Деца изработваха нетрадиционна коледна украса в Стария град

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:30 / 07.12.2013
2910
Вчера в Балабановата къща се организира работилничка за играчки. На гости в Стария град бяха 6 талантливи момичета от Средно специално училище за деца с увреден слух "Проф. д-р Стоян Белинов", гр.Пловдив. Те имаха възможност да се запознаят с няколко различни, интересни и нетрадиционни техники за приготвяне на Коледна украса, включително как да декорират ябълки и цитруси.

По покана на ОИ "Старинен Пловдив", Елена Драмова, Жулиета Георгиева и Стоян Маринов - трима от занаятчиите в Бакалова къща, се присъединиха към отрупаната с материали маса и удивиха гостите със своите занаяти - показаха им как се правят украшения от вълна, как могат да се изработят различни предмети от царевична шума и как се нанизват маниста за бижута. Момичетата получиха не само подаръци, но и покана, да посетят къщата на занаятите на Небет тепе, за да се запознаят на място и в детайли с техниките, които безспорно ги вдъхновиха.

Възпитаниците на ССУДУС " Проф. д-р Стоян Белинов" се срещнаха и с Почетния консул на Република Армения - г-н Ехиязар Узунян, който ги почерпи с лакомства и с пожелание за здраве и щастие им подари по една стъклена елхова играчка, изработка на майстора Иван Станев от новооткритото стъклодувно ателие.

Денят ще остави хубав спомен у всички, които се срещнаха и обединиха усилия. Днес в 11 ч. момичетата ще закачат лично изработените от тях играчки по време на Празника на Светлината и Надеждата. Посадената от ОФ "Пловдив 2019" елхичка ще украсят и дечицата от ЦДГ "Щурче", които специално за случая изработиха био-коледни играчки.

Освен тях, представители на еврейската, турската, украинската и арменската общности в Пловдив, които от векове живеят в мир и сговор в Стария град или в близост до него, днес, на 7-ми декември 2013г. от 11:00 ч. отново ще се съберат на откритото пространство на Лапидариума, за да запалят светлините на живата елха и пламъчетата на свещите.

С надеждата за една още по-изпълнена с взаимност година ще засвирят гайдите на децата от СОУ "Любен Каравелов" и ще зазвучи Камерен хор "Иван Спасов". Децата от еврейската общност ще извършат ритуален танц на светлината пред запалената ХАНУКИЯ и ще разкажат за светлината в юдаизма. Сред участниците ще бъдат и възпитаници на театрална школа "АРЛЕКИН". А поетесата Хюршан Еминова ще ни представи част от своето творчество.

Очакваме и други приятели да се присъединят към инициативата, организирана под патронажа на Почетния консул на Република Армения, с подкрепата на ОИ "Старинен Пловдив", Община Пловдив и ОФ "Пловдив 2019".

Организаторите по традиция ще запалят големите декоративни свещи за 2014 г., а след тях, гостите на празника ще могат да запалят своя свещичка - надежда и да закичат живата елха.


Виж коментарите (0)

Още по темата (201):
21.03.2014 Демонтират ледената пързалка на Центъра
25.01.2014 Отчетоха бум на заемите по време на коледните и новогодишните празници
20.01.2014 Пловдивски ученици разчупиха новогодишна пита по гръцки обичай
17.01.2014 Наградиха авторите на най-атрактивните коледни украси в "Централен"
16.01.2014 Вече демонтират коледната украса в Пловдив
04.01.2014 Магазините опустяха в първите дни на новата година
Още новини от Любопитни новини:
Направо неузнаваем: Никога не сте виждали Геро толкова слаб и рус...
Покупката на ананас или маруля е открита покана за флирт?
Камелия: Чалгата е поведение, а попфолкът не може да бъде изкорен...
Последната кралица в Европа влезе по спешност в болница
Диона отново насочи погледите към себе си, отнесе хейт
Колега на DJ Мартен: Той отнесе много хейт, но от рекламата спече...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).