Актрисата Силвия Петкова: Стана някакво страхотно вълшебство

Автор: Благой Иванов
Коментари (0)
20:06 / 28.07.2024
4266
Актьорите трябва да са гъвкави и приспособими, за да се превъплътят в различните проявления, да интерпретират чужд текст, но и да претворяват самите себе си. Това каза актрисата Силвия Петкова в предаването "Сториборд" на радио "Фокус" с водещ Благой Д. Иванов.

Силвия Петкова е актриса, която е разпознаваема както от сериали и филми, така и от театралната сцена. Някои от филмите, в които участва, са "Революция Z“,  "Пътят на честа“, "Пепел върху слънцето“, "HDSP: Лов на дребни хищници“. Тя актриса, известна и с гласа си – записала е десетки аудиокниги, сред които и поредицата за Хари Потър, като е и един от основните гласове в романа "Днес не ми се излиза“ на Неда Узунколева.

Интересът й към работата с глас датира още от студентските й години в НАТФИЗ, където дълго време се подготвя да работи само с гласа си – да дублира филми и да озвучава реклами. "На мен ми е много интересно това, че тук боравим само с едно човешко сетиво.“  Когато аудиокнигите настъпват по-сериозно в България, е поканена да ги рекламира на пазара, а по-късно се включва и в записите им. "Стана някакво страхотно вълшебство. Това е просто любимата ми работа. И всъщност ми е много интересно да видя какво и как мога да направя, за да стана още по-добра в това с гласа си да внушавам необходимите емоции и чувства у слушателя.“

По думите й има голяма разлика в това да интерпретираш с гласа си, четейки книга, и в това да озвучаваш даден филм. "Там е изцяло как аз бих представила нещата, аз съм си режисьор в аудиокнигите, докато другото е войсовър – ти просто трябва да изговориш на български това, което вече е записано,“ каза тя и добави, че й предстои озвучаването на български анимационен пълнометражен филм, в който тя изцяло ще пресъздаде с гласа си образа на героинята.

Силвия Петкова обясни, че харесва и трите вида изкуство: театър, телевизия и кино, но в театъра й е най-вълнуващо и страшно, макар и от хубавото страшно. "Но пък от друга страна пред камерата някак си увереността ми е малко по-голяма, по ми е любопитно да мисля за цялото, когато снимам филм или сериал. Важно ми е да съм вярна, органична и да живея живота на героя си в този момент. За мен дълбините са много по-важни, общуването е много по-важно, това, което създаваме е много важно. Суетата на професията не ми харесва и не бих искала да става част от моя живот,“ подчерта тя.

Актрисата направи интересна съпоставка между организацията на българските и чуждестранните продукции, като добрата организация, бюджетът и дисциплината според нея отличават една холивудска снимачна площадка от българската. "Когато нещата са добре планирани и направени, просто за един актьор е удоволствие да стъпи на терена и да даде най-доброто от себе си в толкова хубави условия,“ обясни тя и добави, че балканската фамилиарност и лудницата всичко да се прави в последния момент също имат своя чар.

Отношението и подходът на режисьора към актьорите и на снимачната площадка, и на сцената е важен, а чрез различните му методи и подходи той дава възможност на един актьор да разгърне изцяло потенциала си и да разкрие характера на героя, в който се въплъщава, смята актрисата. "На мен ми се е случвало в театъра чрез подобен подход от мен да бъдат извадени неподозирани за мен самата дълбини на изживяването. То е нещо много лично между режисьора и актьора, и ако актьорът има пълно доверие на режисьора, това никога не би станало лично. Той винаги ще знае със сигурност, че нищо лошо не прави този човек в момента, а иска да стане най-доброто. В крайна сметка когато ние станем екип, всички искаме да стане най-доброто. Аз съм окей с тези крайности, стигат те да има защо да се случват и да са полезни и за финалния продукт в крайна сметка“, сподели тя.

Силвия Петкова сподели, че през есента й предстои премиерата на детския приключенски филм "Децата на Бендида“, където тя се превъплъщава в богинята на лова Бендида.

Виж коментарите (0)

Още по темата (2213):
05.10.2024 Омъжва се цели осем пъти за седем различни мъже, като има и седем развода
05.10.2024 Турски милионер развежда засукана водеща
05.10.2024 Джъстин Бийбър с шокираща изповед за наркотиците
05.10.2024 Димо: Роди ми се трета дъщеря по време на "Игри на волята"!
05.10.2024 Днешното участие на Анелия по Нова телевизия се оказа тотал щета
05.10.2024 Дъщерята на Глория има нов, крие го
Още новини от Любопитни новини:
Димо: Роди ми се трета дъщеря по време на "Игри на волята"!
Моника Белучи си взе куче от развъдник в Пловдив
Грандиозен гаф на бТВ в "Стани богат"
Сузанита: Държах нож срещу майка ми
Славена Вътова вече официално е разведена
Биляна Гавазова най-после се омъжи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).