Да чоплиш семки се оказва полезно
Ярките венчелистчета на слънчогледите са емблематичен символ на лятото и това е просто допълнителен бонус, че тези големи, весели цветове произвеждат най-добрата храна за мачове, сериали и дълги разговори вечерта пред блока – слънчогледови семки. Интересен факт – слънчогледовите семки всъщност са малки плодове, произведени от голямата, тъмна глава на слънчогледа.
Шепа слънчогледови семки е не само вкусен и засищащ снак, но и питателна опция, пълна с фибри, здравословни мазнини и дори протеини, пише Dnes.bg. Ето всички причини, поради които слънчогледовите семки са отлична, здравословна закуска или добавка към солени и сладки рецепти.
Хранителни стойности на слънчогледовите семки
Слънчогледовите семки са скрити скъпоценни камъни от хранителни вещества. Те съдържат впечатляващи макро- и микроелементи, включително значителни количества протеини, фибри, ненаситени мазнини, витамин Е, желязо, цинк, магнезий, мед, селен, манган и витамини от група В, включително ниацин, пантотенова киселина, витамин В6 и фолат.