ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Басмати или жасмин, кой ориз е за предпочитане? | ||||||
| ||||||
И докато на времето нашите баби са приготвяли всичките си ястия с бял перлен ориз, днес имаме възможност да избираме между Арборио, императорски, Жасмин, Басмати и какъв ли още не! Ето защо днес ще обърнем по-специално внимание на два сорта - Жасмин и Басмати. Каква е разликата между Жасмин и Басмати? Оризът басмати е изминал дълъг път преди да се озове на българската трапеза. Всъщност, той произлиза от подножието на Хималаите, в северна Индия и Пакистан. Характерните климатични особености на региона му придават специфичен вкус и аромат и са му донесли прозвището “кралят на оризите". Това е дългозърнест вид ориз, често употребяван в индийската, близкоизточната и персийската кухня. По-характерно за приготвянето му е, че трябва да бъде киснат във вода поне 30 минути преди варене. Това позволява зърната да абсорбират вода и да се сварят равномерно, без да се чупят. От друга страна, Жасмин също е вид висококачествен дългозърнест ориз, но зърната му са по-къси от тези на Басмати. Отглежда се само в определени райони на Азия и най-често се използва за традиционните тайландски специалитети, пише actualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Банка ДСК с официално изявление
15:00 / 08.11.2024
Проф. Рачев: На 10 ноември всичко свършва
09:13 / 08.11.2024
Деян Донков с нова мацка
21:00 / 07.11.2024
На колко градуса да е климатикът през зимата?
08:49 / 08.11.2024
Недялко Йорданов: Това би било международен резил за България
08:52 / 07.11.2024
Обявиха бедствено положение на 20 км от Пловдив!
13:43 / 07.11.2024
Пловдивчанка: Обругаването му ще струва на онези отпред прескъпо
08:00 / 08.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета