ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
За и против отнемането на автомобилите на пияните шофьори
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:00 / 18.04.2005Коментари (1)1907
Красимир Панов катастрофирал с автомобила си на на 2 април, когато при ляв завой ударил "Пежо 305" на Александър Бакърджиев. В свидетелските си показания мл. серж. Атанас Несторов каза, че забелязал черното "Ауди", което се движело по бул. "Санкт Петербург" по посока хотел SPS, шофьорът Панов бил видимо пиян. При проверка съдържанието на алкохол в кръвта му било 1,73 промила. "Признавам се за виновен" - каза в съда Панов. Неговият адвокат Красимир Елдъров поиска споразумение с прокуратурата, но районната прокурорка Екатерина Роглекова отказа. Тя поиска ефективно наказание за Панов и конфискация на автомобила.
Защо прокуратурата прибягва до тази драстична мярка - ето отговорът на окръжния прокурор Андрей Атанасов:
- Всички сме свидетели на масовото явление управление на автомобили след употреба на алкохол. Виждаме колко лица се задържат от органите на полицията. Можем да си представим и колко не се задържат. Това са потенциални убийци, които качвайки се на автомобила, приемат, че могат да извършат нарушение или престъпление и да отнемат човешки живот. По улиците са нашите близки, нашите деца, така че беше крайно време да се вземат такива мерки.
- А дали те ще окажат превантивно въздействие?
- Надяваме се, че ще окажат. Или както се казва, на българина трябва по-сериозно да му бръкнеш в джоба, да му нарушиш спокойствието, да му нарушиш това, което е постигнал от финансова гледна точка - примерно отнемането на автомобила, за да се стреснат тези нарушители.
- А ако автомобилът е собственик и на съпругата?
- Тогава се отнема 1/2, ако е семейна имуществена собственост, и след като по реда Агенцията за държавни вземания изнесе автомобила за продажба, може да бъде изплатена половината и да се върне на другия съпруг.
- С една дума, това, което иска прокуратурата е в името на спокойствието на гражданите?
- Именно, нали това е една от нашите задачи.

Безспорно фактите говорят за увеличение на пътно-транспортните произшествия. Алкохолът е една от причините, много често сме свидетели на брутално погазване на закона и отнемане на човешки живот. Една истинска война в мирно време. Какъв обаче е коментарът на адв. Михаил Екимджиев, учредител на Организацията за европейска интеграция и права на човека на искането на прокуратурата за конфискация на автомобила, с който е извършена катастрофата в нетрезво състояние.
- Новата акция на прокуратурата за отнемане на автомобилите на пияните собственици и водачи не е съвсем лишена от правна логика и здрав разум. Действително в чл. 53, ал. 1, буква А от Наказателния кодекс е предвидена възможност да бъдат изземани вещи, принадлежащи на виновното лице, когато те са послужили за извършването на умишлено престъпление. Според мен ключовата думичка е точно в определението "умишлено" и тук разковничето е в отговора кога и доколко могат да бъдат отнемани колите. Защото в много случаи, когато един човек пие две или три чашки, той не цели да се напие и да наруши тази граница от 1,2 промила, след която вече управлението на едно моторно превозно средство е криминализирано и се тълкува от закона като престъпление. Затова, според мен, в изключителни случаи, когато се констатират високи степени на съдържание на алкохол в кръвта на задържаните шофьори, тази мярка може да бъде оправдана от гледна точка на Наказателния кодекс. В типичния случай, обаче, особено когато степента на съдържание на алкохола е ниска - около границата или малко надвишаваща тази граница - според мен, би следвало да се приема, че е налице не умишлено, а една престъпна самонадеяност, и в този случай законът не позволява конфицията.
-Прокуратурата твърди, че напоследък има много такива случаи на "престъпна самонадейност", както вие ги наричате, и затова прибягва до такива мерки.
- Значи това са аргументи за целесъобразност, които по никакъв начин не могат да заместят или регулират законовите разпоредби. В цитирания от мен чл. 53, ал.1 от НК изрично е казано, че могат да бъдат отнемани като вещи, послужили за извършването на престъплението, и колите, само когато е налице умисъл. Всеки конкретен случай съдът трябва много внимателно да изследва именно субективното отношение на дееца към инкриминираното деяние. Трябва да се преценява първо каква е била степента на алкохолното опиване, а след това да се изследват всички доказаталества, които да сочат на това дали той умишлено се е докарал до това състояние, дали умишлено е употребил големи количества алкохол и, съзнавайки, че това количество надхвърля границата от 1,2 промила, или някак си е надценил възможностите си и се е оказал някъде малко над тази граница.
- С една дума значи защитавате тази позицияна на прокуратурата?
- Не може да се отговори с една дума, не може да се отговори еднозначно. Моят апел е такъв - да не се стигне от едната крайност в другата - както досега никой никога в България не прилагаше този текст по такъв начин спрямо автомобилите на пияните шофьори, сега ще започне поголовното му приложение. Според мен трябва избирателно и много внимателно да се прилага, като се анализират всички доказателства по делото и особено субективната страна, особено отношението на водачите към употребеното количество алкохол. Защото от гледна точка на практиката на Европейския съд в немалко случаи, отнемането на един автомобил, особено ако става дума за отнемането на нова и скъпа кола, може да се приеме като една диспропорционална, като една твърде сурова мярка, непропорционална на тежестта на нарушението, и тогава може да има и осъдителни решения на Европейския съд по такива казуси, които очевидно доста силно засягат правото на собственст на българина.

Реалният съдебен казус - делото срещу Красимир Панов, е в понеделник. Ще се стигне ли до конфискация, ще разберем след съдебното заседание на Пловдивския районен съд. Но дали тази мярка наистина ще окаже нужното въздействие, времето ще покаже.
Ако законът се прилага наистина точно и навременно, а не кампанийно, каквито са съмненията на адв. Екимджиев, положителни резултати ще има, както е навсякъде по света. Законита са затова, да се спазват.

Коментар: Стефка Тотева







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.04.2005 г.
0
 
 
Аз съм за отнемането на автомобила при тези обстоятелства.Според мен за всеки който кара пиян,трябва да се приеме,че го прави със съзнанието че нарушава закона ,т.е. че има умисъл.Вижда се че отнемането на книжката не може да спре безотговорните и безсъвестни хора.Такива хора не могат да се превъзпитат ,но поне може да им се отнеме оръжието на престъплението.
Имам две деца и сърцето ми се свива всеки път ,когато излизат.Най-горещото ми желание е да се вземат ефикасни мерки не само срещу пияните,но и срещу агресивните шофьори на пътя.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Първа лига, сезон 2024/2025
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: