ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Д-р Георева: Един може да напълнее от 1400 калории на ден, а друг да стане кльощав от 2400 калории на ден
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:50 / 16.08.2024Коментари (2)25288
©
"Празните калории дават празни надежди.Те отнемат от енергията ни", смята д-р Тихомира Георева от Пловдив.

Д-р Георева, вярно ли е, че отслабването е въпрос само на съотношение между приети и изразходвани калории?

Отговорът ми е категорично не! Теорията за баланса между приети и изразходвани калории е твърде измамно опростяване на начина, по който тялото използва енергията. Това е злонамерен маркетингов похват, използван, за да се рекламират нездравословни и вредни храни.

ИТМ (Индекс на телесната маса) представлява отношението на телесното тегло (кг) към ръста (m2). Но има известни недостатъци, а именно не оценява разпределението на мастната тъкан и не може да отчете разликата между мастната и мускулната телесна маса.

Метаболитният статус на хората с еднакъв ИТМ е различен и сред тези с наднормено тегло и затлъстяване могат да се разграничат рисково затлъстели и метаболитно здрави затлъстели, а сред тези с нормално тегло - здрави и метаболитно затлъстели с нормално тегло. Хората с наднормено тегло и граничен ИТМ около 30 също следва да бъдат оценени и лекувани според статуса им. 

Калорията е количеството енергия, необходимо да повиши температурата на 1кг вода с 1 градус. Тя е просто енергия. В храната, която все още не е изгорена или изядена, тя е потенциална енергия.

Извън лабораторията тази потенциална енергия или калория има нищожна връзка с експеримента с изгаряне на храната.

В истинския живот калориите са предмет на милиони променливи величини, тъй като всеки човек има уникален строеж и биохимия на тялото, калорията за вас няма да бъде същото нещо като за някой друг.

Това, което наистина има значение много повече, отколкото броя на "теоретичните" калории, които вие приемате или не, е как изгаряте храната или как разпределяте получената енергия.

В действителния живот в човешкото тяло тъй наречената калория е само енергиен потенциал и е възможно човек да напълнее от 1400 калории на ден, точно както би могъл да напълнее и от 2400 калории дневно. Освен това е възможно да стане кльощав от 1400 калории или от 2400 калории на ден. И всичко зависи от това, което тялото прави с приетата потенциална енергия. Ако изгаря тези калории за енергия, чудесно. Ако ги натрупва под формата на мазнини, те си остават на ханша, дупето или корема, чакайки да бъдат използвани.

Мисълта, че 2000 калории за вас е същото като за мен е абсурдна, затова се учудваме на някои хора, които ядат много и не качват, от други, които качват само от домати.

Защо не харесвам индекса на телесна маса за контрол на теглото, а се стремя към обиколката в сантиметри, тъй като може теглото ви да изглежда нормално, но да нямате здравословен строеж на тялото, например може да имате твърде много мазнини на корема, дори останалата част на тялото да изглежда нормална. Или може да имате здравословно разпределение на теглото, дори ако сте над "нормалните" граници в таблицата за индекс на телесна маса.

Човешкото тяло е съвкупност от милиони свързани помежду си химични процеси и всеки един от тях би могъл да окаже въздействие върху случващото се с приетата храна и изразходваната енергия и по какъв начин това е свързано с мускулните влакна, които създаваме или губим и с мастните клетки, които увеличаваме или намаляваме. 

Да кажем, че трябва да изгорите онези теоретични 100 калории. Ако метаболизмът ви е в състояние на дисфункция, силата на изгаряне се стопира. Това е като да не разполагате с ключа за колата. Ще бъде толкова трудно да бъдат изгорени калориите, колкото да бутате колата по нанагорнище с дръпната ръчна спирачка. Но ако имате ключа, зареден с питателна храна, тогава изгарянето на 100 калории е лесно. Просто завъртате ключа и тръгвате.

Не казвам, че някой с бърз метаболизъм може да приема редовно по 8000 калории на ден, освен ако не е плувец на олимпийските игри. Важно е да поддържате постоянно вашия метаболитен огън в случай, че някоя мелба ви падне пред очите. 

Това, което наистина показва какво ще стане с тялото ви, когато приемете храна, изобщо не са калориите, а скоростта на изгаряне или метаболизмът ви. И той определя какво ще стане с храната, която ядете - ще я изгори ли, ще я използва за изграждане на тялото, ще я съхрани в черния дроб като гликоген за бърз енергиен източник или ще я натрупа под формата на мазнини в паласки по ханша, корема или бедрата. 

Какво влияе на скоростта на изгаряне?

Скоростта на изгаряне се влияе от толкова много различни неща, които нямат нищо общо с броя на калориите.

Дали сте спали добре снощи? Дали са минали 4 дни, без да ходите по голяма нужда? Дали сте дехидратирани? Дали сте ставали от стола си през последните 7 часа?

Всички тези условия влияят на това как използвате калориите. Освен това има връзка между съдържанието на хранителни вещества и вида на храната, кога и как я ядете, както и вашето ниво на стрес, активността ви и строежа на тялото ви или съотношението на мускули и мазнини. Няма как това да се изрази с число.

Не се тревожете за калориите - вместо това обмисляйте внимателно каква храна избирате.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: