Политолог: Европа трябва да излезе от тоталната си зависимост и чадър на САЩ

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
19:28 / 13.05.2024
2551
Европейският съюз трябва да се реформира преди да се разшири. Това мнение изрази политологът Антоний Тодоров в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус". Според него има нужда от голяма реформа, която да бъде свързана с дебюрократизацията на Европейския съюз.

"Твърде много хора недоволстват, че бюрокрацията в Брюксел решава твърде съществени неща, а става въпрос все пак за служители, които не са избирани, т.е. не са под демократичен контрол. Другото нещо - европейската отбрана заради войните, които обграждат Европейския съюз. Европа със сигурност трябва да започне да мисли по-сериозно за собствените си усилия за отбрана. Не може тази отбрана да бъде против или извън НАТО, но не може да зависи единствено и само от САЩ, а трябва да зависи от всички членки на Европейския съюз. В момента има две държави, които са неутрални - Кипър и Австрия. Страни като Швеция и Финландия влязоха в НАТО. Всеки ще трябва да дава своя принос. С други думи няма да може да очакваме, че някой ще разпъне над нас един отбранителен чадър, а ние ще се свием отдолу и само ще черпим сигурност – трябва да даваме сигурност, т.е да съучастваме в това. Европа трябва да излезе от тоталната си зависимост и чадър на САЩ, без да влиза в конфликт със САЩ, защото няма никакъв смисъл", смята политологът.

По думите на Антоний Тодоров въпросът е какво искаме да се случи, т.е. как си представяме ние Европейския съюз в бъдеще, за да можем да работим за него: "България изпуска дебата за Европейския съюз. Много по-често говорим какво ще ни донесе ЕС, но почти нищо за това какво бихме искали да допринесем за онова бъдеще, което желаем на Европейския съюз".

Виж коментарите (0)
Още новини от Аналитични новини:
България тръгва към ново начало или поредно дъно
Как "довършваме" Пловдив – безвремие, мърлява работа, страх
Първа българска реакция: Атанас Пеканов с коментар за оттеглянето...
Иво Инджев: Орбан иска от Украйна да капитулира
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).