
ЗАРЕЖДАНЕ...
Д-р Щонова: Никога, абсолютно никога не мийте сурово пилешко месо под течаща вода | ||||||
| ||||||
Кухнята - сърцето на дома, място на уют, топлина и споделените мигове. Но зад тази позната картина понякога се крие невидима заплаха. Все повече изследвания показват, че именно в кухнята - не в болницата … не на улицата ... се крият сериозни рискове за здравето ни. Фекални бактерии, кръстосано замърсяване, заразено месо ... Това не са просто думи от научни статии, а реални опасности, които могат да доведат до тежки хранителни отравяния, особено при деца, възрастни и хора с отслабен имунитет. Именно затова е време да погледнем кухнята не само като място за готвене, а и като зона, в която навиците ни могат да спасяват или застрашават живот. Нека прегледаме заедно 5 факта: 1. Кухнята ви може да е по-мръсна от тоалетната Изследване на Университета в Аризона установява, че кухненските гъби, кърпи, канализацията на мивката и плотовете съдържат повече фекални бактерии, отколкото ръба на тоалетната чиния. Гъбите за миене на съдове са особено опасни, защото задържат влага и хранителни остатъци, което ги прави идеална среда за размножаване на бактерии като E. coli и Salmonella. Проучване, публикувано в списание Scientific Reports, установява, че кухненските гъби могат да съдържат до 362 различни вида бактерии, включително потенциално патогенни като Escherichia coli и Salmonella. Това количество е значително по-голямо от броя на бактериите, открити върху тоалетни чинии. Освен това, Националната санитарна фондация (NSF) установява, че 77% от изследваните кухненски гъби или кърпи съдържат колиформни бактерии, докато само 5% от тоалетните седалки показват наличие на такива бактерии. 2. Почти всяко пилешко месо в магазина е замърсено Според изследване на Министерството на земеделието на САЩ (USDA), почти 97% от суровото пилешко месо, предлагано в супермаркетите, е замърсено с болестотворни бактерии, включително Salmonella и Campylobacter, които могат да причинят тежки стомашно-чревни инфекции. 3. Миенето на сурово пиле разпространява бактерии в цялата кухня Изследвания на британската Агенция по стандарти за храните (FSA) показват, че пръските от измиване на сурово пиле могат да разпространят бактерии до един метър от мивката. Това означава, че бактериите могат да попаднат върху плотове, кухненски съдове, ръце и дори върху вече приготвена храна, което увеличава риска от хранително отравяне. 4. Антибактериалните препарати не унищожават всички бактерии Проучване, публикувано в Journal of Food Protection, установява, че дори "антибактериалните“ препарати за съдове не винаги премахват всички опасни бактерии от кухненските повърхности. Определени щамове на Salmonella и E. coli могат да оцелеят, ако не се използва достатъчно топлина или механично търкане. 5. Фекално замърсяване в 92% от пробите с птиче месо Изследване на Университета на Минесота, анализирало над 1000 проби от супермаркети, разкрива, че 92% от птичето месо … и 69% от говеждото и свинското месо … съдържат бактерии, свързани с фекално замърсяване, като E. coli. Това означава, че дори "чистото“ на вид месо … може да бъде източник на сериозни инфекции. Ето защо оставям тук 15 стратегии, които биха предотвратили кръстосаното замърсяване в кухнята: 1. Използвайте отделни дъски и ножове. Не режете сурово месо и зеленчуци на една и съща дъска. Най-добре е да имате различни дъски за месо, зеленчуци и готови храни. 2. Мийте ръцете си преди и след работа със сурово месо. Използвайте сапун и топла вода, като търкате ръцете си поне 20 секунди. 3. Не мийте сурово пилешко месо под течаща вода. Това разпръсква бактерии по мивката, плотовете и дрехите. Вместо това, гответе директно. 4. Гответе месото до безопасна вътрешна температура: • Пилешко - 75°C • Говеждо/свинско кайма - 71°C • Цяло телешко/агнешко - 63°C, с 3 минути почивка след готвене 5. Използвайте лимон или лайм при измиване на месо. На Карибите това е традиция ... не само дезинфекцира, но и омекотява месото. 6. Избягвайте докосването на телефона или лицето по време на готвене. Бактериите могат лесно да се прехвърлят върху тях и обратно към вас. 7. Използвайте хартиени кърпи вместо текстилни. Хартиените кърпи са по-хигиенични и за еднократна употреба. 8. Сменяйте кухненската гъба на всеки 5-7 дни. За дезинфекция - намокрете я и я поставете в микровълновата за 1 минута. 9. Дезинфекцирайте плотовете и мивката след работа с месо. Използвайте вода с оцет, разтвор с белина или специални антибактериални препарати. 10. Не оставяйте сготвена храна на стайна температура за повече от 2 часа. Бактериите се размножават най-бързо между 4°C и 60°C. 11. Съхранявайте сурово месо на най-долната полица в хладилника. Така няма опасност да капе върху други храни. 12. Размразявайте месото само в хладилник или студена вода. Не го оставяйте на стайна температура - това насърчава растежа на бактерии. 13. Сменяйте ръкавиците при работа с различни продукти. Ако използвате ръкавици, сменяйте ги след контакт със сурово месо. 14. Почиствайте ръкохватките на шкафове, хладилник и кранове. Те често се пипат с мръсни ръце и са потенциални източници на зараза. 15. Избягвайте консумацията на сурово или недопечено месо. Термичната обработка е най-сигурният начин да елиминирате опасните бактерии. Ами това е ... в неделя от Неделя. С малко внимание и съзнателни избори можем да защитаваме себе си и близките всеки ден. Чистотата не е просто навик ... тя е израз на уважение към живота. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg