Иво Инджев: Орбан иска от Украйна да капитулира

Автор: Веселка Иванова
Коментари (5)
21:08 / 06.07.2024
3353
Унгарският премиер Виктор Орбан иска от Украйна да капитулира. Това каза в интервю за предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ журналистът, писател и публицист Иво Инджев по повод посещението на министър-председателя на Унгария първо в Киев, след това и в Москва.

"За последно Орбан е бил в Украйна през 2015 година, когато разговаря с предишния президент Петро Порошенко, но за сметка на това за втори път се видя с руския президент Владимир Путин, след като се ръкува с него в Пекин, противно на всички тенденции и взаимни договорености на ЕС, чийто ротационен председател в момента е именно Орбан като премиер на Унгария. Дисбалансът в отношенията му към едната и към другата страна е очевиден, независимо от това, че той се опита да формулира посещението си в Киев като част от усилията му "да ходи по места, в които се води война и които са близки до Унгария“, поясни Инджев.

"Учудвам се, че Зеленски изобщо го прие в Киев, но явно това е въпрос на дипломация. Орбан отиде там, за да се легитимира като преговарящ с двете страни, макар че в същото време твърди, че е наясно, че не може да посредничи, тъй като няма мандат от ЕС за това. Той всъщност отива в лично качество“, добави журналистът.

"Ако преведем думите му на разбираем и достъпен език, Орбан иска от Украйна да капитулира. Киев да прекрати огъня, и то едностранно, означава точно това. На свой ред, руският президент Владимир Путин отново е потвърдил, че няма никакво намерение да прекратява огъня и настоява Украйна да изпълни неговите условия, а те са ултимативни. Освен да не влиза в НАТО, константа в неговите отношения към Киев, Путин иска Украйна да си предаде четири региона, които са завладени от неговите войски. Коя държава в света бе съгласила на нещо подобно, ако все пак има воля и възможности за съпротива“, попита той.

Според Иво Инджев би било "невероятно“ Орбан да предложи на Путин онова, което предложи и на Зеленски – прекратяване на огъня за ускоряване на мирни преговори.

Виж коментарите (5)

Още по темата (4474):
17.09.2024 Руски генерал: България е сред държавите, на които може да нанесем отрезвяващ удар
02.09.2024 Млада жена запали руското знаме и написа "убийци"
31.08.2024 Китът белуга, сочен за руски шпионин, е намерен мъртъв
24.08.2024 The Telegraph: Догодина Украйна ще започне да връща териториите си – стига Западът да предоставя достатъчно помощ
16.08.2024 Путин изпрати 447 кози на Ким Чен Ун
15.08.2024 Ушев: Диктаторчето Путлер получава в Курск най-голямото унижение на руски владетел
Още новини от Аналитични новини:
Главата на Савина Петкова замина, а на Иван Стоянов кога?
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пл...
България тръгва към ново начало или поредно дъно
Как "довършваме" Пловдив – безвремие, мърлява работа, страх
Първа българска реакция: Атанас Пеканов с коментар за оттеглянето...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).