Бананите могат да бъдат коварни, не ги комбинирайте с тези продукти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
23:00 / 10.10.2023
4509
Бананите са сред най-популярните и предпочитани плодове. Те са сладки, ароматни и засищащи. Зареждат ни с енергия и имат страхотни кулинарни качества. Неслучайно рецептите за десерти с банани са толкова много.

Кой би устоял на бананова торта, бананови бисквити или бананов крем! Истинска наслада за небцето и сетивата. И макар бананите да са широко използвани в здравословното хранене като например под формата на бананови палачинки или бананов хляб, то оказва се, понякога консумацията им може да не е толкова добра идея. Бананите стават трудни за усвояване от тялото за хора с чувствителен стомах, ако се комбинират с други съставки.

Някои храни не се комбинират добре с банани поради различни причини, включително потенциални проблеми със здравето и затруднения в храносмилането.

Това не означава, че трябва изцяло да избягвате комбинирането на банани с други храни, но е важно да бъдете внимателни и да наблюдавате реакцията на вашия организъм. Различните хора могат да реагират по различен начин на комбинации от храни, и това може да зависи от индивидуалната им чувствителност и храносмилателна система. 

Ето някои от храните, които е добре да избягвате да комбинирате с банани и защо:

Млечни продукти и банани

Когато комбинирате пресни банани с млечни продукти като мляко, йогурт или сирене, може да се появят някои неразположения, например трудно храносмилане. Това се дължи на съдържанието на танини в бананите, които могат да субстанции в стомаха, което може да доведе до усещане за тежест.

Цитрусови плодове с банани

Комбинирането на банани с цитрусови плодове като портокали или грейпфрут може да доведе до газове и дигестивни раздразнения. Това се дължи на високото съдържание на аскорбинова киселина в цитрусовите плодове, която може да реагира с бананите и да причини газове и дискомфорт.

Газирани напитки с банани

Консумацията на банани след газирани напитки може да доведе до излишна газообразуване и стомашни неразположения. Газираните напитки съдържат въглероден диоксид, който може да стимулира образуването на газове в стомаха, а комбинирането им с банани може да усили този ефект.

Готвени храни с банани

При приготвянето на ястия, в които бананите се използват като съставка, трябва да бъдете внимателни с комбинациите. Например, комбинирането на банани с подправки като ким и чесън може да доведе до повишено образуване на газове, тежест в стомаха или болка.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ендокринолог: Дългият сън в детската градина води до ранно затлъс...
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Д-р Ива Гаврилова: Тенът не е на мода
Адвокат от Пловдив: Анализите му са на ниво 5-6 клас от Спортното...
Рафи Бохосян за баща си: Отне ми време да разбера, че тази болка ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).