответно и асортиментът от стоки.
3. Хипермаркетите откриват много работни места - главно за млади и неквалифицирани хора.
4. Това е една необходима (може би) модернизация на пазара за хранителни стоки, която ще доведе и до възпитаване на култура на пазаруване и потребление.
И няколко негативни последствия:
1. За търговците - гарантирана смърт на малките супермаркети, бакалии и пр. магазини за хранителни стоки.
2. За потребителите - край на пазаруването в магазин на 20 метра от входа на блока.
3. Може би не толкова важно - какво ще стане със сградата, в която се помещава вашият квартален магазин?
Така изглеждат нещата в най-опростен вид, но когато всичко достигне до конкретната си реализация, се оказва, че "по някакъв начин" по-успешно се налагат чуждестранните вериги като австрийската "Била" или немската "Кауфланд". Очаквайте магазин от последната в "Тракия" до пощата - много близо до българските "Сани" и "Братя Мирчеви". Каква е целта? И как става? Защо не го построят в Каршияка например, където няма такъв? А може и до "Билла" или "Метро"!? Каквито и да са собствениците на въпросните български вериги, те би трябвало да бъдат покровителствани от местните и националните власти, както и от потребителите и различните им организации. От друга страна хипермаркетите като цяло обявяват война (при всички положения неравностойна) на по-дребните търговци. Мнението, тиражирано във всички медии, е, че така или иначе в кварталите магазините за хранителни стоки са разположени в някакви гаражчета, павилиончета и тем подобни долнопробни помещения. Факт е обаче, че много от кварталните магазини са добре оборудвани и заредени наследници на бившите "хранстоки", които бяха в сгради, построени специално за целта. Хората така или иначе там намират всичко, което им е необходимо - от верото до сметаната за кафе - макар и на (незначително) по-висока цена. Няма нужда да ходят до тях с колите си и могат да си купят само един хляб, за който не се налага да чакат около 10-15 минути на касата. Ако тези места изчезнат, къде ще пазаруват пенсионерите? Как ще изпратите 8-годишния си син да купи хляб (как, между другото, ще се научи той да пазарува)? И как ще преживяват собствениците им?
И защо в крайна сметка насилствено трябва да се налага на пловдивския потребител западния модел? При това доста изкривен. Защото в западноевропейските страни в хипермаркети пазаруват най-бедните, тези, които работят по 8-10 часа на ден и нямат време да минават през магазин всеки ден след работа. Там се продават най-нискокачествените стоки. А елитният потребител пазарува от множеството малки специализирани магазини, защото там се продават екологично чисти продукти, има огромен избор и обслужването е на високо равнище. Е, вярно - ценита са двойни и тройни, но за тях това е културата на пазаруване и потребление. А ние, като видим голям и лъскав магазин, се втурваме презглава "да си пазарим" по цели колички. И не ни обиждат надписите "Акция", "Ниска цена", "Промоция", нито цените, завършващи на ",99", нито чакането по опашките (макар че много обичаме да се оплакваме от това по време на големите кризи, а и преди това). А когато няма нещо, си казваме "Ами не може да има пък всичко!" - за сравнение: какво става в кварталния магазин, ако е свършило вашето кафе? А пазаруването на самообслужване ни изглежда като връх на цивилизацията - сякаш е с нещо по-различно от едновремешните Хали (как ви се струва заведение на самообслужване - много ли е елитно?)
Разбира се, ще дойде и времето, когато хипермаркетите ще навлязат напълно. Те са необходими в забързаното ежедневие - но забързано ли е вашето ежедневие - толкова, колкото на западноевропейския гражданин? Със сигурност не.
Културата на потребление се създава с течение на времето, а не насила. Освен това в Западна Европа и САЩ заплатата на касиерка в хипермаркет може да изхранва нея и едно от децата й, а мъжът й от щанда за месо ще носи вкъщи още толкова. И няма нужда двамата с подръчни средства, заеми от роднини и, разбира се, "царски заеми" да преустройват семейния гараж в бакалничка.
И в крайна сметка всичко в този град и тази държава трябва да бъде обект на едно дългосрочно планиране - със смисъл за всички - и потребители, и дребни бизнесмени, и едри инвеститори. А не кой когато се сети да си построи където си поиска хипермаркет (или бензиностанция).







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.08.2005 г.
0
 
 
Какво не им харесвате на хипермакетите? Това, че продавали евтина е некачествена стока е най-голямата глупост, която съм чувал. Или не се харесва това, че там няма нито един лев сив оборот. Или че персонала се осигурява на реални заплати.
Aнонимен
на 13.11.2004 г.
0
 
 
Защо, ти като си живял(а) много в Западна Европа, какъв е стандартът ти? Аз съм живял и определено авторът/ката е абсолютно прав/а - живял съм в Австрия, Германия, Белгия и Англия за по няколко месеца, даже в Австрия 1 година (мисля, че е достатъчно), и съм съгласен с всичко в статията. А ти по-добре се огледай, вместо да говориш глупости.
Aнонимен
на 13.11.2004 г.
0
 
 
"Защото в западноевропейските страни в хипермаркети пазаруват най-бедните, тези, които работят по 8-10 часа на ден и нямат време да минават през магазин всеки ден след работа. Там се продават най-нискокачествените стоки. А елитният потребител пазарува от множеството малки специализирани магазини, защото там се продават екологично чисти продукти, има огромен избор и обслужването е на високо равнище. Е, вярно - ценита са двойни ."-sho za nelepost???
Ela pojivey malko v Zapadna Evropa i togava napishi koi i kak pazaruva.I ne si izmislqy nebivalisi.Qvno avtorat/kata nikoga i krakat i ne estapval na Zapad-za da pravi takiva glupavi umozaklucheniq.
Aнонимен
на 15.10.2004 г.
0
 
 
И аз искам - поне в Африка ! Писна ми от селяндури тук !
Aнонимен
на 26.09.2004 г.
0
 
 
Европеец едва ли можеш да станеш само ако пазаруваш в хипермаркет. Скъпа "европейке", я кажи колко пъти си ходила в чужбина на екскурзия, колко често ходиш на опера или театър, имаш ли сметка в банка, какви дрехи носиш?... И как реагираш при поредната глупост на местна или държавна власт??? Ако искаме да гоним тези европейци, които са по-малко европейци и от нас - ами са дошли от някой близък и далечен континент и не знаят какво е екологично чиста храна (каквато в хипермаркетите, уви, няма) - БЛАГОДАРЯ!, аз предпочитам да живея в Азия, Африка или какъвто и да е там друг континент.
plovdivchanin
на 25.09.2004 г.
0
 
 
Kak da otide bulgarina da si napazaruva za ciala sedmica sled kato ima 5 leva v djoba. Vie ne mu davaite akul na bilgarina kak se pazaruva to si znaem . Koito ima pari hodi i pazaruva za po-dulgo vreme ama povecheto ot nas niamat pari i niama kak da si kupqt nakup. I kato go reznat v hipermarketa v cenata. Shtoto otivash gledash na produkta cena, deistvitelno e po-evtina obache kato idesh na kasata se okazva che e druga. Tova redosvno se sluchvav "Billa" na garata
Aнонимен
на 25.09.2004 г.
0
 
 
Stanete nai-nakraia i vie evropeizi!!!!!
prestanete da se prittichvate do garajcheto otsresta tu za kg sirene, tu samo za edin hliab! Elate v Evropa i vijte ima li podoben vid magazini!!!Koito e konkurentno sposoben, samo toi ste ozelee na pazara!Produljitelno vreme sum rabotila i v spezializiran magazin, v koito vie tvurdite, che obslujvaneto i stokite sa na nivo. Da taka e, no neka ne zabraviame, che za vseki vlak si ima putnizi. I ne e nikak viarno, che v golemite supermarketi sa nai-niskokachestvenite stoki.Prosto izbora na stoki e goliam, kolichestvata susto i zenite sa dalech po-niski. Moje bi na bulgarina vse oste mu prechi tova, che ne vzema dostatuchno redovno zaplata, za da moje da si napazaruva za ziala sedmiza, prosto stoto ne znae dali druagata sedmiza ste ima pak pari, zatova predpochita da si pazaruva den za den. No spored statisticheskite prouchvania po tozi nachin se harchat mnogo poveche izlishni pari.
Tova e polojenieto, skupi bulgari!
Mislete veche malko po-evropieski!
Aнонимен
на 21.09.2004 г.
0
 
 
Качествена храна има само в специализираните магазини в Западна Европа, но там е много скъпо и обикновения човек може само да зяпа стоките им. И после да се успокои, че в супермаркета може да си купи почти същото на много по-ниска цена. Да, ама не! В прехвалените ви супермаркети в Щатите продават боклуци, които са подходящи за средния американец и българина - емигрант, вечния сметкаджия, ненаситил се на лъскави опаковки и евтина храна.
Колкото до Метро, и в най-западналия квартален магазин не могат да се намерят толкова стоки с изтекъл срок на годност. Най-големият им хит са развалените яйца по Великден. За компетентността и любезността на персонала, както и за опашките пред касите, не ми се говори.
Aнонимен
на 19.09.2004 г.
0
 
 
Стига глупости моля ви, докато бях в България ми беше много приятно докато пътувам да спра в Метро и да си напълня багажника с каквото сметна за необходимо, от известно време живея в щатите и е същото, разбира се че на 20 метра от моята къща тук има бензиностанция, от която си купувам и цигарите и алкохола и нещо леко за хапване, но цените са по-високи, защото са денонощни и хората купуват от тук като са на зор, иначе гледам примерно веднъж или две пъти на 2 седмици да запаля колата и да отида до хипермаркета с една количка да си препълня колата и да ям възможно най-дълго, на всичкото отгоре ми дават намаление, имам кредит в магазин и т.н. хората са го измислили и функционира перфектно,! Но сте прави че няма смисъл в квартал да има повече от един хипермаркет както е в Пловдив, аз съм от Бургас и там няма такова нещо поне доколкото знам, разбира се че да построиш Била до Братя Мирчеви или каквито и братя да са, е нелоялна конкуренция, и извинението че е построено така за да се направи комплекс от хипермаркети за да не се объркват хората е безсмислено! Но моля ви стоката в големите вериги е много по-качествена, защото са франчайз вериги и ако един клон загуби лиценз това означава загуба за веригата, затова не си позволяват да правят простотии, за пример съм изключително доволен от Метро веригата, обслужването е чудесно за България, стоките са нормални и даже по-евтини от останалите места, интересното е че като попиташ някой в магазина за стока от секцията в която отговаря, веднага се отзовава, това е похвално... така трябва да бъде, правилно е, престанете с бакалиите, писнало ми е да гледам пияни хора в бакалията да наливат ракия макар че нямат лиценз за продажба на алкохол, камо ли за консумация на място, и после да ми препикават колата и да си оставят чашите на капака и, защото там ми е паркинга, и какво става като набиеш някой от тях, на другия ден ми беше одрана вратата, ако няма бакалия във входа на съседния блок ще е по-добре,!

Сега ако ме извините тръгвам за работа!
Aнонимен
на 17.09.2004 г.
0
 
 
Спокойно хора ! В моя квартал има "Метро" "Била" "Европа" "Фантастико" "Дар" "Оазис" и представете си още не е затворил нито един от малките магазини.Единствената промяна е че станаха по-чисти,а продавачките по-учтиви. Ще има клиенти за всички.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: