ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Ако замразявате храната си, трябва да знаете това | ||||||
| ||||||
Замразяването на храната включва понижаване на температурата до нива, при които водата в продуктите се превръща в лед. Това забавя или напълно спира растежа на микробите, които могат да предизвикат разваляне на храната. При индустриалното замразяване често се използват методи като шоково замразяване, при които храната се замразява за много кратко време при изключително ниски температури. Това помага за минимизиране на уврежданията на клетъчните структури на продуктите. Замразяването има различно въздействие върху различните витамини и минерали в храната. Водоразтворимите витамини, като витамин С и В комплекс, са най-уязвими към процеса на замразяване. Те могат частично да се разрушат, особено ако храната не е била замразена бързо или ако не е била правилно съхранявана. Въпреки това загубите са сравнително малки в сравнение с други методи на съхранение, като сушене или консервиране. Минералите, като желязо, калций и магнезий, остават почти непроменени при замразяване. Това се дължи на факта, че те са стабилни и не се разрушават при ниски температури. Фибрите също остават непроменени, което означава, че хранителната стойност на замразените плодове и зеленчуци остава висока. Един от основните недостатъци на замразяването е промяната в структурата на продуктите, особено при плодове и зеленчуци. Когато водата в тях замръзне, тя образува кристали, които могат да разрушат клетъчните стени. Това може да доведе до омекване на текстурата след размразяване. Тази промяна обаче не влияе значително на хранителната стойност, а по-скоро на естетическите и вкусови характеристики на продуктите. Замразяването има сравнително малък ефект върху антиоксидантите и фитонутриентите, които се намират в плодовете и зеленчуците. В някои случаи, замразяването дори може да запази тези съединения по-добре, отколкото ако продуктите бяха оставени на стайна температура. Процесът на замразяване спира ензимната активност, която може да разруши антиоксидантите, и така се запазва тяхната полезност за по-дълго време, пише Puls.bg. Замразяването има редица предимства пред други методи на съхранение като консервиране, сушене или мариноване. Например при консервирането се използват високи температури, които могат да разрушат чувствителните витамини. Сушенето пък може да намали водното съдържание и да промени структурата на продукта, като същевременно може да доведе до загуба на някои хранителни вещества. В този контекст замразяването е по-добър избор, ако целта е запазването на максимално количество хранителни вещества. Замразяването на храната е ефективен метод за съхранение, който минимално променя хранителната стойност на продуктите. Въпреки че може да доведе до леки загуби на някои водоразтворими витамини и промени в текстурата, то запазва по-голямата част от минералите, фибрите и антиоксидантите. В сравнение с други методи на съхранение, замразяването предлага значителни предимства по отношение на запазването на хранителните вещества и качеството на храната. Затова то остава предпочитан метод за съхранение както в домашни условия, така и в хранителната индустрия. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Неочакван развод по-малко от година след сватбата
15:02 / 12.11.2024
Търсят заместник на Димо Алексиев, Ралица Паскалева под въпрос
14:14 / 13.11.2024
Алекс Сърчаджиева проговори за сватби и не само
09:09 / 13.11.2024
На 73 той сложи колежките си в малкия си джоб
12:29 / 12.11.2024
Натали Трифонова с признание
08:43 / 12.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета