Альоша надживя естонския солдат

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:31 / 02.05.2007
7251
Най-яростно атакуваният съветски паметник у нас е на каменния войник в Пловдив. В соцгодините исполинът Альоша се бе превърнал в един от символите на града, почти наравно с тепетата.
На 5 ноември т.г. се навършва половин век от построяването на монумента на Бунарджика.
Драмите около него започнаха веднага след 10 ноември 1989 г. В споровете за съдбата му участваха с еднаква жар както политици и градоначалници, така и редови граждани. Още в първите месеци на демокрацията се заговори за бутането на солдата, но идеята раздели обществеността в града на две. Не може над Пловдив да се извисява символ на съветския окупационен ботуш, пледираха противниците. Защитниците на Альоша пък напомниха, че е варварство да се рушат паметници и обявиха исполина за символ на вечната дружба между българския и руския народ. През 1992 г. кметът Гарабед Томасян предложи съдбата на Альоша да бъде решена на референдум. Това се оказа много скъпо начинание и идеята пропадна. Още по време на предизборната си кампания следващият градоначалник Спас Гърневски пък обеща, че ако стане кмет, ще махне паметника. Гърневски бе цитиран от всички големи руски и западни вестници. По предложение на общинската комисия по наименования през април 1996 г. местният парламент взе решение за събарянето на паметника като символ на съветската армия окупатор. Червеният областен управител Петко Царев обаче веднага обжалва в Окръжния съд. Спорът стигна чак до Върховния съд, който отмени решението на пловдивските съветници. Дебатите в града обаче продължиха. Експертите предупредиха, че всеки опит да бъде взривен Альоша ще затрие окончателно цялото тепе. Веднага се нароиха дузина идеи за префасониране на каменния войник. Според най-екстравагантната солдатът трябваше да бъде опакован и да се превърне в гигантска рекламна бутилка на "Кока-кола". Патриоти предложиха Альоша да се поодялка и да стане Васил Левски. Пловдивският скулптор Цвятко Сиромашки направи опит да помири враждуващите лагери. Той настоя на Джендемтепе да се издигне паметник на Христос, който да бъде по-висок от Альоша, а каменният войник да не се пипа. В същото време Русия реагира с дипломатическа нота и се позова на международните конвенции за паметниците. Върховният съд също постанови, че Альоша е монумент за Втората световна война и не може да бъде разрушаван. С това дебатите временно затихнаха. За последно през 2004 г. лидерите на БЗНС-НС Анастасия Мозер и на "Оборище" - Тошо Пейков, се опитаха да възродят идеята за премахването на паметника, но предложенията им останаха глас в пустиня. Противниците и застъпниците на каменния солдат обаче и досега разменят гневни реплики, когато се засекат в подножието на Бунарджика. Информацията е на вестник "Стандарт".

Виж коментарите (0)

Още по темата (20):
04.11.2013 Почина Алексей Скурлатов, прототипът на паметника на Альоша
07.01.2008 Излъчват филм за 50-годишнината на "Альоша" утре
10.11.2007 Пловдив отбеляза 50 години паметник Альоша
09.11.2007 Георги Пирински ще участва в честването на 50 години от създаването на
"Альоша"
08.11.2007 Тодор Петков посрещна делегация от родното място на прототипа на
Альоша
08.11.2007 Дъщерята на Алексей Скурлатов пристига за честванията на Альоша
Още новини от Любопитни новини:
Ясно е какъв хонорар ще получи Димитър Рачков за един сезон на "П...
Ето защо "солта е по-скъпа от златото"
Тази събота най-после ще наруши мълчанието и ще се изповяда
Николай Василковски ще бъде част от дългоочаквано магическо шоу
Яна Маринова за случая с Джокович и DJ Мартен: Младежи издигат в ...
Недялко Йорданов за Тодор Колев: Не искам и не смея да отида да в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).