ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Диета с храни от палеолита е хит в нашето съвремие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:08 / 11.06.2024Коментари (3)4940
©
Палео диетата е план за хранене, базиран на храни, които хората може да са яли по време на палеолита. Епохата на палеолита датира от преди около 2,5 милиона до 10 000 години.

Модерната палео диета включва плодове, зеленчуци, чисто месо, риба, яйца, ядки и семена. Това са храни, които в миналото хората са можели да си набавят чрез лов и събиране. Не включва храни, които са станали по-често срещани, когато дребното земеделие е започнало преди около 10 000 години. Тези храни включват зърнени храни, бобови растения и млечни продукти.

Други имена за палео диета включват диета от палеолита, диета от каменната ера, диета на ловец-събирач и диета на пещерния човек.

Целта на палео диетата е да се ядат храни, които вероятно са се яли от ранните хора, пише Puls.bg. Диетата се основава на идеята, че нашите гени не са добре приспособени за съвременните диети, произлезли от земеделието.

Земеделието направи храни като зърнени и бобови растения по-лесно достъпни. И въведе млечни продукти. Също така земеделието промени диетите на животните, които хората ядяха. Идеята на палео диетата е, че тези промени в диетата изпреварват способността на човешкото тяло да се променя или адаптира. Смята се, че това несъответствие допринася за затлъстяването, диабета и сърдечните заболявания днес.

Ползи от палео диетата:

1. Отслабване:

Засищане: Високото съдържание на протеини и фибри може да ви помогне да се чувствате сити по-дълго, намалявайки общия прием на калории.

Намален калориен прием: Премахването на преработените храни и рафинираните захари може естествено да намали консумацията на калории.

2. Подобрен контрол на кръвната захар:

Нисък гликемичен индекс: Диетата се фокусира върху храни с по-нисък гликемичен индекс, които могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да намалят риска от диабет тип 2.

Инсулинова чувствителност: Повишеният прием на цели, непреработени храни може да подобри инсулиновата чувствителност.

3. По-добро здраве на сърцето:

Намалено възпаление: Диетата е богата на противовъзпалителни храни като плодове, зеленчуци и здравословни мазнини, които могат да бъдат от полза за здравето на сърцето.

Здравословни мазнини: Набляга на приема на омега-3 мастни киселини от източници като риба, които са полезни за здравето на сърцето.

4. Подобрено храносмилане:

Висок прием на фибри: Акцентът на диетата върху плодовете и зеленчуците увеличава приема на фибри, което може да насърчи по-доброто храносмилане и редовните движения на червата.

Намалено подуване на корема: Елиминирането на преработени храни и зърнени храни може да намали подуването на корема и други храносмилателни проблеми.

5. Повишен прием на хранителни вещества:

Наситени с хранителни вещества храни: Фокусира се върху богати на хранителни вещества храни, което води до по-висок прием на витамини, минерали и антиоксиданти.

Цели храни: Дава приоритет на пълнозърнестите храни пред преработените варианти, подобрявайки общото качество на хранителните вещества.

6. Подобрени енергийни нива:

Постоянно енергийно снабдяване: Чрез избягване на рафинирани захари и преработени храни диетата може да помогне за поддържане на стабилни енергийни нива през целия ден.

Балансирано хранене: Осигурява балансирана комбинация от макронутриенти (протеини, мазнини и въглехидрати) за поддържана енергия.

7. Потенциал за подобрено психично здраве:

Здраве на мозъка: Високият прием на омега-3 мастни киселини и други основни хранителни вещества може да поддържа здравето на мозъка и когнитивната функция.

Стабилност на настроението: Балансираните нива на кръвната захар могат да допринесат за стабилност на настроението и намаляване на чувството на раздразнителност или тревожност.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пълни глупости - тези храни са си съвременни. Няма нищо древно. Обаче както знаем, лапнишараните кълват и на гола кукичка. Някой ако си мисли, че "био" храните са био - да си избере хубав клон, аз ще му осигуря въже...:-))))
Aнонимен
на 12.06.2024 г.
+2
 
 
От всички диети, които са от тъпи, по - тъпи, тази е най - тъпата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: