Античният театър - традиционната арена на фестивалите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:34 / 02.09.2006
3416
Като приятно напомняне за есента, на първи септември в Пловдив се открива Есененният фестивал на изкуствата. Градът ни притежава необходимата атмосфера и културно-исторически заряд, но не само това е достатъчно, за да бъдат подобни събития възможни. Традиционна арена на фестивала е Античният театър, който наскоро беше ремонтиран / интересно защо за поддържането и реставрацията на голяма част от забележителностите в Пловдив е необходим конкретен повод? / . Освен в Старият град атмосферата на едно от най-чаканите културни събития ще може да се почувства почти навсякъде-улиците ще прелеят от хора, ще срещаме познати и очаквани лица, ще бъде шумно, весело и празнично. Ще се случи нещо, което може да се почуства само тук. Учудващо е как за поредна година община и спонсори работят в синхрон, чиито резултат е Есенният фестивал на изкуствата. Миналогодишното издание на фестивала беше толкова добро, че няма как да не си пожелаем това да се случи пак и ако може по-често.

През последните няколко години Пловдив е домакин на събития, станали вече традиционни / Фестивалът на старата градска песен “Нежни чувства”, Дните на литературата и книгата“Пловдив чете”, Вердиевите вечери и други/.

Толкова ли е трудно да разчупим шаблона? Леко банален пример за възможното е случващото се в Каварна. Разбира се, няма как да сравним Пловдив с Каварна или обратното по простата причина, че инфраструктурните проблеми на двата града са коренно различни. Но докато Каварна излиза от традициите, Пловдив залага на сигурно. Хубавите и необходими неща като Есенният фестивал на изкуствата се случват през определен период от време, така че публиката е научена да ги очаква…търпеливо. Имаме страхотна база, за разлика от Каварна разполагаме с повече от един стадон, но си нямаме кмет като Цонко Цонев. Сътрудничеството на община Каварна с някои от големите музикални агенции в София е двустранно-печелят и едните, и другите. Какво пречи това да се случи и в Пловдив? Трябва ли да чакаме септември, за да си спомним и за да припомним, че сме културната столица на България? Обикновенно, в навечерието на подобни събития е нормално да направим някаква равносметка, тържествено обещаваме през следващата година да сме по-инициативни, да направим повече от направеното до сега. До някъде се получава, имайки предвид все по-интересните събития, които са предвидени да се случат през този месец. На пети септември ансамбъл „Българе” ще постави началото на „Есенен салон на изкуствата”.Програмата продължава с театралния фестивал „Сцена на Кръстопът”, който се открива на 10-ти септември. В рамките на Есенния фестивал са и Международният куклено - театрален фестивал“Двама са малко – трима са много”. Организатори са Държавен Куклен театър –Пловдиов, Министерство на културата и Община Пловдив, отдел Култура. Това е 15-ото издание на фестивала. На него се представят български и чужди куклено-театрални формации със спектакли в които участват не повече от трима актьори. Фестивалът има конкурсен характер. Наред с официалното има и детско жури, което дава своя награда.

През 2005г. беше и първото издание на Международният джаз фестивал, който през тази година обещава още по-класна програма и интересни участници. На 29.09.2006г. на Античният театър е концертът на Били Кобъм, едно от най-провокативните имена в световния джаз. Ще чуем и ще видим още традиционни имена от родните джаз среди. Естественото продължение музикалната “гълчава” ще продължи и с Фестивалът HONKY TONK®. Партньорите по проекта планират първото му издание в България да стане на 28 септември 2006 г. в град Пловдив като град, чиято естествена културна среда го прави особено подходящ за пилотен проект. Датата на провеждане на фестивала съвпада с провеждането Международния есенен панаир 2006, като се изхожда от презумпцията, че за 90% от чуждите гости на панаира HONKY TONK® е позната и утвърдена марка. Избраната дата е близка и с редица други прояви в Пловдив, като Есенния салон на изкуствата, Нощта на музеите и др. В този контекст HONKY TONK® има потенциала да се превърне в спояващото звено между всички бизнес и културни събития, провеждани в Пловдив в този момент и да генерира максимален синергиен ефект. За собствениците на ресторанти, клубове и пиано-барове това означава, че чрез включване във Фестивала НОNKY TONK® те няма да заплащат за живата музика, тяхното заведение ще бъде посетено от много повече клиенти, консумацията ще бъде много по-голяма, нивото на популярност ще бъде повишено и т.н. около Международния есенен панаир в Пловдив в края на м. септември т.г.

Проектът в Пловдив стартира с 10 локации и 15 групи на живо от всички музикални стилове. Посетителите ще участват в него с билет под формата на гривничка с цена 10 лева, с която ще имат достъп във всички локации на фестивала. С включването си в HONKY TONK® Фестивал – с подзаглавие „Нощта на купона” и заведенията, и музикалните групи, и град Пловдив и неговите граждани и гости, ще допринесат за особения стил на живот и забавления в Пловдив, на който всички ще се наслаждават.

Основен медиен партньор на първият HONKY TONK® Фестивал, Пловдив 2006 е групата SBS Broadcasting чрез всички нейни електронни медии, в рамките на националния им обхват. Поддържащи медийни партньори ще бъдат регионалните печатни издания.

Интересна и разнообразна е програмата на Есенните празници на изкуствата. Освен за почитателите на музиката ще има и други интересни случки. Ще има много изложби и литературни четения. Едно литературно пътуване из България на авторите Марсел Байер, Таня Дюкерс, Карен Дуве, Инка Парай, Юлия Шох и на литературния критик Еберхард Фалке е организирано от Гьоте-институт София и Литературния колоквиум Берлин. Срещи и разговори с български издатели, преводачи, писатели и критици ще засилят обмена и ще дадат нови импулси за посредничество в съвременната литература. Ако се интересувате от съвременна немска литература може да заявите присъствието си на литературното четене, което ще се проведе на 20.09.2006, 18:00 ч. в Старинен Пловдив, Балабановата къща.

Сигурно има още какво да прибавя, както е сигурно и че ще пропусна нещо, ако започна да изброявам всичко, което е предвидено да се случи в културният живот на Пловдив през тази есен. Хубаво ще е да отделим малко време и да отидем там, където ще се чувстваме добре-без значение дали ще е някоя изложбена, концетрна или театрална изява, защото ако “двама са малко”, то трима не са никак много.


Източник: Мариана Атанасова

Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
Турбофилмирана лесбийка: Скандал в "Островът на 100-те гривни"
Дяволският мост в Родопите – символ на конфликт между доброто и з...
Доскорошен кмет използва новия жокер в днешния "Стани богат", тръ...
Обърнете си внимание: Не се фокусираме, просто "скролваме", а тов...
Водещи на bTV се изпокараха в ефир
10 години се носят на вихъра на любовта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).