175-годишен юбилей на храм "Успение на Пресвета Богородица" честват в Широка лъка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:33 / 19.07.2009
2070
175-годишен юбилей на храм „Успение на Пресвета Богородица" честват в Широка лъка, съобщиха от Епископията в Смолян. Празничната света Литургия ще бъде водена от Негово Преосвещенство Константийски епископ Антоний в съслужие на енорийския свещеник Иван Марински и отец Димитър Михайлов от Смолян.

Храмът е чудотворен. В него мнозина болни са намирали изцеление на болестите си. И до ден днешен в навечерието на храмовия празник на 15 август много хора преспиват в храма, като отправят молитва към Св. Богородица с вяра и надежда, че ще получат оздравяване на душевните и телесни недъзи.
Църквата „Успение на Пресвета Богородица" е регистрирана като архитектурен паметник на културата.

В него служи отец Иван Марински от с. Момчиловци, ръкоположен преди две години за свещеник от Пловдивския митрополит Николай. До назначаването му през август 2007 г. в Широка лъка не е имало дълги години активен богослужебен живот, нямало е постоянен енорийски свещеник. Младият свещеник е помогнал да се възроди в Широка лъка духовният живот. Той обслужва и храмовете в селата Гела, Солища и Върбово. За краткото време от две години в Широка лъка и района се утвърди църковната ритуалност - редовно се извършват кръщенки, венчавка, изповеди, причастия.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Жалко! Разводът официално е потвърден от едната страна
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата – традиция, и то с много плюсове
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"
Бум на турските сапунки, сериали със стари и нови сюжети тръгват ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).