10-годишният Богдан Върбанов подрежда изложба Художествена фотография

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:55 / 21.05.2009
2400
В сградата на филиала на СОУ "Св. Константин-Кирил Философ" на ул. "Чорлу" 14, днес ще се открие изложба Художествена фотография на 10-годишния Богдан Върбанов. Той ще покаже 37 макро-фотографии (с размери от 30x40 см до 50x65 см, с обекти предимно цветя), създадени през последните 3 години.

Това е втората самостоятелна изложба на Богдан, като сега за първи път той ще покаже фотосите си в България. Първата проява на Богдан Върбанов бе миналата година в Норвегия, като съпътстващо събитие на представянето на неговите родители - художниците Мария и Валери Върбанови, в рамките на Ставангер'08 - Европейска столица на културата. Там Богдан реализира изложба от 22 фотографии в Началното училище на Вархауг, в региона на Ставангер. Показвайки фотографиите си на неговите норвежки връстници, те, както и преподавателите им, бяха възхитени от първите творчески постижения на Богдан. Изложбата предизвика дискусия, на която норвежките деца задаваха много въпроси - за него като техен връстник, неговата мотивация и предизвикателства, кое го е провокирало да снима точно тези обекти, как ги е снимал, и т.н., както и много въпроси за България и за неговия живот и мечти.

По време на 40-дневния си престой в Норвегия, Богдан е направил стотици снимки, така че голяма част от обектите му в настоящата изложба са норвежки цветя. Той има, също така и серия с пейзажи от Норвегия, която ще представи в евентуална следваща изложба.

Любовта на Богдан към изобразителното изкуство е естествено породена от творческата семейна среда. А страстта му към фотографията е от 3 години, когато за седмия му рожден ден родителите му подаряват дигитален фотоапарат. За него снимането е нещо като "ловджийска" страст, а фотосесиите - "лов" на красивото и интересното в света около нас. По време на фотосесиите, като на игра, той експериментира в търсенето на различни ракурси и композиции.

Във фотографиите си Богдан показва заобикалящата ни действителност пречупена през неговата детска "перспектива", неговия усет за красивото и детската си гледна точка към майката-природа. С тях той споделя със зрителите своето "откривателство" на красивото и интересното, което може да бъде намерено навсякъде около нас. С фотографиите си той провокира нас - възрастните, да спрем за миг в нашето забързано ежедневие и да погледнем на света с любопитството на детските очи и да оценим възхитителната красота, богатство и разнообразие на Природата. Тази негова изложба е и един апел към нас възрастните, а и към децата от неговото поколение: "Да оценим и запазим Природата и карасивото около нас!".

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Стефанос Циципас: Григор Димитров за президент на Европейския съю...
Жалко! Разводът официално е потвърден от едната страна
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата – традиция, и то с много плюсове
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).