ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Басмати или жасмин, кой ориз е за предпочитане? | ||||||
| ||||||
И докато на времето нашите баби са приготвяли всичките си ястия с бял перлен ориз, днес имаме възможност да избираме между Арборио, императорски, Жасмин, Басмати и какъв ли още не! Ето защо днес ще обърнем по-специално внимание на два сорта - Жасмин и Басмати. Каква е разликата между Жасмин и Басмати? Оризът басмати е изминал дълъг път преди да се озове на българската трапеза. Всъщност, той произлиза от подножието на Хималаите, в северна Индия и Пакистан. Характерните климатични особености на региона му придават специфичен вкус и аромат и са му донесли прозвището “кралят на оризите". Това е дългозърнест вид ориз, често употребяван в индийската, близкоизточната и персийската кухня. По-характерно за приготвянето му е, че трябва да бъде киснат във вода поне 30 минути преди варене. Това позволява зърната да абсорбират вода и да се сварят равномерно, без да се чупят. От друга страна, Жасмин също е вид висококачествен дългозърнест ориз, но зърната му са по-къси от тези на Басмати. Отглежда се само в определени райони на Азия и най-често се използва за традиционните тайландски специалитети, пише actualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявиха официално колко е населението на България
15:39 / 27.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
12:59 / 27.11.2024
Златна 2025 година за пет зодии
14:55 / 27.11.2024
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Тя се завърна
16:52 / 27.11.2024
Няма да ни се размине, НИМХ потвърди официално прогнозата
10:35 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета