ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Античният театър - традиционната арена на фестивалите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:34 / 02.09.2006Коментари (3)3416
©
Като приятно напомняне за есента, на първи септември в Пловдив се открива Есененният фестивал на изкуствата. Градът ни притежава необходимата атмосфера и културно-исторически заряд, но не само това е достатъчно, за да бъдат подобни събития възможни. Традиционна арена на фестивала е Античният театър, който наскоро беше ремонтиран / интересно защо за поддържането и реставрацията на голяма част от забележителностите в Пловдив е необходим конкретен повод? / . Освен в Старият град атмосферата на едно от най-чаканите културни събития ще може да се почувства почти навсякъде-улиците ще прелеят от хора, ще срещаме познати и очаквани лица, ще бъде шумно, весело и празнично. Ще се случи нещо, което може да се почуства само тук. Учудващо е как за поредна година община и спонсори работят в синхрон, чиито резултат е Есенният фестивал на изкуствата. Миналогодишното издание на фестивала беше толкова добро, че няма как да не си пожелаем това да се случи пак и ако може по-често.

През последните няколко години Пловдив е домакин на събития, станали вече традиционни / Фестивалът на старата градска песен “Нежни чувства”, Дните на литературата и книгата“Пловдив чете”, Вердиевите вечери и други/.

Толкова ли е трудно да разчупим шаблона? Леко банален пример за възможното е случващото се в Каварна. Разбира се, няма как да сравним Пловдив с Каварна или обратното по простата причина, че инфраструктурните проблеми на двата града са коренно различни. Но докато Каварна излиза от традициите, Пловдив залага на сигурно. Хубавите и необходими неща като Есенният фестивал на изкуствата се случват през определен период от време, така че публиката е научена да ги очаква…търпеливо. Имаме страхотна база, за разлика от Каварна разполагаме с повече от един стадон, но си нямаме кмет като Цонко Цонев. Сътрудничеството на община Каварна с някои от големите музикални агенции в София е двустранно-печелят и едните, и другите. Какво пречи това да се случи и в Пловдив? Трябва ли да чакаме септември, за да си спомним и за да припомним, че сме културната столица на България? Обикновенно, в навечерието на подобни събития е нормално да направим някаква равносметка, тържествено обещаваме през следващата година да сме по-инициативни, да направим повече от направеното до сега. До някъде се получава, имайки предвид все по-интересните събития, които са предвидени да се случат през този месец. На пети септември ансамбъл „Българе” ще постави началото на „Есенен салон на изкуствата”.Програмата продължава с театралния фестивал „Сцена на Кръстопът”, който се открива на 10-ти септември. В рамките на Есенния фестивал са и Международният куклено - театрален фестивал“Двама са малко – трима са много”. Организатори са Държавен Куклен театър –Пловдиов, Министерство на културата и Община Пловдив, отдел Култура. Това е 15-ото издание на фестивала. На него се представят български и чужди куклено-театрални формации със спектакли в които участват не повече от трима актьори. Фестивалът има конкурсен характер. Наред с официалното има и детско жури, което дава своя награда.

През 2005г. беше и първото издание на Международният джаз фестивал, който през тази година обещава още по-класна програма и интересни участници. На 29.09.2006г. на Античният театър е концертът на Били Кобъм, едно от най-провокативните имена в световния джаз. Ще чуем и ще видим още традиционни имена от родните джаз среди. Естественото продължение музикалната “гълчава” ще продължи и с Фестивалът HONKY TONK®. Партньорите по проекта планират първото му издание в България да стане на 28 септември 2006 г. в град Пловдив като град, чиято естествена културна среда го прави особено подходящ за пилотен проект. Датата на провеждане на фестивала съвпада с провеждането Международния есенен панаир 2006, като се изхожда от презумпцията, че за 90% от чуждите гости на панаира HONKY TONK® е позната и утвърдена марка. Избраната дата е близка и с редица други прояви в Пловдив, като Есенния салон на изкуствата, Нощта на музеите и др. В този контекст HONKY TONK® има потенциала да се превърне в спояващото звено между всички бизнес и културни събития, провеждани в Пловдив в този момент и да генерира максимален синергиен ефект. За собствениците на ресторанти, клубове и пиано-барове това означава, че чрез включване във Фестивала НОNKY TONK® те няма да заплащат за живата музика, тяхното заведение ще бъде посетено от много повече клиенти, консумацията ще бъде много по-голяма, нивото на популярност ще бъде повишено и т.н. около Международния есенен панаир в Пловдив в края на м. септември т.г.

