© | | Два пъти седмично ядене на чесън намалява риска от рак на белите дробове почти наполовина - 44%, доказаха китайски специалисти, цитирани от "Дейли мейл".Чесънът помага и на пушачи - при тях рискът намалява с 30%.
При поставяне на диагноза рак на белите дробове шансът човек да оживее е много малък. Под един човек на всеки десет с тази диагноза живее повече от 5 години, след като е бил диагностициран с това заболяване.
По време на изследване сътрудници на Центъра за контрол и предотвратяване на заболяванията в провинция Цзянсу са сравнили 1424 пациенти с рак на белите дробове и 4500 здрави хора. Установен е еднозначен положителен ефект от консумацията на пресен чесън. Учените не знаят дали той ще запази полезните си свойства и след термична обработка.
Предишни изследвания са показали, че ключовата съставка в чесъна - алицин,се освобождава, ако той се смачка или нареже. Съединението е полезно срещу възпаления, действа като антиоксидант, намалява степента на увреждания от свободните радикали. Затова чесънът се смята за отлично средство срещу простудни болести, болнични супербактерии и дори срещу малария.
Учени от университета на Южна Австралия от своя страна са установили, че чесънът намалява вероятността от рак на червата почти с една трета.
Източник: в. "24 часа" |