10 яйца на ден? Може, не са вредни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:08 / 04.04.2010
2791
Безпокойство от голямото количество яйца по Великден няма основания, предупреждават от здравния портал Имедо, пояснявайки, че яйцата няма да натоварят нивото на холестерина. Те дори понижават стойностите му.

Уместно предупреждение, като се има предвид, че по Великден мнозина изяждат за кратко време повече яйца, отколкото обичайно. А яйцата принципно се смятат за холестеринови бомби. Което е напълно несправедливо, твърди експертът по храненето Свен-Давид Мюлер от портала Имедо, тъй като яйцата са важни доставчици на хранителни вещества и почти не оказват влияние на нивото на холестерина.

Точно обратното: яйцата могат дори да намалят това равнище, а и допринасят за оптималния начин на хранене. Ежедневното яйце за закуска е здравословно и не е опасно, подчертава Мюлер. Нивото на холестерина може да се повиши при положение, че се консумират храни с по-голямо съдържание на мазнини. А мазнината се състои от три вида мастни киселини: наситени, прости ненаситени и полиненаситени. Отговорността за нарастването на холестерина в кръвта носят най-вече наситените мастни киселини. Затова Германското дружество по хранене препоръчва да се намали приемането на този вид мастни киселини, като същевременно се увеличи количеството на ненаситените. Делът на мазнините в яйцето се състои от 28 процента наситени, 42 процента прости ненаситени и 14 процента полиненаситени мастни киселини. Т.е. яйцето отговаря на препоръките на дружеството по хранене в контекста на разпределението на мастните киселини. Лецитинът от жълтъка дори намалява равнището на холестерина, както се потвърждава от различни проучвания.

Но яйцето има и други плюсове: то съдържа ценния от биологична гледна точка белтък, който е богат на аминокиселини. Човешкият организъм ги превръща в собствени белтъчини, които са много важна част от телесната маса. Освен това в яйцата, наред с разтварящите мазнините витамини като Б12, се съдържат фолиеви киселини и ценни минерални вещества като желязото и цинка. Благодарение на богатството на съдържащите се в тях вещества яйцата са много ценен хранителен продукт. Пък и са просто вкусни и са неизменна част от великденския празник.


Виж коментарите (1)

Още по темата (51):
28.03.2012 Яйцата падат до 20 стотинки за Великден?
05.04.2010 Дълго великденско хоро извиха пловдивчани в парк „Белите брези”
05.04.2010 Нека „черупките” Ви останат винаги здрави
05.04.2010 Стотици съпроводиха чудотворната икона на Бачковския манастир
05.04.2010 Започва Светлата седмица
05.04.2010 Студентите от ВМРО-НИЕ организират борба с яйца
Още новини от Любопитни новини:
Ето я красавицата, на която Радо от "Биг брадър" ще предложи брак...
Манол Пейков: През целия си живот в Пловдив, с изключение на крат...
Идват 2 дни с много силни магнитни бури
Слави Трифонов: Ще кажа много неща, които не искам да казвам
Тайната падна, но съмнението остана, Ивонне разкри дълго пазена т...
Данъчeн експерт: Повечето стоки в "Тему" са под 150 евро, но няма...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).