Проектът в Пловдив стартира с 10 локации и 15 групи на живо от всички музикални стилове. Посетителите ще участват в него с билет под формата на гривничка с цена 10 лева, с която ще имат достъп във всички локации на фестивала. С включването си в HONKY TONK® Фестивал – с подзаглавие „Нощта на купона” и заведенията, и музикалните групи, и град Пловдив и неговите граждани и гости, ще допринесат за особения стил на живот и забавления в Пловдив, на който всички ще се наслаждават.

Основен медиен партньор на първият HONKY TONK® Фестивал, Пловдив 2006 е групата SBS Broadcasting чрез всички нейни електронни медии, в рамките на националния им обхват. Поддържащи медийни партньори ще бъдат регионалните печатни издания.

Интересна и разнообразна е програмата на Есенните празници на изкуствата. Освен за почитателите на музиката ще има и други интересни случки. Ще има много изложби и литературни четения. Едно литературно пътуване из България на авторите Марсел Байер, Таня Дюкерс, Карен Дуве, Инка Парай, Юлия Шох и на литературния критик Еберхард Фалке е организирано от Гьоте-институт София и Литературния колоквиум Берлин. Срещи и разговори с български издатели, преводачи, писатели и критици ще засилят обмена и ще дадат нови импулси за посредничество в съвременната литература. Ако се интересувате от съвременна немска литература може да заявите присъствието си на литературното четене, което ще се проведе на 20.09.2006, 18:00 ч. в Старинен Пловдив, Балабановата къща.

Сигурно има още какво да прибавя, както е сигурно и че ще пропусна нещо, ако започна да изброявам всичко, което е предвидено да се случи в културният живот на Пловдив през тази есен. Хубаво ще е да отделим малко време и да отидем там, където ще се чувстваме добре-без значение дали ще е някоя изложбена, концетрна или театрална изява, защото ако “двама са малко”, то трима не са никак много.


Източник: Мариана Атанасова







Зареждане! Моля, изчакайте ...
patriot
на 06.09.2006 г.
0
 
 
Forummasteri, sled poseshtenieto mi na koncerta na ansambul,,Bulgare'' snoshti, ostanah bezkraino iznenadan ot 1.loshata organizacia na subitieto/ako moze da se nareche takova/,kato se zapochne ot lipsata na mesta za parkirane v blizost do Antichnia teatur i posledvalia haos ot loshata organizacia na obshtinskite sluzbi, za regulirane na masovia potok ot avtomobili v podstupite na Staria grad.2.Izkliuchitelno losha ta organizacia po namiraneto na mesta ot zakupilite bileti za spektakula/ceni ot 20lv./ineveroiatnia haos predi zapochvane na koncerta. Do tuk s organizaciata na subitieto!A sega za samoto nego!Tozi ansambul moze mnogo poveche, taka kakto go pokaza na kolednia si koncert v Panaira, a tova koeto sega vidiaha horata, e meko kazano, edna repeticia za ekshun-serial na holivudski ne osobeno kachestven film.Mnogo nerealistichno be iztulkuvana/dori parodiino/ istoriata na sled osvobozdenska Bulgaria.Bulgarskia voinik prez tezi GEROICHNI godini e bil vinagi izriaden s visoka chest, smelost i disciplina,atova korto ni podnesoha na podiuma na Antichnia teatur tezi tanciori i to na fona na edin istinski Bulgarski himn - voenen marsh,,SHUMI MARITZA...'' e podigravka s chesta na hiliadite voinici ostavili kostite si po boinite poleta za Svobodata na Maika Bulgaria.I ne na posledno miasto, tozi parodien spektakul se prevurna ne v praznik na izkustvoto, a v predizboren miting na kanditat-prezidenti!
Aнонимен
на 02.09.2006 г.
0
 
 
Май нашия е извънземен. Като гледаме какви ги снася май не е от планетата Земя.Да вземат да го изстрелят с ракета в космоса, а, кво ша кажете, готино нали?
Aнонимен
на 02.09.2006 г.
0
 
 
Намало как да се сравни Пловдив с Каварна? Има ! Кмет! Техния да не е извънземен я ? Всичко е въпрос на желание и разумно разходване на общинските пари. Нашия като е смотльо и крадльо никой не ни е крив.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Да помогнем! Внук на "жълто-черна" легенда се бори с тежка болест
Първа лига, сезон 2024/2025
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (367) 54%
Не (246) 36%
Не мога да преценя (62) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: