ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Атмосферата на фестивала "Гледай Ти" е по пловдивски топла, даже гореща
Автор: Ивет Калчишкова 07:08 / 12.06.2024Коментари (0)2612
© Facebook
Интервю в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Здравка Христозова - актриса и мениджър на театър “Хенд". Поводът да я потърсим театралния младежки фестивал "Гледай Ти".

Здравейте, г-жо Христозова. Разкажете ни, каква е всъщност идеята на фестивала "Гледай Ти“ и колко време ще продължи? 

Фестивалът "Гледай Ти“ се провежда за втора поредна година. Миналата година мина успешно. Надявам се, догодина да се превърне в традиционно ежегодно събитие. Той събира всички театрални школи на територията на град Пловдив с ученици над 12-годишна възраст.

Целта му е да ги покани да споделят твоя опит, твоите постижения, своите мечти, да се запознаят един с друг, да видят това, което правят другите, да покажат себе си. От другата страна, цели и да привлече и общественото внимание към труда и таланта на тези младежи, както и на техните педагози. Искрено се надявам, както и миналата година, тази година още по-успешно да привлечем публика, която е любопитна дали и къде да запише своето дете.

Самите тинейджъри също да разберат къде да се запишат, за да учат актьорско. Публиката също да се вдъхнови от енергията, ентусиазма и таланта, с което младежите играят и цялата отдаденост, която имат към това изкуство. Искаме да направим един празник както и за тях самите, така и за цялото културно общество на град Пловдив, защото си мисля, че го заслужават.

Колко са всъщност участниците тази година във фестивала? Миналата година, когато започнахме да го правим предполагахме, че ще има 2-3-4 театрални школи, оставахме изненадани и те се оказаха 11 по наши сметки и информация. В този ред на мисли призовавам всяка една школа, за която може би ние не знаем или пък е нова, нека да се обърне към нас, добре дошли са и те.

Тази година школите са 9, които се представят. Сред тях са две представления от НГ "Сценични и екранни изкуства", и школата по актьорско майсторство ZiZi ART, Театрална школа "Любен Гройс“, школата на "Театъра Апарт", нашата школа "Червени носове“ към театър "Хенд“ и още куп други, не мога да ги изговоря всичките. Просто трябва да видите програмата и да ги гледате наистина.

Фестивалът има до някакъв степен конкурсен характер, има награда накрая. Младите хора идват ли мотивирани да спечелят или по-скоро всички са така добре настроени за купона, за веселието, за преживяването, а не толкова за наградата?

Награда е доста изненадваща и е по-скоро вдъхновяваща. Цялата атмосфера, която се създава е наистина празнична. Трябва да ви кажа, че тези хора са толкова сериозни, от една страна, в това, което правят, от друга страна, изключително приятелски настроени, изключително подкрепящи един друг. Забавно е, смешно е понякога, как да кажем, съвсем по младежки те се сприятелиха миналата година, тази година вече нямат търпение да се видят, тъй като през годината всички те са много заети.

Така се създава една общност, която в крайна сметка в бъдеще това ще бъдат нашите бъдещи колеги актьори, артисти или пък друг вид някакви таланти. За нас е много важно, че те са заедно, че говорят, че си споделят проблемите, щастията и нещастията, постиженията както казах. Много е хубаво. Атмосферата е наистина е така типично по пловдивски топла, даже върви към гореща. Каквото е времето навън, такива са и емоциите у участниците.

С голямо удоволствие мога да кажа и с голяма благодарност към хората, които подкрепят този фестивал и които застанаха зад тази кауза – това са Драматичният театър в Пловдив и Кукления театър. За първи път решихме заедно с колегите решихме да подарим, като награда възможност на най-обещаващата постановка в репертоара, който изгледаме, тя ще има възможност да бъде осъществена на камерна сцена на Драматичния театър Пловдив в сезон 2024-2025.

Наградата се връчва след гласуване от публиката. То е онлайн. Всеки, който дойде да гледа спектакъл от програмата, може да намери и начина, по който се гласува. Аз пожелавам успех на всички, но пак казвам, няма състезателен характер, а по-скоро съвсем приятно и насърчително.

Самите участници по този начин се отнасят към тази награда, наистина да преценят и заедно да решат кой най-много има какво да покаже, има нужда от място, има нужда от повече публика. Освен наградата има и статуетка, която ще бъде връчена. 



Искате да кажете, че самите школи могат да гласуват едни за други? 

Точно така. Публиката и тъй като първите два фестивални дни са на затворени врати, т.е. школите играят една пред друга – тогава външна публика не се допуска, освен единици хора, които нямат възможност по никое друго време да дойдат, школите играят една за друга. Самите участници, самите тинейджъри, няма да ги нарича деца, защото не са, ще гласуват за този, който сметнат за най-подходящ и за най-заслужаващ. А във втората част на фестивала, която е между 10-и и 14-ти, вече каним цял Пловдив или поне 80 човека всяка вечер, тъй като толкова е капацитетът на нашата зала, да посетят постановките и да преценят коя заслужава, те също ще могат да гласуват.

Страхотно! На 24 май ви отличиха за млад творец с Почетна значка "Пловдив“ точно като мениджър и актриса в театър "Хенд“. Как приемате тази награда? Носи ли ви тя по-голяма отговорност за работата?

Огромна отговорност! Аз бях много изненадана, защото, когато човек си върши работата, не обръща внимание на това какво се случва покрай него и наистина бях много изненадана. Не очаквах. Ужасно съм благодарна. Голяма гордост е, и както казахте и вие, определено голяма отговорност. Част от тази награда се дължи именно на организацията на миналогодишния фестивал. Така че това ми сложи на раменете голяма тежест и отговорност и на следващата година да го направим още по-добре, по-следващата още по-добре, и да продължавам да развивам както театъра, така и себе си.

Много е вълнуващо. Вкъщи си има специално място наградата. Още двама човека от театър "Хенд“, които са двама възпитаници на школата също получиха такива значки за различни свои постижения и таланти. Страшно съм благодарна за вниманието и за честта.

Пожелаваме Ви още много творческо вдъхновение, успешни проекти и един много успешен фестивал, една много успешна фестивална седмица с позитивни емоции. 

Очаквам всички пловдивчани, гости на града, всички колеги, също така актьори ще бъдат приятно изненадани и много мотивирани. Много добре действат тези младежи и на актьорите, тъй като им припомнят малко позабравени емоции и вълнения. Фестивалът е отворен за цялата пловдивска публика и ви чакаме с нетърпение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: