Бирата съществува отпреди 10 000 години, учени намери доказателство
Археолозите са открили доказателства за оризова бира, датираща отпреди около 10 хиляди години на място в Източен Китай, предоставяйки допълнителна представа за произхода на алкохолните напитки в Азия.
Откритието в археологическия обект Shangshan в китайската провинция Шангшан разкрива културния и екологичен контекст на практиката на ферментация на ориз в региона, както и по-широкото развитие на ранното земеделие в Азия.
В изследването, учените са открили дванадесет керамични парчета от ранната фаза на обекта Shangshan, датиращи от преди около 10 000 години, пише The Independent, цитиран от Dnes.bg.
“Тези парчета бяха свързани с различни типове съдове, включително такива за ферментация, сервиране, съхранение, готвене и обработка“, каза съавторът на изследването от Китайския провинциален институт за културни реликви и археология на Шангшан.
Изследователите анализираха остатъци от вътрешните повърхности на керамиката, както и керамичната глина и седиментите в заобикалящата ги среда. Те се съсредоточиха по-специално върху идентифицирането на източника на малки растителни фосилни останки, гранули от нишесте и гъби в тези проби, разкривайки прозрения за употребата на керамиката и методите за обработка на храните, използвани от древните хора от онова време.
“Тези доказателства показват, че оризът е бил основен растителен ресурс за хората от Шангшан“, каза д-р Лепинг, ръководител на изследването.
Археолозите открили също, че оризовите люспи и листата са били използвани в производството на керамика, което демонстрира неразделната роля на ориза в древната китайска култура.
По време на изследването учените отбелязват, че гранулите нишесте показват признаци на разграждане и желатиниране от ензими, процеси, характерни за ферментацията. Те също откриха плесени и клетки от дрожди, някои от които обикновено се използват като закваски в традиционните методи за пивоварство.
Тези останки от гъби, според учените, показват етапи на развитие, типични за ферментацията. Установено е, че гъбичните остатъци са особено в по-високи концентрации в кълбовидни буркани в сравнение с други различни видове керамични съдове, открити на мястото.
Това предполага, че типовете съдове, използвани от древната култура, са били тясно свързани със специфични функции и кълбовидните буркани може да са били нарочно произведени за ферментация на алкохол.
Изследователите също анализираха утайки от мястото като контролни проби, за които беше установено, че съдържат значително по-малко остатъци от нишесте и гъбички, отколкото остатъците от керамика.
Като цяло тези открития потвърждават, че остатъците от керамика са пряко свързани с ферментационните дейности.
Изследването подчертава появата на пивоварната технология в ранната култура Шаншан като тясно свързана с опитомяването на ориза и топлия и влажен климат на периода.
“Тези алкохолни напитки вероятно са изиграли ключова роля в церемониалните пиршества, подчертавайки тяхното ритуално значение като потенциална движеща сила зад засиленото използване и широко разпространеното отглеждане на ориз в неолитния Китай“, каза един от учените.