ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
“Балкански експрес" пристигна в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:03 / 04.07.2010Коментари (4)6135
© БНТ
Специален влак, наречен "Балкански експрес", ще обиколи 9 държави от региона по проект на обществената турска телевизия ТРТ.

Турските журналисти ще правят преки включвания от всяко място, на което експресът спира и така ще представят културните и исторически забележителности на отделните държави. Първата спирка на влака у нас е Пловдив, от където ще е и първото българско пряко предаване.

Едно 50-дневно пътуване с влак, което ще търси какво свързва балканските народи - това е идеята на предаването "Балкански експрес" на турската телевизия. В 37 преки включвания водещите ще покажат историческите забележителности, местната култура и съвременния облик на най-големите балкански градове.

Йълдъръм Ескиджи - продуцент на предаването "Балкански експрес" - "Идеята ни е да се видят добрите взаимоотношения между балканските народи, ще покажем и историческите места и културното ни наследство. И така се надяваме, че ще преодолеем различията и ще погледем заедно към бъдещето на целия балкански регион."

От ТРТ са убедени, че проектът им ще помогне за изчезването на различията между балканските народи.

Мехмет Башар - водещ на предаването "Балкански експрес" - "Балканските народи сме близки, имаме много общо помежду си. Точно това е целта на проекта - да изгради мостове на приятелството между балканските народи и да си помогнем да преодолеем различията, като си спомним това, което ни свързва."

Гост на първото българско предаване "Балкански експрес" ще е областният управител на Пловдив Иван Тотев. Водещите на предаването ще покажат и много от туристическите забележителности - Старият град, Джумаята, тепетата.

Букет Гюлер - водещ на предаването "Балкански експрес" - "Историческо и съвременно се преплитат тук по уникален начин..."

След Пловдив, балканският експрес заминава за София и Русе. От там композицията тръгва към Румъния, а след това ще потегли за Сърбия, Унгария, Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово, Македония и Гърция. Влакът ще се върне обратно в Анкара на 20 август.

Източник: БНТ








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Потребителят РЕЗОН добре се кланя на турците като пренебрегва историята и историческите факти за Османската империя. Е , такива пренаписвания на историята има напоследък, че се изненадвам, че според РЕЗОН сме били поробени от витини, лидийци, хети, мидийци, фригийци, арменци, сирийци и дявол знае кой още.При такава липса на национално самочувствие , не е чудно че сме били роби цели пет века.
-1
 
 
Инциативата е много добра! И в тази проява е добре да участват видеооператори и режисьори от всички балкански страни. Не бива заради някаква политическа ангажираност и омраза да подминаваме с лека ръка хубавото. Турският народ по произход е нещо силно смесено: в основата си е от балкански произход, преселили се от нас през пролива там - известните витини, лидийци, хети, мидийци, фригийци и т.н. По-малката част са арменци и сирийци. Да ме прощава колегата преди мене за измишльотините му относно произхода им от Индустан. Голямата ни разлика на нашия народ от техния е вярата и езикът. В останалите неща и те са хора като нас. А за греховете на политици и държавници не бива ние да носим последствията.
0
 
 
Турският народ никога не е бил балкански народ, неговият произход е от Индустан и се е озовал тук като поробител. Не само , че не е допринесъл за някакво обогатяване на културата в Балканския полуостров , а даже е бил изключително много вреден със систематичното унищожаване на културното ни наследство и то до такава степен , че когато в Европа е и мало Ренесанс и след това прогрес и развитие на науките , тук е било турцизиране и затъпяване цели 500 години. Не ми се вярва турската телевизия ТРТ в предаването си да признае вината на Турция за икономическата и културна изостаналост на Балканския полуостров в сравнение със Западна Европа. А като няма да признаят , за какъв дявол ни е тяхната инициатива ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: