Ако решите да започнете житния режим, какво трябва да знаете?
Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя, е роден на 11 юли 1864 г. Българският философ и лечител основава религиозно учение, наречено Бялото братство. Макар самият той да не одобрява понятието дъновисти, и до днес неговите последователи са наричани така на кратко. За него приемането на божествената любов, мъдрост и истина са най-висш идеал за човека.
Житният режим е специален начин на хранене с цел прочистване на организма и съзнанието, завещан от него на учениците му преди около 80 г.
Режимът на Петър Дънов е свързан не само с изчистване на тялото, но и на душата.
Важна част от житуването е подготовката. Извършва се няколко дни преди започването на самия режим, за да се навлезе по-плавно в съществената фаза на режима.
Житният режим протича в няколко основни етапа - подготовка (около 8 дни), същинска част (10 дни) и последваща част със захранване (9 дни).
Постепенно се спира се приемът на месо, млечни, захар, а основни продукти стават различни в съответните дни преди началото - фасул, зеле, леща или нахут, зелен фасул, грах, белена леща, елда, киноа, булгур, ориз и картофи.
Тази година същинското житуване започва на 29 януари.
В същинската част полагаемата храна за всеки ден включва 100 г жито или лимец, 3 ябълки, 10 ореха и 1-2 лъжици мед.
Много е важно да се изяжда цялото количество жито. Житото ще яде бавно, като трябва да се сдъвква 99 пъти. Правилото, дадено от учителя Петър Дънов е храненето да става с любов и благодарност.
Приемът на вода е неограничен.
Какви са ползите от житния режим?
1. Режимът води до повишаване на енергията, жизнеността и самочувствието.
3. Може да повлияе добре проблеми като главоболие, дерматологични проблеми и подуване и тежест в стомаха.
4. Повишава концентрацията.
5. Повишава чувствителността към вкусове и миризми.
6. Прочиства храносмилателния тракт
7. Подобрява цикличността на изхождането
8. Детоксикира организма
9. През тези дни човек се освобождава от негативните мисли, става светъл и слънчев.
Най-често се изпълнява през месец февруари, като началото е съобразено с фазите на Луната.
Житото се разделя на 3 хранения, като е важно то да се изяжда цялото и да се дъвче бавно. Много хора избират да изпиват водата, в която е киснало житото за покълване. За други течността се оказва прекалено силна и дразни стомаха им.
Плодовете се изяждат преди останалото.
Мед се смуче бавно, на гладно. Може да се постави под езика и през него да се изпие чаша хладка вода
Преди обяд и след обяд може да се пиете топла вода или чай от лайка, липа, мащерка.
Вечерното хранене е добре да приключи до залез слънце.
Житният режим на Петър Дънов не се свежда само до ограничаване на храната. Но това е период, в който чрез нея се получава пречистване на тяло, мисли, изплуват слабости, травми, осъзнаваме какво е истинско предизвикателство за нас, какви са ни лимитите, смиряваме се.
Ако искате да спазвате всички стъпки от Житния режим, към храненето се добавят и следните думи:
“Господи, приеми ме в лечебницата на природата за десет дни" – 3 пъти.
"В изпълнение волята на Бога е силата на човешката душа." - 3 пъти.
"Учителю благи, води ни!" - 3 пъти.
Захранването след края на съществения режим се прави с т. нар. ангелска супа. Тя се приготвя от картоф, вода и магданоз. Може да се овкуси с няколко капки лимонов сок, пише Ladyzone.bg.
Примерно захранване:
Закуска:
1 ч. л. мед (смуче се) и след нея 1 чаша гореща вода с няколко капки лимонов сок.
След 30 мин. - 1 плод (портокал, ябълка или круша).
След 30 мин. - ако има останало покълнало жито
След 30 мин. - орехи
Обяд:
Гореща вода,
След 30 мин. - 1 ябълка.
След 30 мин. Супа 1: картоф, пиперка, морков, кафяв ориз, сварени във вода, без сол и мазнина, с подправки - чубрица, копър, лимонов сок.
( Или Супа 2: Крем супа от картоф , броколи, моркови; магданоз.)
Малко сурови бадеми.
След обед:
1 плод ( ябълка, круша или портокал).
Малко ядки ( орехи, бадеми )
Вечеря:
Салата от 1 морков, 1/2 авокадо на пюре, накиснато сурово слънчогледово семе, лим. сок.
или
Салата от червено цвекло и моркови , лимонов сок.
Варен картоф