Ако ядете грейпфрут, може ли да пиете лекарства?
Внимавайте, когато консумирате грейпфрут, защото той взаимодейства с лекарства. Този плод съдържа вещества, които помагат за лечението на определени заболявания и в същото време пречат на други. Sofia24.bg днес ще ви разкаже за това.
Взаимодействията на грейпфрута с лекарства са открити случайно. Това се случва в края на 80-те години на миналия век. Грейпфрутът съдържа фуранокумарин - вещество, което увеличава ефекта на токсините, а също така пречи на нормалното разтваряне на някои лекарства.
След редица изследвания учените са установили, че грейпфрутът действа на някои лекарства.Това са медикаменти за кръвно налягане, за висок холестерол (статини), антихистамини (срещу алергии), антиаритмични, успокоителни, антидепресанти и дори лекарства за потентност (включително популярната виагра). Изследванията са показали, че сокът от грейпфрут може да блокира или ензими, които разграждат лекарствата, или транспортни клетки или които движат лекарство вътре в тялото. Така човек може да получи твърде висока доза от дадено лекарството или пък твърде ниска.
При оралните контрацептиви също има неща с които трябва да внимавате. Грейпфрутът пречи на разграждането на хормона естроген, който сам по себе си не трябва да повлияе на контрацептивния ефект, но може да увеличи риск от тромбоза и рак на гърдата. Затова бъдете изключително внимателни при прием на грейпфрут с лекарства и винаги се консултирайте със специалист.
Разбира се, грейпфрутите и сокът от грейпфрут сами не могат да излекуват хепатит С. Но в комбинация с традиционната терапия, която се опера на медикаменти, този плод помага да се намали съдържанието на вируса в организма, както и да се увеличат шансовете за възстановяване.
Този плод е идеален за диети и подсилване на имунитета. Само половин грейпфрут съдържа нужната за 24 часа доза витамин C. Грейпфрутите съдържат много фибри, които държат организма сит между храненията. В половин грейпфрут се съдържат само 40 калории. Този плод не съдържа никакви мазнини. Витамин А е от съществено значение за имунната система и е антиоксидант, който се бори със свободните радикали, които могат да доведат до редица здравословни проблеми.
Пулпата на грейпфрута се състои от около 90% вода. Плодът съдържа захар, органични киселини, ценни за здравето витамини, флавоноиди, пектин и целулоза. Диетолози пък твърдят, че плодът дразни лигавиците и затруднява лечението на възпалителни заболявания