Стотици туристи ежедневно са в шекспирова дилема дали да хапнат вкусен, побългарен дюнер, или да заложат на семпла салата.
Екипът ни подходи с любопитство към хранителния шедьовър и потърси собственичката на бистрото - Ивелина Чавдарова.
Тя ни разказа, че преди около 5 години е купила заведението от друг човек и е била твърдо решена да смени концепцията на менюто.
"Искаше ми да направя нещо различно. Навсякъде се продават обикновени питки с кебапчета. Прецених, че мога да взема пърленки и ги приготвям на скарата. Тя предразполага да стане като сандвич. С времето започнах експериментирам да слагам лютеничка, домат, краставички, кебапчетата и пържени картофки. Слагам отгоре и чеснов сос.
Всичко дойде натурално, защото хората сами ме питаха може ли да сложа това и онова в пърленката и го припознаха като дюнер. "
Тя уточни, че е далеч от мисълта, че това е дюнер или гирос.
"Хората идваха и питаха:"Тук ли продавате "бачковския дюнер" и с времето започнах да го предлагам по този начин."
По думите й интересът към него не спира, а даже се засилва.
"Редят се на опашка, за да хапнат. Много младежи около 25 години идват специално от Пловдив, Асеновград и Стара Загора."
Собственичката разказа още, че "бачковският дюнер" изглежда изключително екстравагантно за чужденците.
"Когато им слагам лютеница, им казвам, че е домашен кетчуп. Те са много впечатлени и най-вече удивени от визията му.
Тя се пошегува, че хората знаят заведението без главоболие.
"Който яде кебапчета, не пие хапчета", каза Чавдарова при края на нашия разговор.